Novinky

[Názor] DeFi je další “divoký západ” kryptosvěta – spouští se zlatá horečka, jako v dobách ICO bull runu?

Sdílej

Kryptosvět zažil v období během bull runu 2017 horečku ICO. Nyní je tu další oblast, která láká rizikový kapitál a slibuje pohádkové zhodnocení. Jedná se o skupinu altcoinů, která se specializuje na oblast decentralizovaných financí (DeFi). Jako někdejší divoký západ lákal mnohé do pasti vidinou nalezení zlata, tak i zde řada nadšenců skončí se ztrátou a pravděpodobně jen malá skupina zažije přepychový úspěch. A skutečně nemusíme hledat příklady, které by to potvrdily, až v 19. století. Stačí se podívat, jak skončila drtivá většina ICO.

Následující článek vyjadřuje názor autora a není investiční radou. Vždy se rozhodujte sami na základě vlastního průzkumu.

DeFi je “divoký západ” kryptosvěta

Lze očekávat, že popularita a hype okolo DeFi ještě neřekl poslední slovo. Pravděpodobně se dočkáme i dalších překvapení, jaké připravil svým investorům třeba Chainlink. Řada dalších tokenů dokázala předvést zhodnocení v řádu desetinásobků během několika pouhých měsíců v roce 2020. Když to roste, všichni věří v potenciál. Tuto větu jsem schválně zvýraznil, protože bych ji rád obvzvlášť zdůraznil. Tak to prostě funguje a bylo tomu tak vždy. Když byl Bitcoin okolo 3 tisíc začátkem roku 2019, věřili v něj jen skalní příznivci, nadšenci a hodleři. Ještě máme v živé paměti skepsi, která panovala. Tomu se prostě nevyhnete, lze to jen ignorovat a držet se strategie HODL.

Jako si na dně dlouhodobého cyklu většina myslela, že nás čeká na BTC další masivní propad, stejně tak skoro všichni čekali další růst, když byl Bitcoin na ATH. Věřili tomu ve většině případů také analytici, protože technická analýza vychází z dat z minulosti, ale budoucnost věštit prostě neumí. TA je skvělá pro identifikaci supportů a resistencí, opakujících se vzorů, ale jako predikce vývoje ceny je nespolehlivá. Většinou jde v tradingu o vyhledávání určitých opakujících se vzorců, kterých daný trader využívá.  Investice do tokenů zažívajících DeFi horeku je divoký západ, kde pravidla přestávají platit. Vše se může změnit z minuty na minutu a stačí málo, aby se prudce rostoucí token zřítil k zemi.

Když říkám, že je DeFi divoký západ, pochopitelně velmi zjednodušuji. I v době ICO horečky se našlo mnoho projektů, které nakonec uspěly a dosud se drží vysoko jak cenově, tak i postupujícím vývojem a komunitou. V záplavě shitcoinů, scamů a dalších failů šlo o pár “jehel” v obrovské hromadě sena. Kromě toho, DeFi je v podstatě i Bitcoin, který však pochopitelně nemám na mysli, když hovořím o DeFi horečce.

Banky

Divoký západ si pamatuje stovky bank, které bandité vykradli. Podobně na tom je celý kryptosvět. Je skutečně smutné, kolik novodobých “banditů” se zde krčí ve stínů svých počítačů. Decentralizované finance jsou projekty, které mají banky nahradit, což je skutečně trefné. Některé z nich již skončily vykradené, kvůli chybě v zabezpečení a programování. Jiné je budou následovat. Nakonec však praděpodobně stejně jako při ICO některé přežijí a řada dalších skončí, nebo ztratí přes 90 % ceny.

Závěr

Všichni máme do jisté míry tendenci podléhat emocím a vyhledávat snadné a rychlé zisky. O to víc, když vidíme, že něco extrémně rychle roste. Kryptosvět stále připomíná divoký západ, kde je snadné najít příležitost a možná ještě snadnější přijít o vše. Vždy je snadnější o něčem říct, že je to skvělý projekt, když v krátkém čase dojde třeba k desetinásobnému zhodnocení, než když to padá. A ještě těžší, než udržet víru v padající projekt, je odhadnout, kdy je správný čas na investici do DeFi horečky a kdy utíkat.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024

Téměř půl miliardy dolarů v likvidacích a dalších 564 milionů ETF odlivů při propadu Bitcoinu pod 58 tisíc USD

Bitcoin (BTC) náhle propadl pod kulatou cenovou hranici 60 tisíc dolarů a stáhl s sebou…

2. 5. 2024

Predikce ceny bitcoinu: Tržní kapitalizace kryptoměn po zasedání FOMC klesla o další 3 %, je nyní čas na nákup?

Poslední vývoj ceny bitcoinu (BTC) vyvolává vlnu spekulací a nejistotu poté, co se kryptoměna potýká…

2. 5. 2024

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More