aktuality

Binance posílá omluvný dopis Steem komunitě za centralizační skandál spojený s Justinem Sunem

Sdílej

Burza Binance se oficiálně omluvila komunitě kryptoměny Steem za své zapojení do skandálu, během kterého Justin Sun krátkodobě v podstatě centralizoval tuto DPoS kryptoměnu.

Binance se omlouvá za skandál

Burza dnes vydala omluvný dopis adresovaný komunitě Steem. Uvádí, že  „zůstává neutrální a nemá zájem o správu řetězců mimo ekosystém Binance.“ Jinými slovy již nebude hlasovat pro dosazené svědky Justina Suna. Svědek je u Steemu název pro voleného delegáta. Steemu, jakožto delegated-proof-of-stake kryptoměnu, nestakují všichni hodleři, ale jen volení validátoři – svědci.

Jak Kryptohodler informoval v polovině února, Justin Sun nejprve zakoupil platformu Steemit a sdělil plán na migraci mincí na blockchain Tron. Komunita na Steemitu v té době brala celou věc pozitivně, byť mnozí nevěřícně kroutili hlavou nad tím, jak toho chce Justin Sun dosáhnout u decentralizované kryptoměny, kde by taková změna vyžadovala shodu komunity.

Následoval centralizační skandál. Justin Sun se spojil s burzami Poloniex, Huobi a Binance a ty mu poskytly hlasovací sílu steemů svých zákazníků, kteří je zde drží. Ukázala se slabina algoritmu DPoS, protože díky obrovskému množství mincí na burzách a množství, které Sun zakoupil společně se Steemitem, byl v podstatě jako jednotlivec schopen úplně ovládnou celou síť této kryptoměny. 

Problém DPoS

Skandál je zajímavý i z pohledu zkoušky využití algoritmu DPoS, který používají také některé další známé kryptoměny, jako např. EOS, Tezos, Lisk či Cardano. Ukázalo se totiž, že centralizované burzy spravují příliš velké množství kryptoměn a mohou díky tomu převzít úplnou kontrolu nad sítí, což je pochopitelně extrémně špatná zpráva. Časem by navíc s případným rozmachem bankovních custody služeb (správa kryptoaktiv) mohlo podobné nebezpečí přicházet i od bank či dalších institucí, které budou hromadit krypto svých zákazníků. Zde můžeme jen připomenout známé úsloví – kdo vlastní privátní klíč, vlastní kryptoměnu.

I proto sami vidíte, že je lepší mít své krypto ve své vlastní peněžence.

Tip: HODL je prvotní předpoklad masové akceptace Bitcoinu a kryptoměn – potřebujeme decentralizaci bohatství

Druhý pohled na věc

Samotnému skandálu však předcházelo něco, co Sun označil za hack a co podle něj porušilo zákon. Komunita se totiž soft forkem pokusila preventivně smazat předtěžené mince Steem vlastněné Steemitem, které po nákupu přešly do vlastnictví Justina Suna. To v podstatě znamenalo připravit Justina Suna o 74 milionů steemů.

Justin řekl, že právě odvrácení tohoto “hacku” bylo jediným důvodem, proč celý skandál zorganizoval a zapojil do něj přední světové kryptoburzy. Nicméně, jak se zdá, Binance vůbec nevěděla, do čeho byla zapletena, což nyní potvrzuje ve svém omluvném dopise. Uvádí zde, že chtěli podpořit běžný upgrade / hard fork Steemu. Tohle však běžné rozhodně nebylo.

Burza dodává:

„Doufejme, že komunita Steemit a TRON dosáhnou konsensu efektivním způsobem. Pokud selžou a nedosáhnou dohody a pokud to způsobí potenciální rizika / škody pro uživatele STEEM na Binance, vyhrazujeme si právo podniknout odpovídající kroky se souhlasem našich uživatelů.“

Závěr

Binance se veřejně omluvila za situaci okolo Steemu, která pramenila z nesprávné komunikace o specifikách upgradu blockchainu / tvrdé vidlice.Burza, která původně podpořila Justina Suna, stáhla své hlasy zpět poté, co obdržela zpětnou vazbu od komunity a pochopila, že jde o něco jiného.

Odebírejte nové články kliknutím na zvoneček a budete mít stálý přehled. Nebo nás sledujte na Facebooku, Steemitu, Twitteru a přidejte se do naší diskuzní free HODL skupiny.

(Zdroje: Binance, Cointelegraph)

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

5 zajímavých faktů, které jste možná nevěděli ohledně události známé jako halving Bitcoinu (nastane již zítra)

Každé čtyři roky bitcoinová komunita oslavuje půlení. Jen několik hodin nás aktuálně dělí od nejočekávanější…

19. 4. 2024

Hodleři využili předhalvingovou korekci ke zběsilým nákupům Bitcoinu za 41 miliard korun během jediného dne

Během posledních propadů ceny hlavní kryptoměny střední a velcí hodleři vytvořili nový denní rekord v…

19. 4. 2024

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More