blockchain

Vše, co jste chtěli vědět o blockchainu: Co je blockchain, jak to funguje a k čemu vlastně slouží

Sdílej

Blockchain je distribuovaná databáze trvale uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů uložených v blocích, která je sdílena mezi uzly počítačové sítě. Ačkoli existují pokusy o překlad názvu blockchainu do češtiny, jako je bločenka, bloksíť a podobně, nakonec se název podobně jako třeba internet uchytil v nezměněné podobě.

Co je Blockchain

Blockchain jako databáze ukládá informace elektronicky v digitálním formátu. Pokud chcete pochopit jeho strukturu, představte si řeťez, do kterého je v pravidelném intervalu zamykán další článek. Tomuto článku se říká blok a obsahuje data.

Blockchainy jsou nejlépe známé pro svou klíčovou roli v systémech kryptoměn. Poprvé technologii tímto způsobem využil Satoshi Nakamoto, když vytvořil Bitcoin (BTC).

Význam blockchainu jako převratné technologie umožňující vznik kryptoměn spočívá v tom, že zaručuje věrnost a bezpečnost záznamu dat a generuje důvěru bez potřeby důvěryhodné třetí strany (stát, banka…).

Bloky mají určité úložné kapacity a po naplnění jsou uzavřeny a propojeny s dříve vyplněným blokem. Jejich přidáváním se vytvoří řetězec dat známý jako blockchain. Každému bloku v řetězci je přiřazeno přesné časové razítko, jakmile je přidán do řetězce.

Na blockchainu lze ukládat různé typy informací, ale nejběžnější použití bylo zatím pro kryptoměny a jejich transakce. Díky blockchainu bylo zajištěno, že síť uzlů dokáže bezpečně udržovat v neměnné podobě bez centrální autority záznamy o transakcích a zůstatcích. Proto se v souvislosti s blockchainem hovoří o účetní knize a technologii distribuované účetní knihy (DLT).

Technologie blockchainu pro správné fungování vyžaduje, aby byla provozována decentralizovaně. Pokusy používat blockchain centralizovanýcm způsobem vedou ke ztrátě důvěryhodnosti dat. Mohou mít stejnou strukturu, ale z hlediska dalších aspektů dosahují srovnatených výsledků jako obyčejná tabulka v excelu.

Cílem blockchainu je umožnit digitální informace zaznamenávat a distribuovat, ale ne upravovat. Decentralizované blockchainy, jako je ten bitcoinový, jsou tedy neměnné a zadaná data jsou nevratná. Žádná jednotlivá osoba nebo skupina nemá nad databází kontrolu, ale spíše všichni uživatelé společně.

Zápis do blockchainu probíhá pouze prostřednictvím přidání dalších bloků na základě konsenzu. Ten je možný prostřednictvím hlasování finančně motivovaných účastníků sítě.

Jak bylo uvedeno, ideální využití blockchain našel v kryptoměnách. Databáze o digitální hotovosti bez banky je u Bitcoinu možná právě díky finanční motivaci účastníků a extrémně vysokému výpočetnímu výkonu sítě, který zabezpečuje její odolnost proti útokům již od ledna 2009.

Uživatelé, kteří se na validaci transakcí svým hlasováním podílejí, jsou za svoji aktivitu odměňováni v podobě nativních coinů daného blockchainu. Více ohledně procesu těžby a validace si přečtěte v samostatných článcích na tato témata.

Pro používání kryptoměn nemusíte být expertem na výpočetní technologii nebo blockchainové systémy. Není to raketová věda. Co však musíte znát určitě, jsou bezpečnostní pravidla.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024

Představitelé Hongkongu nabídli městskému kryptoměnovému průmyslu samoregulaci, aby zůstal konkurenceschopný

Hongkongský správní orgán hovoří o zřízení polooficiální průmyslové samoregulační instituce, která umožní lepší rozvoj inovací…

23. 4. 2024

Bitcoin zastíní tržní kapitalizaci zlata ve výši 16 bilionů dolarů, říká Anthony Scaramucci ze SkyBridge Capital

Manažer hedgeových fondů Anthony Scaramucci vyjádřil přesvědčení, že tržní kapitalizace Bitcoinu (BTC) překoná tržní hodnotu…

23. 4. 2024

V den halvingu vydělali bitcoinoví těžaři na odměnách a transakčních poplatcích rekordních 107,7 mil. dolarů

Celkové denní výnosy těžařů Bitcoinu (BTC) poprvé překonaly hranici 100 milionů dolarů! Těžaři kupodivu zaznamenali…

22. 4. 2024

Kryptoměnové velryby jsou nadále aktivní! Účet držící 405 milionů dolarů v Ethereu (ETH) začal vybírat z Binance

Gigant s Ethereem v hodnotě blížící se půl miliardě dolarů začal stahovat coiny z kryptoměnové…

22. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More