Novinky

Kryptotransakce: Jak probíhá odeslání a převod Bitcoinu v kostce

Sdílej

Nováčci si mnohdy potřebují uvědomit, jak vlastně můžou někam poslat Bitcoin. Chcete vědět, jak vlastně funguje kryptotransakce? Například když je třeba někomu zaplatit kryptem, nebo si poslat své mince z burzy do své vlastní peněženky…

Tip: Návod pro nováčky: Jak si mám koupit svou první kryptoměnu (1. díl)

Kryptotransakce v kostce

Bitcoiny jsou v podstatě vždy na blockchainu a nikam se odtud nehnou. To je třeba si uvědomit. Kryptopeněženka je něco naprosto jiného, než vaše běžná peněženka. Vlastnit Bitcoin znamená, že vlastníte jedinečný privátní klíč, kterým můžete odemknout konkrétní bitcoinovou veřejnou adresu. Tento klíč je jediný způsob, jak disponovat s bitcoiny na dané adrese. Kryptopeněženka je pak kombinací veřejné adresy a soukromého klíče. V přeneseném smyslu peněženkou rozumíme také speciální software a hardware, který vám umožní generovat peněženky, skladovat privátní klíče a provádět transakce.

Kryptotransakce se vám bude hodit například tehdy, když si své bitcoiny chcete z burzy poslat do své peněženky. To je mimochodem věc, bez které se při hodlování pochopitelně neobejdete. Bitcoin je zejména při větším množství dobré držet v hardwarové peněžence, jako je Ledger a Trezor. To vám oproti burze zaručí skutečné vlastnictví. Burzu někdo může hacknout, zatímc mít krypto u sebe vám umožní Bitcoin (či jiné kryptoměny) také používat – posílat kryptotransakce a případně provádět kryptotransakce, tedy platit kryptoměnou.

Jak poslat Bitcoin

V zásadě jde o naprosto jednoduchý úkon, který zvládne úplně každý. Postup je shodný jak u Bitcoinu, tak u řady dalších kryptoměn. Když posíláte kryptoměnu z burzy, stačí zadat svoji veřejnou adresu a poslat. V případě kryptotransakce z peněženky pak vstupuje do hry ještě nastavení poplatku. Většina kryptopeněženek vám jeho výši umí vypočítat a nastavit sama, resp. vám dá na výběr levnější, nebo expresní variantu. Poplatek motivuje těžaře, aby vaši transakci zařadili do bloku.

Pozor, svůj privátní klíč si musíte chránit, je to něco jako vaše heslo do bankovnictví, ale s tou výjimkou, že u kryptotransakce není žádná třetí strana (žádná banka, správce, apod.). To na jednu stranu přináší řadu výhod, ale na druhou stranu vám nikdo nevrátí peníze, když uděláte chybu. Dávejte si proto dobrý pozor, abyste vždy adresu zadali správně.

Časté chyby a tipy

Jednotlivé kryptoměny mají buď svou vlastní síť – coiny, nebo stojí na síti jiné kryptoměny – tokeny. Pamatujte, že žádná mince ani token nemůže nikdy opustit danou síť. Nemůžete tedy vzít například Litecoin a poslat ho na bitcoinovou adresu. U těchto chyb se stává, že lidé své krypto nenávratně ztratí, proto to nikdy nedělejte.

Z bezpečnostních důvodů je zpravidla lepší použít vždy novou adresu, zejména když použijete generátor Paperwallet. Následně, ať už odesíláme prostřednictvím burzy či softwaru peněženky, je třeba zadat správně celou veřejnou adresu, kam chceme Bitcoin poslat, popř. oskenovat QR kód.

Osobně vždy před potvrzením odeslání transakce zvlášť pečlivě kontroluji, zda je veřejná adresa správně zapsaná. Jak možná víte, existují dokonce i speciální viry, které rozpoznají, že se chystáte zadat adresu a umí ji nahradit jinou. Pokud by váš počítač nebo mobil byl nakažen takovým virem, mohla by vás chvilková nepozornost a zbrklost přijít draho.

Jak ověřit krypto transakce

Když provedete své kryptotransakce, budete se chtít podívat, zda již byla kryptoměna převedena. K tomu slouží explorer. Ten najdete např. na CMC. Rozklikněte si kryptoměnu, kterou odesíláte, a vlevo v menu najdete odkazy na explorery. Často dokonce několik verzí, ale všechny zobrazují totéž – data z blockchainu. Stačí v daném exploreru (prohlížeči) zadat jakoukoli veřejnou adresu a hned vidíte všechny příchozí i odchozí transakce. Bitcoin prohlížeč. Kryptotransakce se považuje za provedenou až poté, co obdrží přibližně 3 až 5 potvrzení.

Tip: Základy bezpečnosti – pravidla, bez kterých se v prostředí kryptoměn neobejdete

Závěr

Na samotném odesílání krypta nic není, s tím vám pomůže burza či peněženka a máte to na pár intuitivních kliků. Nezbytným předpokladem je vědět, jak vlastně kryptotransakce funguje, abyste věděli, co děláte a vyhli se chybám. Důležitá je především důkladná kontrola zadávané adresy. Chyba při provádění transakcí může v některých případech vést k nenávratné ztrátě prostředků, proto postupujte pomalu a pečlivě.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Komentáře

  • v kryptopeněžence Coinomi mám měnu OmniLayer v USD a chtěl bych ji převést na Ethereum ve stejné peněžence. Jak mám postupovat , prosím o návod. Děkuji Kupka lad

Nejnovější články

Podle Světového ekonomického fóra se 98 % centrálních bank po celém světě připravuje na spuštění CBDC

Schyluje se pomalu ke konci fyzické hotovosti, jak ji znáte? Ze všech stran se ozývá…

24. 4. 2024

Bug Bounty se kryptoměně Cosmos vyplácí, oprava kritické chyby IBC ušetřila ztráty za 3 miliardy korun

Vývojáři Cosmos (ATOM) opravili „kritickou“ bezpečnostní chybu ve svém protokolu Inter-Blockchain Communication (IBC), která mohla…

24. 4. 2024

Newyorská burza (NYSE) zvažuje 24hodinové obchodování, inspiraci našla na nonstop trhu s kryptoměnami

Zdá se, že nonstop obchodování na kryptoburzách nezůstalo bez povšimnutí tradičních burz, jako je NYSE.…

24. 4. 2024

Predikce ceny Solana: SOL vzrostl nad 150 USD, je na obzoru nové ATH?

SOL v posledních 24 hodinách zaznamenal mírný pokles poté, co se dostal opět nad úroveň…

24. 4. 2024

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More