Novinky

Co by přineslo zrušení hotovostních plateb? Boj proti hotovosti a souvislost s kryptoměnou

Sdílej

Přestože kryptoměny vznikly jako digitální alternativa fiat měn, zahrnujích hotovost i bezhotovostní měnu, jejich účelem není nahradit hotovost. Přesto by se dalo říct, že tu máme nebezpečí, že řada světových centrálních bank využije popularitu kryptoměn k boji proti hotovosti. Pojďme se podívat, co by takové zrušení hotovostních plateb mohlo přinést.

Info: Článek částečně odráží subjektivní názor redaktora a nemůže být proto považován za objektivní a nezaujatý pohled na věc a jednoznačnou pravdu.

Uvod

Kryptoměny v čele s Bitcoinem jsou často považovány za technologii. Rozhodně platí, že vznikly spíše v duchu ideálu svobodných peněz pro lidi, které nikdo neovládá. Přesto vždy platí, že jakákoli technologie ve špatných rukou může napáchat více škody než užitku.

Mnoho vynálezů bylo zneužito ve válkách, což zažil i pravděpodobně nejslavnější vědec na světě – Albert Einstein, jehož objevy byly zneužity k výrobě jaderné bomby. Proto bychom se měli mít na pozoru, aby se i naše hnutí, za svobodné platby a decentralizaci, nechtěně nezvrzhlo v něco jiného. Začal totiž boj proti hotovosti a kryptoměny v něm hrají významnou roli!

Co přinese zrušení hotovosti?

V tomto článku jsme se částečně inspirovali částí přednášky prof. Oldřicha Rejnuše s názvem Globální krize přichází, která v roce 2019 proběhla v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí. Profesor Rejnuš v ní definoval tyto možné negativní dopady zrušení hotovostních peněz:

Dopady zrušení hotovosti

  1. Snadné nasazení záporných úrokových sazeb
  2. Naprostá kontrola veškerých plateb
  3. Absolutní dohled nad majetkem lidí
  4. Snadná a bezproblémová likvidace nepohodlných osob
  5. Příprava na tzv. „Nový světový řád”

Přidejme si však také pozitiva, které by to mohlo mít a také ty, o kterých pravděpodobně ještě uslyšíme v případě, když bude boj s hotovostí pokračovat:

  1. Rychlé platby online.
  2. Modernizace peněz.
  3. Boj proti terorismu a praní špinavých peněz (výmluva pro cokoli).
  4. Boj proti daňovým únikům.
  5. Boj proti korupci.

Hotovost v ohrožení

Kryptoměny začaly Bitcoinem. Bitcoin vznikl jako otevřený projekt, který nemá majitele, nemá vedení ani žádné sídlo. V tom je tak unikátní a proto je to takový zázrak. Udržuje ho v chodu decentralizovaná síť jednotlivců, kteří každý sledují své vlastní zájmy a jsou motivováni finančně – zisk z těžby, HODL, atd. Dokud budou zapojení členové sítě sledovat svůj osobní profit, bude síť zabezpečená – díky velkému výpočetnímu výkonu který ji pohání, Bitcoin bude mít svou hodnotu a bude fungovat.

Začněme od kryptoměn

Takto by se dalo ve zkratce definovat fungování Bitcoinu po ekonomické stránce. Lidé se nepřidávají jen proto, že je zajímá daná technologie a chtějí s ní experimentovat, ale zejména pro osobní profit, který každý přirozeně sleduje. Díky tomuto principu to stále funguje a fungovat také bude.

Zároveň však neexistence patentu či ochranné známky, centra či vedení a otevřený zdrojový kód umožňuje vznik dalších kyptoměn. Altcoiny (zkr. alternativní “bitcoiny”) za 11 let fungování Bitcoinu vznikaly jako houby po dešti. Jejich vznik předurčily stejné faktory, jako samotný Bitcoin. Tedy jednak upřímná snaha o tvorbu něčeho potřebného a přínosného, ale nejčastěji vidina zisku.

Fáze kryptoměn – 5 vývojových forem

Ta stejná honba za osobním profitem, která z Bitcoinu udělala úspěšný ekonomický zázrak, dala vzniknout tisícům altcoinů. To byla prvotní fáze, kdy kryptoměny vytvářeli nadšenci z oboru a vývojáři. Následovaly také další fáze a celkem jsme dosud byli svědky těchto násl. období, z hlediska tvůrců kryptoměn:

  1. Satoshi Nakamoto – Bitcoin.
  2. Vnitřní komunita vývojářů a nadšenců – první altcoiny (např. Litecoin, Ethereum..).
  3. Širší komunita sledující osobní profit, včetně masivní vlny podvodných projektů a souvisejících scamů.
  4. Korporátní kryptoměny (často stablecoiny podložené fiatem).
  5. Kryptoměny centrálních bank – tzv. CBDC (Central Bank Digital Currency).

Jak vidíte, postupně se kryptoměny staly pro korporace a banky možností rozšíření svého vlivu a provozování centralizované platební sítě, více než decentralizovaným investičním nástrojem. Ta stejná technologie, která v rukou Satoshiho dala vzniknout penězům pro lidi, se v rukou “tradičních” mocenských struktur bohužel proměnila v prostředek, který vede ke stejným závěrům jako fiat a k udržení moci bank.

Riziko zrušení hotovosti

Představili jsme si již pro a proti boje proti hotovosti. Proč nás to však stále táhne spíše k obavám, než k jásotu, když slýcháme o CBDC? Pokud chcete více důvodů, pusťte si alespoň posledních 10 minut citované přednášky, kde se k tomu vyjadřuje prof. Rejnuš.

Co více můžeme dodat k možnému zpoplatnění výběru hotovosti a dalším prostředkům v rámci války proti hotovosti. Nemusí to být pěkné, když nebudete mít možnost někam jet a volně dýchat, aniž by úředník či bankéř věděl o každém vašem pohybu díky znalosti všech vašich útrat.

Je to představa, která začíná zdánlivě nevinně a řeklo by se, že to tady už máme. Ano, když se voda v hrnci začíná vařit, taky si žába asi říká, že teplo tu už bylo i před minutou. Skončí to však absolutní kontrolou nad životem každého z nás. Jak příznačné, že první mocností, která se touto cestou vydala, je právě Čína. Ani naše demokracie však není zdaleka tak svobodná, jak se snaží tvářit a riziko odklonu k nesvobodě je zde stále přítomno, stejně jako bylo v minulosti, jak nám ukazuje historie.

Boj proti hotovosti vykazuje známky právě tohoto odklonu od svobody k něčemu jinému. Toto riziko nemůžeme ignorovat, máme ho stále na očích. Toto není konspirační teorie, skutečně se to pomalu děje a to nejen v Číně, ale už i v Evropě máme položené základy omezení hotovostních plateb. U nás k tomu slouží Zákon o omezení plateb v hotovosti, který stanovuje limit na 270 tisíc. A to je jen začátek.

Závěr

Právo na svobodu a ochranu svého soukromí můžeme vyměnit za absolutní dohled nad každou platbou a nad námi všemi ospravedlněný nějakým “dobrým úmyslem”. Toto téma je mrazivě aktuální a souvisí s kryptoměnami a postupnou změnou jejich emitenta z lidu na centrální banky. Co se stane, až nebude možnost dát někomu peníze jen tak? Až bude vše pod neustálým dohledem? Co když jen řeknete něco špatně, banka vám odstaví účet a je po vás? Pevně doufám, že pokud taková doba nastane, budeme mít v rukávu ještě Bitcoin.

Odebírejte nové články kliknutím na zvoneček a budete mít stálý přehled. Nebo nás sledujte na Facebooku, Steemitu a přidejte se do naší diskuzní free HODL skupiny.

Co číst dále?

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More