Politika

Zacházení Spojených států s Changpengem „CZ“ Zhaem je absurdní, říká bývalý šéf BitMEXu Arthur Hayes

Sdílej

Bývalý CEO kryptoburzy BitMEX zveřejnil stanovisko, že rekordní sankce uvalené na Binance a CZ představují institucionální zaujatost vůči transformačnímu dopadu kryptoměny a technologie blockchain.

Centralizované kryptoburzy představují hrozbu pro tradiční globální finanční systém vedený Američany, tvrdí bývalý generální ředitel burzy BitMEX Arthur Hayes.

Komentář přichází poté, co byla Binance a její zakladatel trestně obviněni z porušení sankcí a zákonů o převodu peněz, souhlasili se zaplacením pokut ve výši 4,3 miliardy dolarů a dohodli se na nuceném odchodu Zhaa z vedení společnosti.

CZ byl následně žalobci před soudem označen za rizikového v rámci potenciálního útěku ze země. Soud rozhodl, že nemůže navštívit rodinu a děti a vycestovat do Spojených arabských emirátů. Nyní musí zůstat v USA alespoň do doby, než soud rozhodne o návrhu amerického ministerstva spravedlnosti, které požaduje, aby zůstal v zemi, dokud nebude začátkem příštího roku souzen.

Zhao se minulý týden přiznal k porušení zákona o bankovním tajemství a odstoupil z funkce generálního ředitele Binance, největší světové kryptoburzy podle objemu. Samotná burza se přiznala k obvinění z porušování sankcí a zákonů o převodu peněz, souhlasila se zaplacením pokuty 4,3 miliardy dolarů a začleněním monitorů dodržování předpisů, kteří mohou podávat zprávy americké vládě.

Zhaoovi právníci tvrdili, že svůj úmysl převzít odpovědnost již prokázal tím, že přijel do USA přiznat vinu. CZ složil 15 milionů dolarů na svěřenecký účet a tři ručitelé složili více než 5 milionů dolarů jako záruku za kauci. Podle podmínek propuštění na kauci se mohl svobodně vrátit do SAE, kde žije i jeho manželka a děti. Okresní soudce Richard Jones v pondělí tuto cestu pozastavil.

Ve srovnání s tresty udělovanými velkým tradičním finančním institucím jsou ty uštědřené Binance a CZ absurdní a zdůrazňují „svévolnou povahu trestu ze strany státu,“ komentoval události Hayes.

Bývalý šéf kryptoburzy BitMEX odkázal na skandály tradičních bank, jako kauza 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) a uvedl:

Dostalo se bývalému generálnímu řediteli Goldman Sachs Lloydu Blankfeinovi stejného zacházení, když GS za jeho vedení pomohla bývalému malajsijskému premiérovi Najibu Razakovi a finančníkovi Jho Lohovi ukrást více než 10 miliard dolarů?

Tehdejší skandál skončil v roce 2020 pokutou pro Goldman Sachs ve výši 2,9 miliardy dolarů.

Ne, Lloyd musel odejít do důchodu s nedotčenými opcemi na akcie a GS nebyla považována za trestně odpovědnou. odpovídá si Hayes.

Zakladatel konkurenční platformy pokračoval ve svém výčtu nespravedlností okolo kauzy Binance a také poukázal na to, že generální ředitelé velkých bank nikdy nebyli stíháni za finanční krizi způsobnou v roce 2008. Na rozdíl od nich se nyní zdá, že pro Zhaa žaloba skutečně požaduje několikaletý pobyt ve vězení.

Hayes tvrdí, že toto rozdílné zacházení s CZ a Binance svědčí o odporu proti decentralizaci a blockchainové revoluci. Uvedené názory jsou z první ruky a rozhodně nejsou nestranné. Samotnému Hayesovi se totiž dostalo podobné nepřízně osudu, když byl odsouzen na dva roky podmíněně za porušení zákona o bankovním tajemství, protože na kryptoburze úmyslně nezavedl program proti praní špinavých peněz (AML).

Stát má moc centralizovat a spolupráce se dosahuje hrozbami násilí. Problémem pro finanční a politický establishment bylo, že zprostředkovatelé usnadňující toky do a z průmyslové revoluce jménem blockchain nebyli řízeni příslušníky jejich třídy, uzavírá.

Mezitím CEO Coinbase pochlebuje úřadům a vtírá se do přízně regulátorů tím, že hovoří o akci proti své konkurenci jako o pozitivním kroku, resp. nové etapě, kdy končí špatní aktéři, aby mohly růst a prosperovat společnosti, které od začátku sídlí v USA a dodržují předpisy. Jestli se mu to skutečně vyplatí se ještě uvidí, protože Coinbase rovněž čelí žalobě SEC.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More