Bitcoinovej Kanál | Lightning Network

Sdílej

V dnešním díle bude řeč o jediné věci – Lightning Network. Bitcoinovej Kanál je pořad, kde se příliš neřeší kurzy, investice či novinky. V tomto seriálu jde zejména o osvětu a edukaci ohledně Bitcoinu a kryptoměn.

Lightning Network

Aby byl Bitcoin použitelnější pro platby, musí být schopen zpracovat mnohem více transakcí za minutu, než je jeho aktuální kapacita. Proto je třeba hledat řešení problému, kterému se říká škálovatelnost = rozšířitelnost. Momentální kapacita je poměrně velmi nízká. To vedlo k problémům, na které si pamatujeme z konce roku 2017. Tehdy byly bitcoinové transakce nesmírně drahé. Poplatky v řádu desítek dolarů a dlohé čekání ne schválení transakce. To je stav, který znemožňuje praktické využití k běžným platbám.

Řešení jsou dvojího druhu. První druh spočívá ve změně kódu, změně samotného Bitcoinu, jako je např. zvětšení velikosti bloků. Tuto volbu provedl BCH, ale vede k neúměrně velké velikosti blockchainu a bloky nelze zvětšovat donekonečna. Sice se tam více transakcí vejde, ale zabírá to prostě příliš mnoho místa. Tak či tak, většina bitcoinové sítě tuto změnu odmítla.

Druhá možnost řešení spočívá v nasazení nějakého mechanismu nad blockchain. Jinými slovy se jedná něco, co by se přidalo k Bitcoinu a umožnilo transakce mimo blockchain. A právě tím něčím by se měl stát Lightning Network. Zjednodušeně řečeno umožní pohyb BTC pomocí nástavby na síti. Transakce jsou rychlé a není třeba každou z nich zaznamenat na blockchain. Mechanismus sám najde nejkratší cestu k tomu, aby provedl i transakce lidí (institucí, obchodů), kteří spolu nemají otevřený lightning kanál. Použije k tomu ostatní kanály. Systém ještě není dokonalý a nedávno

dokonce zaznamenal bezpečnostní hrozbu. Má i své kritiky, ale mohl by v budoucnosti sloužit k tomu, aby byl Bitcoin použitelný pro běžné platby v obchodech.

Video

Tento pořad vznikl ve spolupráci webu Hodler (článek) a youtubera Kicoma, který natočil následující video na Bitcoinovej Kanál. Jedná se o pravidelný seriál, který vychází každé úterý večer. Video začne ve 20:00! Dnes na téma: Lightning Network.

 

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Zapni si zvoneček, sleduj nás na Facebooku a přidej se do naší free HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More