Krypto Zprávy

Hack, podivné machinace, vyšetřování, domino efekt.. Co nového kolem FTX: Speciál Zprávy týdne

Sdílej

V tomto speciálu pravidelných pondělních Zpráv týdne na KryptoHodlerovi si projdeme dosavadní novinky z nechvalného příběhu kryptoburzy FTX. Aktuálně se Bitcoin na kryptoburzách obchoduje za 16 374 USD. Propad dosáhl cca 4 400 dolarů, tedy více než 20 %. Podobné propady pak zaznamenaly také veškeré kryptoměny v top10 kromě stablecoinů. Dominance BTC činí 38,2 % a od minulého dílu klesla o 0,6 %.

Úvod

Bankman-Fried řekl 7. listopadu, že „aktiva jsou v pořádku“ na FTX v nyní smazaném tweetu, přičemž mnoho zpráv o problematické likviditě firmy odmítl jako „falešné fámy.” Následovalo zastavení výběřů, žádost Binance o pomoc a následně i bankrot společnosti… Jak ukážou dnešní zprávy, případ bude zajímavou výzvou pro vyšetřovatele, kteří uživatelům pravděpodobně nakonec vyjeví okolnosti kolapsu, zpronevěry a viníka údajného hacku FTX.

Naším původním záměrem tedy bylo zachránit uživatele. Ale pak zprávy o zpronevěře uživatelských prostředků, zejména vyšetřování amerických regulačních agentur, jsme si řekli: ‘Dobře, už se toho nemůžeme dotknout,’

uvedl CZ k odmítnutí akvizice, o kterém Kryptohodler dříve informoval.

S tak velkým hráčem, který padá, myslím, že vidíme 30 až 40 miliard dolarů v ocenění FTX, které bylo dříve… plus pěkných pár miliard dolarů uživatelských prostředků – to je pryč. Vzhledem k tomu, že se dějí tyto typy událostí, je to pro průmysl zničující. Důvěra spotřebitelů je otřesena. Myslím, že jsme se v podstatě vrátili o pár let zpátky, dodal.

Dohoda s Binance pohořela! FTX žádá investory o nouzové financování chybějících 8 miliard dolarů

Alameda

Nová zpráva tvrdí, že problémová kryptoměnová platforma FTX půjčila aktiva svých zákazníků v hodnotě miliard dolarů na financování výzkumu své kvantitativní obchodní větve.

Jak informoval The Wall Street Journal, generální ředitel a zakladatel FTX Sam Bankman-Fried řekl investorům, že Alameda Research dluží FTX zákaznické prostředky v hodnotě asi 10 miliard dolarů.

Naložení s většinou prostředků z 16 miliard dolarů v zákaznických vkladech FTX tímto způsobem generální ředitel popsal jako „špatný úsudek.“ V rámci své omluvy žasnoucím zákazníkům SBF slíbil transparentnost, pokud jeho kryptoburza přežije.

Poznamenal také, že společnost Alameda, známá svou agresivní investiční taktikou využívající páku, ukončí svou obchodní činnost.

Hack

Jako by nestačilo, že došlo ke ztrátě 8 či více miliard z peněz zákazníků, někdo začal vybírat i ty peníze, které na FTX ještě zůstaly. V noci 11. listopadu bylo objeveno, že několik adres peněženek spojených s FTX bez oficiálního upozornění převáděly kryptoměny v hodnotě milionů dolarů – což vyvolalo spekulace od zahájení konkurzního řízení FTX až po zapojení hackerů.

Peněženky vázané na FTX a FTX US podle dat Nansen zaznamenaly za 24 hodin kumulativní odliv ve výši 659 milionů dolarů.

Během několika hodin FTX potvrdila na Telegramu, že převody prostředků byly součástí probíhajícího hacku. 31,4 milionů USDT bylo v souvislosti s tím pohotově zmrazeno společností Tether.

Mezitím podezřelé transakce pokračovaly. Šedesát procent všech existujících FTX tokenů bylo náhle převedeno mezi kryptopeněženkami. 195 869 335 FTT v hodnotě 389 233 378 $ opouští smluvní adresu FTX do neznámé peněženky. Odeslané FTT byla původně součástí „uzamčené“ zásoby – tokenů, které nelze převádět nebo obchodovat, dokud nebudou odemčeny v malých dávkách.

Generální ředitel Binance Changpeng Zhao k tomu řekl, že není jasné, co se děje.

V reakci na hack generální právní zástupce FTX US Ryne Miller 12. listopadu potvrdil, že některé transakce byly neautorizované a že FTX US preventivně přesunula všechny zbývající kryptoměny do chladného úložiště. Mohl se krok týkat i tokenů FTT? Šlo skutečně o hack, nebo se obohatil někdo uvnitř platformy? Na tyto otázky se pravděpodobně již brzy dozvíme odpovědi.

Správce skupiny Telegram společnosti mezitím FTX oznámil, že burza byla napadena hackery, a vyzval uživatele, aby nepoužívali web FTX kvůli potenciálním bezpečnostním chybám.

Nechoďte na stránku ftx, protože by mohla stahovat trojské koně, napsal správce komunity Rey.

Blogový příspěvek z 12. listopadu od blockchainové forenzní firmy Elliptic naznačuje, že se odliv týkal odliv různých tokenů na Ethereu, BNB Smart Chainu a Avalanche. Z vyčerpaných 663 milionů dolarů je u cca 477 milionů dolarů podezření z krádeže, zatímco se předpokládá, že zbytek byl přesunut do zabezpečeného úložiště samotnou FTX.

Hlavní bezpečnostní pracovník společnosti Kraken Nick Percoco později bez dalších informací tweetoval, že znají identitu účtu, který za krádeží stojí:

Známe identitu uživatele.

FTX domino efekt

Šéf krachující kryptoburzy FTX Sam Bankman-fried měl velké množství investic napříč kryptoměnovým sektorem. Zprávy naznačují, že některé z nich měly používat custody služby krychující společnosti. Bankrot FTX pravděpodobně tyto společnosti zasáhne a tím vytvoří domino efekt. Dopady celé kauzy tak mohou trvat ještě nějakou dobu a mohou také potenciálně zasáhnout další hráče v odvětví.

CryptoVinco na Twitteru sdílel následující diagram ukazující na ohromující rozměry impéria SBF, které se nyní řítí k zemi.

Burzy

V důsledku skandálu a následků FTX se stále více investorů rozhoduje pro vlastní úschovu svých kryptoměn. Investoři vybírají prostředky z kryptoburz tempem, které nebylo vidět od dubna 2021. Za posledních sedm dní byly z burz staženy téměř 3 miliardy dolarů jen v Bitcoinu. Společnost Nansen pak uvádí odliv dalších 3,7 miliard dolarů ve stablecoinech.

Mezitím Binance, KuCoin a několik dalších kryptoburz začalo poskytovat důkazy o svých rezervách, aby se vyhly dalšímu odlivu uživatelských vkladů v důsledku ztráty důvěry v centralizované platformy.

Horší než Luna?

Náhlý pád FTX odhalil potřebu změn zaměřených na ochranu krypto investorů před manipulací a zpronevěrou prostředků.

Lidé provozující zkrachovalé ekosystémy Mt.Gox a LUNA „vypadali“ povrchně a příliš se nesnažili tvářit “svatě”. Na druhou stranu

FTX byl pravým opakem a plně se věnoval signalizaci ctnosti, uvedl Vitalik Buterin.

Další lavina bankrotů? BlockFi pozastavuje výběry v šoku ohledně kolapsu FTX a Alamedy

Údajný útěk a vyšetřování

Bývalý generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried, spoluzakladatel Gary Wang a ředitel inženýrství Nishad Singh jsou podle anonymního zdroje na Bahamách a jsou „pod dohledem“ místních úřadů, „což znamená, že pro ně bude těžké odejít.”

Tři bývalí manažeři FTX, stejně jako generální ředitelka Alameda Research Caroline Ellison, údajně hledají způsoby, jak uprchnout do Dubaje. JIné zprávy pak naznačovaly, že měl SBF uprchnout do Argentiny. Ten to ve zprávě Reuters popřel a uvedl, že je stále na Bahamách.

Mezitím americké ministerstvo spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy již zahájily vyšetřování kolapsu FTX. Rovněž bahamský regulátor cenných papírů a finanční vyšetřovatelé údajně vyšetřují zhroucenou kryptoburzu.

Ve světle globálního kolapsu FTX a prozatímní likvidace FTX Digital Markets Ltd. tým finančních vyšetřovatelů z oddělení pro vyšetřování finančních zločinů úzce spolupracuje s Bahamskou komisí pro cenné papíry, aby vyšetřili, zda nedošlo k nějakému trestnému jednání.

Komise si přeje upozornit, že nenařídila, nepovolila ani nenavrhla společnosti FTX Digital Markets, Ltd. upřednostňování výběrů pro bahamské klienty.

Přibližně 130 společností ve skupině FTX, včetně FTX Trading, FTX US a Alameda Research, zahájilo 11. listopadu konkurzní řízení.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024

Představitelé Hongkongu nabídli městskému kryptoměnovému průmyslu samoregulaci, aby zůstal konkurenceschopný

Hongkongský správní orgán hovoří o zřízení polooficiální průmyslové samoregulační instituce, která umožní lepší rozvoj inovací…

23. 4. 2024

Bitcoin zastíní tržní kapitalizaci zlata ve výši 16 bilionů dolarů, říká Anthony Scaramucci ze SkyBridge Capital

Manažer hedgeových fondů Anthony Scaramucci vyjádřil přesvědčení, že tržní kapitalizace Bitcoinu (BTC) překoná tržní hodnotu…

23. 4. 2024

V den halvingu vydělali bitcoinoví těžaři na odměnách a transakčních poplatcích rekordních 107,7 mil. dolarů

Celkové denní výnosy těžařů Bitcoinu (BTC) poprvé překonaly hranici 100 milionů dolarů! Těžaři kupodivu zaznamenali…

22. 4. 2024

Kryptoměnové velryby jsou nadále aktivní! Účet držící 405 milionů dolarů v Ethereu (ETH) začal vybírat z Binance

Gigant s Ethereem v hodnotě blížící se půl miliardě dolarů začal stahovat coiny z kryptoměnové…

22. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More