Kryptoměny

Co vám nikdo neřekne o Bitcoinu 1: Rady pro investory – Upřímně o daních

Sdílej

Hezký den, milí čtenáři. Příští týden si uděláme vzdělávací a projdeme si několik základů a zajímavostí. Já si užiju trochu zaslouženého volna a vy si osvěžíte nějaké základní informace o kryptoměnách. Vřele doporučuji jít dál a hledat další podrobnosti, ať už na našem webu, nebo na dalších webech a kanálech. Dnes však tu pro vás mám něco extra.

Upřímně o Bitcoinu pro investory, kteří to myslí vážně

O Bitcoinu vzniklo plno videí a článků a mým cílem není zde oopakovat základy. Ty si kdyžtak přečtěte později. V tomto seriálu se pokusím upřímně provést investora světem investování do Bitcoinu. Hodlám tento článek (a ty další) udělat zcela upřímně, nic nebudu přikrášlovat a dotknu se i určitých hlubších a zapeklitějších míst, včetně úskalí, do kterých se každému pouštět nechce.

Daně

Proč začínám daní? Možná chcete slyšet o tisích procent a jak je investice do Bitcoinu super příležitost a vlak, který potkáte na nádraží jednou za život. Lambo! To the moon! Možná ano, ale jako investory by vás asi mělo zajímat, že u Bitcoinu aktuálně není možné využít tzv. časový test, který možná znáte z akcií. Jednoduše platí, že ani dlouhodobý HODL vás před daní neochrání a podle zákona byste daň zaplatit měli. Problém však není jen samotná daň z příjmů, ale také fakt, že politici kryptoměnové investory dlouhodobě ignorují, resp. když už se mluví o nějaké regulaci, obvykle nám ještě hážou klacky pod nohy. Příkladem za vše jsou osobní údaje, o kterých si řekneme více příště.

Daňové zákony jsou obecně psány tak, že jim nikdo nerozumí a dokonce i samotní poradci pak vedou diskuze, jak to vlastně někdo myslel. O čem mluvím ví každý, kdo měl co do činění s DPH. Nicméně i poměrně jednoduchá daň z příjmů má svá úskalí a pro krypto investora to platí stonásob. V zásadě se mnohým z vás snado může stát, že budete velmi zmatení ohledně toho, k čemu se vlastně máte “přiznat”. Proto je na daň lepší pomyslet předem, a než něco uděláte, zamyslete se, jak to pak budete danit, evidovat, prokazovat… Tento stav je nešťastný, protože daň by neměla investory odrazovat od toho, aby vydělávali, bohužel však existují i situace, které jsou prakticky neřešitelné.

Takzvaní odborníci často říkají jednoduchou poučku, že se daní každý převod. Snadno se to říká někomu, kdo o reálnou kryptoměnu ani nezavadil. Tím “každým převodem” se myslí jak prodej za fiat měnu, tak směna krypto – krypto, ale i nákup zboží a služeb za Bitcoin. V praxi byste si tak pro zdanění měli evidovat například každý nákup kávy za Bitcoin, což bohužel v praxi mnoho lidí odrazuje od toho, aby si za krypto něco kupovali. Danit každou směnu kryptoměny za jinou je snad ještě problematičtější. Kryptoměny jsou volatilní a jejich hodnota se neustále mění. Dejme si nějaký jednoduchý příklad: Může se vám tedy stát, že si ráno koupíte Bitcoin, v poledne ho směníte za Ethereum se ziskem 10 % a ještě večer budete mít díky nějakému propadu na trhu třeba o 20 % méně, než na začátku. Jelikož jste však směnili se ziskem, měli byste v podstatě zaplatit daň ze zisku, který ani nemáte.

Ještě horší je to v dlouhodobém měřítku. Jako investor budete chtít například prodávat altcoiny do Bitcoinu na vrcholu bull marketu a tím si zvyšovat množství bitcoinů. Problém je, že pokud mají “odborníci” pravdu, tak byste měli každou takovou směnu danit. Následně však může přijít bear market a vy budete nuceni koncem roku (či na jaře) prodávat BTC ve ztrátě, abyste zaplatili daň ze zisku, který jste nikdy nerealizovali. Pokud navíc prodáte až na jaře, neodečtete si v daném roce ani onu ztrátu! Osobně bych byl velmi rád, kdyby se k tomuto problému někdo kompetentní vyjádřil a případně upravil pravidla tak, aby se za realizaci zisku skutečně považovaly pouze situace, kdy zisk realizujete. Tedy tehdy, když vybíráte fiat peníze, nebo něco nakupujete za zhodnocené kryptoměny.

V inovativním DeFi sektoru pak vzniká tímto chápáním daňových povinností x dalších případů, které jsou ještě mnohem nesmyslnější. Co s tím? Osobně bych doporučil pečlivě oddělit HODL portfolio od toho řekněme “herního”. Ať už si hrajete s tradingem, nebo s blockchainem a DeFi farmingem, nebo děláte dlouhodobé spekulace, každou takovou skupinu kapitálu si velmi striktně oddělte. Je to to nejmenší, co se dá udělat, a ušetříte si do budoucna hodně potu a nervů. V krajním případě pak jednu “herní” část kapitálu na konci roku celou prodáte, realizujete zisk / ztrátu z celku – v zásadě zdanite zisk jako celek a musí to být fakticky v pořádku, byť i za cenu nedostatků ve světě byrokratických formalit. (Ale raději to při větších sumách konzultujte s poradcem.)

Závěr

Jako investor do kryptoměn budete chtít normálně vzít čistý zisk, vynásobit ho % sazbou a zaplatit daň. Nikdo vám ale neřekne, že se může stát, že budete řešit, že vůbec nevíte, jak to sakra udělat. Dobře si proto rozmyslete, zda má cenu, pouštět se do rebalancování krypto portfolia, on-chain aktivit, poskytování likvidity a dalších možností kryptosektoru. Z hlediska daně je totiž to nejjednodušší prostě koupit Bitcoin a HODL. Dobré na tom je, že dokud jen držíte, tak se daň neplatí, takže vás ani volatilita nerozhodí. Pak můžete použít primitivní návody k výpočtu, které nabízí každý druhý článek o danění kryptoměn. Když však nalijete BTC do WBTC a ten pak na Zerionu začnete farmařit, nebo si nedej bože hrát s vícero DeFi protokoly, vyzkoušíte si vymintovat NFT a různě přelévat kapitál, pravděpodobně nebudou znát správné řešení evidence a daně ani na berňáku. Ale klidně to zkuste, zajděte se jich zeptat a schválně nám napiště výsledek do komentářů.

 

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Komentáře

  • Přijde finančák a lehce mi prokáže že jsem na daních za krypto nic neodvedl. Projdu to s ním i s odvoláními. Přijde soud a jedna z prvních věcí u soudu je vyzvání k prokázání totožnosti. Je dobré vytáhnout pas Portugalska nebo raději El Salvadoru a během 5 minut není co řešit?

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More