HODL

HODL | Pozor na trading! Proč 95 % Bitcoin traderů prohraje a ztratí své peníze?

Sdílej

Proč tolik lidí přitahuje trading, kde se odhaduje 95% pravděpodobnost neúspěchu? Kolik z vás láká zkusit tradovat, přestože víme, že větší šance na úspěch je přecejen HODL, kde je to řekněme tak 50 na 50, zatímco RRR (risk revard ratio) je mnohem vyšší? A proč vlastně tolik traderů ztrácí na tradingu peníze?

V tomto díle týdeníku si klademe tyto zajímavé otázky. Je jasné, že pokud znáte někoho, kdo je v tradingu dlouhodobě úspěšný, jedná se o výjimku. Má veliké štěstí a pravděpodobně také talent a mnoho hodin pilné práce za sebou. Nechci, aby to vyznělo jako nějaký útok do řad traderů a hned v úvodu to raději zmíním. Právě naopak, úspěšní tradeři si rozhodně zaslouží respekt a vůbec proti nim nic nemáme. Ti nejúspěšnější možná mají vlastní odpověď, proč to tak je. Proč tolik lidí na tradingu prodělá? Tento web je spíše pro hodlery, ale tradeři jsou samozřejmě také vítáni, nemluvě o možnosti, věnovat se obojímu.

Upozornění: Článek není investičním doporučením! Zda se budete nebo nebudete věnovat tradingu je čistě na vás, my pouze poukazujeme na jeho nebezpečí.

Většina traderů končí v mínusu

Začněme konstatováním, že úspěch je v tradingu spíše výjimkou. Pustit se jen tak bez pořádné přípravy do obchodování je bezmála šílenství. Vemte si např. některé statistiky. Máme tady obecně známou statistiku, která říká, že jen asi 5 lidí ze sta v tradingu dosahuje úspěchu. Naproti tomu 95 % všech, kteří se o trading pokouší, končí v mínusu.

Většina z těch, kteří to zkouší, odejde do 2 let. Uvádí se, že je to asi 80 %. Po dvou letech tedy zůstane jen asi 20 traderů ze sta, přičemž čtvrtina z nich dosahuje zisku a zbytek je i po 2 letech ve ztrátě, ale taky pokračují. Ba co víc, dokonce i někteří tradeři, kteří mají 10 let negativní výsledky, pokračují v obchodování. Asi proto, že stále doufají, že se na ně usměje štěstí, jako gambleři.

Po 3 letech již však asi 87 % traderů odchází s nepořízenou a po 5 letech jich zůstává pouze 7 %. To však také znamená, že po 5 letech tradingu již zpravidla zůstávají jen ti úspěšní. Z těchto dat můžeme vyvodit, že pokud vás nebaví čekat, pravděpodobně pro vás nebude trading o nic vhodnější než HODL, protože škola končí až za 5 let. 5 let je v tradingu jakási zkušební doba. Pokud dokážete držet ziskovost 5 let, máte vyhráno a patříte k TOP 5 % úspěšných traderů. Je zde však ona 95% šance na prohru. Tak proč tolik lidí přesto jde a začne tradovat? Co je na tom tak láká?

Kryptoměny nabízí nové možnosti

Existují některé obchodní platformy, kde je možné zkoušet trading, ale kryptoměny k němu lákají mnohem více lidí. Najednou můžeme sami investovat. Není třeba mít nějakého makléře. Vždyť řada z nás ani neví nic o makléřích. Nakupovat akcie a držet je snad někde v povinné úschově? A ještě za to platit nějakou provizi? No to je přece zlý sen! Kolem kryptoměn vzniká nová infrastrukura a máme tady burzy, kde se kdokoli může zaregistrovat a začít obchodovat. Je to otázka maximálně pár hodin a už můžete investovat. Ale proč si to neudělat zajímavější a nezkusit trading? Hodně kryptowebů poměrně silně láká nováčky na trading. Myslím, že by bylo na místě nespojovat kryptoměny až tolik s tradingem.

Hodl nebo trading?

V tomto článku vás každopádně nechci od tradingu apriori odradit. Pouze upozorňuji na jeho rizika. Totéž dělám i v případě HODLu, ale trading mi připadá ještě o dost nebezpečnější. Bitcoin však nevznikl jako nástroj obchodování na burze. A vlastně ani jako investice. Nicméně, první věc, co s ním kdo udělal, byl HODL.

Satoshi Nakamoto si svůj první vytěžený BTC prostě nechal v peněžence (peněženkách). Po 10 letech tam stále někde leží asi milion mincí BTC a i přes mnoho povyku ohledně různých možných identit zakladatele decentralizované ekonomiky tam stále jsou. Vlastně to momentálě trochu vypadá tak, že první HODL dopadl také neúspěchem. Je totiž poměrně dost pravděpodobné, že přístup k těmto mincím byl ztracen. Vlastně by mě ani nepřekvapilo, kdyby skutečný Satoshi ty mince schválně nechal navždy ztraceny, aby neohrozil decentralizaci a integritu toho, co sám stvořil, ale to jsou jen moje vlastní dohady, které nelze nijak ověřit.

Kryptoměny každopádně nabízí mnoho nových možností. Nebyly stvořeny k obchodování, ale spíše jako prostředek a nástroj změny. Bitcoin je pojem. Je to decentralizovaná síť, která má vlastní platební coin, který má omezené množství a který funguje i díky tomu, že každý účastník z toho má prospěch. Síť je nyní již natolik silná, že je prakticky nezastavitelná. Je jen otázkou času, než se tím bude běžně platit. Do té doby může cena růst, což je zase příležitost pro hodlery. Můžeme tomu říkat investice, někdo raději volí označení spekulace. A jak už bylo řečeno, burzy umožňují trading. Trading zvyšuje likviditu a generuje zisky burzy prostřednictvím poplatků a likvidací. A taky 95 % lidí připraví o peníze. Tato možnost je skutečně často opomíjena.

Proč neúspěšní obchodníci pokračují v obchodování?

Mohli bychom to připsat jevu, kterému někteří říkají “štěstí začátečníka”? Řekněme, že začátečník někde vidí tradera, který obchoduje kryptoměny. Líbí se mu to a chce si to vyzkoušet. Vloží si proto na burzu nějaké peníze a udělá několik obchodů. Přestože nemá žádnou strategii a žádné znalosti ohledě tradingu, podaří se mu několikrát uspět. Jeho sebevědomí roste a pokračuje v obchodování. Nakonec se však projeví to, co bylo od začátku jasné. Nemá znalosti ani zkušenosti úspěšného obchodníka a prvotní úspěch byla jen šťastná náhoda. V lepším případě odejde s trochou zisku dřív, než stačí přijít o veškerý kapitál.

Důvod, proč někdo i poté pokračuje dál a ztrácí více peněz, může být iluze úspěchu, kterou v něm trh vyvolal. Neúspěšný trader může pokračovat proto, že očekává, že se štěstí vrátí. Čeká, že se náhoda zopakuje. A příště už možná jen touží vyrovnat ztrátu, než s tím sekne.

Někdo jiný možná začne hledat svoji strategii. Učit se. Řekňeme, že na to jde systematicky. Používá menší množství kapitálu k obchodování. Bere malé zisky a nejde do větších ztrát. Má trpělivost a nechce nic uspěchat. Zatím se jen učí a to znamená, že je rád, když je cca na nule. Průběžně upravuje své obchody a používá vlastní sadu signálů, resp. má jasně definované situace, kdy vstupuje do obchodů a vstupuje jen tehdy, když se sejdou “stanovené” okolnosti. Tak nějak si představuji start tradera, který chce mít o pár procent vyšší šanci. Ale víte co? Stále to bude hodně velké riziko.

A proč vlastně musí 95 % traderů skončit ztrátou?

Upřímně řečeno to nevím, ale pravděpodobně to bude mít co dočinění s neakceptací toho, když jim trh ukáže prohru. Namísto návratu do “školy” třeba pokračují stále agresivněji, dokud účet nesmažou. Na grafu však vidím, že při dodržování strategie byli prakticky všichni hodleři dosud v zisku, zatímco až 95 % traderů je ve ztrátě. Samozřejmě to nemusí platit stále. Jednou se růst zastaví, to víme. Ale RRR (risk/reward ratio) je u HODLu prostě úplně někde jinde. Je asi tak 50% šance, že se Bitcoin dočká dalšího parabolického růstu.

Půl na půl. Může se to zopakovat a nemusí, ale pokud by se to doopravdy zopakovalo ještě alespoň jednou, mohli bychom se bavit o několikanásobcích počáteční investice, tedy o stovkách a dokonce až tisících procent. Odhady asi všichni známe, příští potenciální ATH může dosáhnout řádu vyšších desítek tisíc dolarů. To znamená, že ztratit HODLem lze maximálně 100 %, ale získat je možné mnohem více. Pokud by BTC např. dosáhl 87 tisíc USD, bylo by to ze současných hodnot více než 10násobné zhodnocení, tedy přes 1000 %. A nebylo by to poprvé. To je 10:1!

Závěr

Slyšel jsem názor, že na burze všichni stojí proti sobě a když jeden vydělá, druhý prodělá. Na druhou stranu, dokud budou do marketu proudit nové peníze, nemusí to tak přece být. Dle mého názoru to totiž platí pouze v případě, kdy je ve hře stále stejný počet účastníků. Když však přicházejí noví a noví, můžou na dočasnou dobu způsobit, že jsou v zisku takřka všichni. Ti, kteří příjdou později, platí zisky těm, kteří přišli dříve. Tak je to v zásadě u jakéhokoli investičního aktiva. A Bitcoin zatím takovým aktivem je. Až trh dosáhne stavu, kdy už zde budou všichni, kteří zde být chtějí, nebude již docházet k takové volatilitě a můžeme se bavit o stabilní deflační měně.

I poté zde jistě budou tradeři. Trading je fascinující činnost, která láká mnoho lidí v kryptosvětě. Kdo by nechtěl třeba popíjet šampus někde na pláži a mezitím vydělávat peníze na burze, že? Realita je ale jiná. I kdyby ta čísla byla nadnesená a i kdybyste dodrželi základní strategii, určitě je prakticky nulová šance, že budete vydělávat tradingem jen tak. Přál bych vám to, ale vše nasvědčuje tomu, že bez tvrdé práce to nepůjde. V každém případě zdravím všechny tradery a přeji hodně úspěchu při obchodování. Doufám, že tu s námi ještě budete, až bude Bitcoin stát třeba 87 tisíc.

 

Odebírejte nové články kliknutím na zvoneček a budete mít stálý přehled. Nebo nás sledujte na Facebooku, Steemitu, Twitteru a přidejte se do naší diskuzní free HODL skupiny.

Co číst dále

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More