Základy

Historie Bitcoinu: Co bylo před Satoshi Nakamotem? Časová osa událostí v životě nejvýznamnější kryptoměny

Sdílej

Historie Bitcoinu je bouřlivá od svého založení až do dnešních dní. Co ale mnozí netuší je, že sahá mnohem hlouběji do minulosti a nezačíná bitcoinovým whitepaperem, ale celé desítky let před ním.

Zde si připomeneme nejvýznamnější události, vrcholy a pády i jak to celé začalo a jaké známe předchůdce BTC. Pojďme si projít časovou osu první, největší a nejvýznamnější kryptoměny.

Časová osa historie Bitcoinu

Pokud hledáte jak a z čeho vznikl Bitcoin, tak jste právě našli. Zde se dočtete úplně vše od půvdních myšlenek a předchůdců Bitcoinu, až do současnosti.

Původ

1982: David Chaum, e-Cash

Původ myšlenky, která dala vzniknout kryptoměnám, sahá hlouběji do historie, než byste si možná mysleli. Lze jej vysledovat již v roce 1982. Tehdy počítačový vědec David Chaum poprvé navrhl koncept e-Cash. Chaum se na začátku 80. let zabýval ochranou soukromí v digitální sféře. Vytvořil „Slepé podpisy pro nevyčíslitelné platby,“ a podrobně popsal novou formu kryptografie, která by mohla umožnit automatizovaný platební systém.

1990: DigiCash

V roce 1990 se David Chaum pokusil svou myšlenku využít v praxi vytvořením DigiCash. Tato společnost měla jediný cíl –  vytvořit bezpečnou online měnu. Produkt se však nikdy neuchytil, Chaum příliš předběhl svou dobu, a tak koncem 90. let společnost DigiCash zbankrotovala.

1997: Adam Back, hashcash

Adam Back na to navázal v roce 1997, když vymyslel hashcash. Jednalo se o systém využívající proof-of-work, který se velmi podobal tomu, co dnes používá Bitcoin.

1998: Wei Dai, b-money

Formovalo se něco, co už vlastně začínalo vypadat jako dnešní Bitcoin. Na konci roku 1998 vydal Wei Dai esej, v níž podrobně popsal svůj nápad – b-money. Navrhl systém využívající proof-of-work, který vytváří měnu řešením matematického výpočtu. Dai svůj koncept definoval jako: Schéma pro skupinu nevysledovatelných digitálních pseudonymů, které si navzájem platí peníze a vymáhají smlouvy mezi sebou bez vnější pomoci.” Podoba je tu již velká, že?

1998: Nick Szabo, Bit Gold

Téhož roku Nick Szabo předložil podobný návrh pro svůj koncept nazvaný Bit Gold. Szabo uvažoval o alternativní měně a chtěl vytvořit něco, co by nevyžadovalo důvěryhodnou třetí stranu pro správu či vytváření (jako je centrální banka). I zde byl využit algoritmus proof-of-work v rámci řetězce bitů, který není nepodobný blockchainu.

2008: Satoshi Nakamoto, Bitcoin

Všechny předchozí návrhy zcela nesporně vedly k tomu, že o 10 let později vznikl Bitcoin. V srpnu 2008 byla zaregistrována doména bitcoin.org. O dva měsíce později byl vydán bitcoinový whitepaper s nadpisem: „Bitcoin: elektronický peněžní systém typu peer-to-peer.” Obsahuje tytéž základy, definované v nové verzi využívající nápady svých předchůdců: Bezpečné digitální podpisy, nevyžadující použití třetí strany, proof-of-work a hašování transakcí dohromady za účelem vytvoření řetězce.

  • Bitcoin vytvořila neznámá osoba nebo skupina lidí pod pseudonymem Satoshi Nakamoto, na jehož počest byla pojménována nejmenší jednotka BTC – satoshi.

2009: Bitcoin Genesis Block

Vznikl Bitcoin. Někde se jako datum vytěžení úplně prvního (Genesis; 0) bloku v bitcoinovém blockchainu uvádí 3. leden 2009, jinde se hovoří o 9. lednu. Jen o pár dní později – 12. ledna byla odeslána úplně první bitcoinová transakce, když Nakamoto poslal 10 bitcoinů (BTC) známému počítačovému programátorovi a vývojáři Halu Finneyovi.

  • Koncem roku 2009 byl poprvé v historii zveřejněn směnný kurz BTC. Jak New Liberty Standard v říjnu uvedl, 1 USD = 1 309,03 BTC.

2010: První BTC nákup, první burzy

V květnu 2010 programátor Laszlo Hanyecz na Floridě poprvé nakoupil Bitcoinem. Za 10 000 BTC si objednal dvě pizzy v celkové hodnotě 25 $. Poprvé tak byl Bitcoin použit ke svému účelu – coby bezpečná elektronická měna bez prostředníka. Událost si připomínáme jako Bitcoin pizza day.

  • Tentýž rok vznikly první bitcoinové burzy – Bitcoin Market v únoru a Mt. Gox v červenci 2010.
  • V roce 2010 také vznikl první těžební pool (v ČR), kde těžaři spojí síly a těží BTC společně – jmenuje se Slush.
  • V říjnu 2010 někdo našel chybu v kódu a vygeneroval 184 miliard BTC – chyba byla odstraněna a transakce smazána.
  • V listopadu 2010 tržní kapitalizace BTC poprvé překonala 1 milion dolarů.

2011: BTC překonává 1 dolar

V roce 2011 Bitcoin poprvé dosáhl hodnoty 1 USD, což je významný milník v bitcoinové historii. Došlo k tomu v únoru a díky průniku do médií (např. do magazínu Time) cena nadále rostla. Do června 2011 měl Bitcoin hodnotu přes 30 dolarů. Brzy poté spadl dolů – na 10 $. V červnu 2011 pokračují bezpečnstní problémy burzy Mt. Gox. Narušení bezpečnosti ohrozilo desítky tisíc účtů, ale burza to zvládla (alespoň zatím).

  • V roce 2011 rostl zájem o Bitcoin a vznikaly altcoiny, jejichž vývojáři se buď snažili vylepšit BTC, nebo vytvořit digitální mince pro jiný účel.
  • Vznikl Litecoin.

2012: 100 USD

Rok 2012 byl rokem hladkého růstu ceny i zájmu veřejnosti. V dubnu Bitcoin překročil hranici 100 USD. Historie Bitcoinu pokračuje i přes věštby o konci a zkáze.

2013: 1000 USD

Cena stoupá a úspěch Bitcoinu po 5 letech od svého vzniku nelze oddiskutovat. V roce 2013 BTC překonal hodnotu 1 000 $ a potvrdil svou roli nejvýznamnější digitální měny. Koncem roku však kurz přešel do korekce předchozího růstu a začal padat.

  • V listopadu 2013 bylo poprvé použito slovo HODL (Co to je HODL).

2014 – 16: Downtrend

Prudký bull run vyeskaloval a pak následoval dlohodobý bear market. V lednu 2014 klesla cena Bitcoinu zpět pod 1 000 USD a na několik dlouhých let se tam zdržela. Došlo k tomu po krachu burzy Mt. Gox, která byla svého času naprosto dominantní kryptoburzou na světě. Hack a následný konec a ztráta prostředků zákazníků proto měla vážné následky na kryptomarket.

2017: ATH 20 000 $

V roce 2017 se BTC vrátil nad 1000 $ a ještě koncem téhož roku vytvořil své dosavadní maximum – 20 tisíc dolarů. Růst však zároveň zvyšuje využití i počet těžařů a výkon jejich strojů. Vyšší poplatky a více času stráveného zpracováním transakcí vedlo některé k tomu, že chtěli zvětšit velikost bloku. Tak vznikl nejznámější fork Bitcoinu – Bitcoin Cash (BCH).

Rok 2017 byl také rokem ICO (počátečních nabídek mincí) a obecně vzato se mimořádně dařilo altcoinům.

2018: Downtrend

V roce 2018 přišlo tvrdé vystřízlivění. Historie se opakuje a dlouhodobý cyklus opět ukazuje, že má dvě strany mince. Bitcoin spadl ze svého maxima a strhl lavinu známou jako downtrend. Altcoiny pochopitelně strhl s sebou. Zájem o ICO se pomalu vytrácí. Mnoho lidí v roce 2018 očekávalo, že růst Bitcoinu bude pokračovat. Cena se však několikrát pokusila prolomit hranici 6 tisíc dolarů, což se jí podařilo na konci roku, kdy se dostala až téměř na 3 000 $ a market byl v hluboké depresi.

2019 – 2021: Instituce

Rok 2019 byl rokem, kdy začaly na trh ve velkém vstupovat instituce a velcí hráči. Je to však také začátek historie vystoupení do popředí nápadů na digitální mince velkých technologických gigantů a centrálních bank. Bitcoin ustoupil do pozadí ve své původní podobě – jako elektronické peníze. Mnohem více se požívá jako investice a jako vzor pro vývoj patentovaných a licencovaných produktů velkých firem, bank a centrálních bank. Počáteční kouzlo se v určitém smyslu mírně vytrácí a Bitcoin už není v plenkách. V roce 2020 tento trend posílil.

  • V roce 2019 a 2020 si Bitcoin bere zpět svou tržní dominanci od altcoinů, pro které tak ve většině případů downtrend z roku 2018 pokračoval.
  • Facebook svým plánem na stablecoin Libra rozpoutal debatu a zájem o digitální měny i Bitcoin. Zároveň inspiroval politiky k regulacím kryptoměn a zájmu o digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • V roce 2020 investovala řada velkých společností a institucí a BTC překonal své ATH z roku 2017.
  • V roce 2021 tento trend pokračoval.

2021 – ?: Státy

Po institucích se o Bitcoin začaly stále zajímat státy. Otázka regulací Bitcoinu je aktuálnější než kdy dřív a jednotlivé země a úřady hledají způsoby, jak BTC uchopit. Mnoho centrálních bank testuje své projekty CBDC, což je horší a méně svobodná, leč digitální verze fiat měny, která nemá nic společného s původní myšlenkou svobodné digitální hotovosti.

V roce 2021 pak první stát na světě přijal Bitcoin jako zákonné platidlo. Bitcoinový zákon, který byl v Salvadoru přijat, stoupil v platnost 7. 9. 2021.

Rok 2021 je také rokem dosavadního ATH na hodnotě cca 69 tisíc dolarů. Následující bear market trvá až dosud (2023).

TIP: Věděli jste, že základy kryptoměn jsou na Hodlerovi stále k dispozici zdarma? Nováčci zde najdou třeba bezpečnostní zásady, které jsou stěžejní pro zabezpečení svých kryptoměn.

Závěr

Historie Bitcoinu pokračuje a píše se právě teď. Načrtli jsme si základní kontury, ale je toho pochopitelně mnohem víc, než by se vešlo do jednoho článku. Každým dnem, každou zprávou, o které vás informujeme, se píší dějiny Bitcoinu a kryptoměn. Je to napínavá podívaná a jsme moc rádi, že můžeme být u toho a společně s vámi všemi denně objevovat ty nejzajímvější novinky. Sledujte nás na sociálních sítích, přihlašte si odběr, pozvěte své přátele a zůstaňte s námi.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More