Základy

Co je SEED, jak funguje a kam ho uložit: Pro nováčky

Sdílej

V sekci Slovníček pojmů se tentokrát podíváme na SEED. Dnes již máme pro své kryptoměny množství softwarových a hardwarových peněženek. Tyto peněženky nám umožňují poměrně bezpečně hodlovat své krypto a být svou vlastní bankou. V případech, kdy se vaše zařízení porouchá, ztratíte telefon, rozbije se vám počítač, nebo dojde k jinému zádrhelu, není žádný problém si peněženku obnovit. Potřebujete však mít svůj bezpečně uložený SEED.

Navštivte také naši sekci Základy kryptoměn. Najdete zde množství cenných informací, které vám pomohou pochopit, proč Bitcoin a jak fungují kryptoměny.

Co je to SEED

Tzv. seed phrase, seed recovery phrase, případně backup seed phrase je 12, 24 slov (někdy i 15 atd.). Obnovovací frázi vám vaše peněženka vygeneruje na začátku jejího používání. To platí jak pro Trezor či Ledger, tak i pro celou řadu softwarových peněženek. Jedná se o frázi, kterou můžete považovat za určitý “hlavní klíč” či “master heslo”. Je nadřazený privátním klíčům a pokud máte tento “hlavní klíč”, máte i všechny privátní klíče, které se z něj odvozují.

SEED není vytvořený podle privátních klíčů, ale je tomu přesně naopak. Veškeré privátní klíče ve vaší peněžence jsou odvozeny podle seedu. Slovní SEED se mimochodem používá proto, že se s ním snadněji pracuje a případně si jej také lépe zapamatujete, než předlouhé binární či šestnáctkové číslo. Důležité je, že nestačí znát pouze slova, ale také pořadí, v jakém jsou vygenerována.

Udržujte seedy v bezpečí

Jak jsme si již vysvětlili, SEED je nejdůležitější záloha, kterou pro své kryptoměny musíte v každém případě mít v bezpečí. Tato slova jsou vše, co potřebujete k obnovení své peněženky a všech kryptoměn, které jsou v ní uloženy. Je tedy jasné, že nesmíte zapomenout, kam jste si tuto zálohu uložili. Také musíte zajistit, že se k ní nedostane nikdo jiný. Kdokoli, kdo tuto frázi objeví, může bitcoiny ukrást, takže musí být chráněny, stejně jako si pravděpodobně uschováte zlato, klenoty či větší obnos hotovosti.

Většina lidí si frázi pro obnovení zapisuje na papír, ale lze ji třeba vyrýt do kovu, a podobně. Někteří výrobci nabízejí poměrně nákladné destičky a další mechanické výrobky sloužící k archivaci seedů. Papír je však zcela postačující forma a určitě neuděláte chybu, když ho použijete. Vhodné je udělat si alespoň dvě kopie a ty bezpečně uschovat na více místech.

Čemu se vyhnout

Při zálohování seedů se určitě vyhněte jakémukoli ukládání do počítače, focení na mobil, atd. Prostě se vyhněte tomu, aby byl váš SEED v elektronické podobě kdekoli, od vašeho počítače přes online úložiště, až po mobil. Tohle vše totiž extrémně zvyšuje šanci, že se dostane do rukou někoho jiného. Z důvodu bezpečnosti obnovovací frázi udržujte offline!

Tip:Jaká je pravděpodobnost, že by někdo uhodl váš SEED k hardwarové peněžence?

Závěr

Nejdůležitější záloha, jakou jako hodler uděláte, je váš SEED pro každou peněženku, kterou používáte. Ať už hodlujete na rok, nebo na deset let, určitě nechcete přijít o své privátní klíče. Drtivá většina peněženek generuje soukromé klíče na základě seedů a vám tak stačí jediná hlavní fráze pro všechny vaše kryptoměny, které na jednotlivých peněženkách držíte. Buďte tedy extrémně pečliví, zapište si recovery frázi na papír a uložte ne jednom, ale i dvou či více bezpečných tajných místech.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024

Téměř půl miliardy dolarů v likvidacích a dalších 564 milionů ETF odlivů při propadu Bitcoinu pod 58 tisíc USD

Bitcoin (BTC) náhle propadl pod kulatou cenovou hranici 60 tisíc dolarů a stáhl s sebou…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More