Kauzy

Zakladatel zaniklé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odsouzen k 25 letům vězení! Došlo i na křivou přísahu

Sdílej

Bývalý generální ředitel FTX Sam „SBF“ Bankman-Fried si po slyšení u amerického federálního soudu odpyká 25 let ve vězení.

Dne 28. března odsoudil soudce Lewis Kaplan z okresního soudu Spojených států pro jižní obvod New Yorku Bankmana-Frieda na 240 měsíců a 60 měsíců – tedy celkem na 25 let odnětí svobody.

Zakladatel nechvalně známé kryptoburzy FTX byl uznán vinným v 7 bodech obvinění z těžkého zločinu. Po vynesení rozsudku se SBF stává první osobou navázanou na FTX a Alameda Research, která čelí trestu vězení po zhroucení burzy v listopadu 2022.

Podle soudce se SBF během procesu dopustil manipulace se svědky, což vedlo ke zrušení kauce v srpnu 2023, a také křivé přísahy u soudu ohledně uživatelských fondů FTX.

Soudce připustil Bankman-Friedovu “společenskou neobratnost,” ale na základě výpovědi bývalé generální ředitelky společnosti Alameda Research Caroline Ellisonové uvedl, že SBF věděl o své vině, ale nehodlal nic přiznat.

Podle soudu bývalý CEO FTX často mlžil a když zrovna nelhal, tak se vyhýbal odpovědi a snažil se přimět žalobce, aby mu přeformulovali otázky.

…Tuto práci dělám již téměř 30 let. Nikdy jsem neviděl takový výkon, uvedl soudce Kaplan poté, co prohlásil: Trest musí odpovídat závažnosti zločinu. A tohle byl vážný zločin!

Kromě trestu odnětí svobody soudce navrhl i rozsudek ve výši 11 miliard dolarů. Uvedl, že investoři FTX přišli o 1,7 miliardy dolarů, věřitelé o 1,3 miliardy dolarů a zákazníci o 8 miliard dolarů.

Tvrzení, že zákazníci a věřitelé dostanou zaplaceno v plné výši, je zavádějící. Obžalovaní ztotožňují ztrátu s dolarovým objemem konkurzní podstaty. Náhodný nárůst hodnoty některých kryptoměn nemá žádnou souvislost se závažností spáchaných trestných činů. Zloděj, který si svůj lup odveze do Las Vegas a úspěšně si vsadí, nemá nárok na snížení trestu.

Než soudce oznámil rozsudek, Bankman-Fried řekl, že je mu líto, co se stalo a tvrdil, že FTX by přežila, kdyby nebyla vypnuta. V závěrečném prohlášení jeho právníci vylíčili bývalého generálního ředitele FTX jako nepochopeného génia:

Sam nebyl bezohledný finanční sériový vrah. Nebyl dravý. Rozhoduje se s matematikou v hlavě, ne se zlobou v srdci.

Gary Wang, Caroline Ellison, Nishad Singh a Ryan Salame – čtyři další osoby spojené s FTX a Alamedou obviněné ve stejném případě jako SBF – přiznali vinu a přijali dohody. Salame, bývalý co-CEO FTX Digital Markets, bude 1. května. pravděpodobně dalším, kdo bude čelit rozsudku.

Další:

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More