Krypto Zprávy

Fed vychrlil 300 miliard dolarů a Bitcoin míří na milion $ do 90 dnů?! Hyperinflace začíná: Týden na trzích

Sdílej

Přímo teď, před zraky všech, „startuje hyperinflace?!” Sázka o milion dolarů, kolabující banky a Fed chrlící stovky tisíc milionů dolarů do oběhu.

V tento moment při přípravě článku se Bitcoin obchodoval za 27 500 dolarů. Za posledních 7 dní si král kryptomarketu připsal slušných 22,5 %. Bitcoinová dominance sáhá k 45,9 procentům, což je růst o 3,6 procent od posledního dílu.

Byl o grafech, zazněly i predikce a dívali jsme se na S křivku.

 

Aktuální problémy bank: Nákaza, která přišla z tradičních financí do krypta, ne naopak!

 

300 miliard dolarů mrknutím oka v oběhu a hyperinflace

Od pádů Silicon Valey Bank se problémy rozšířily také do Evropy, kde zasáhly druhou největší švýcarskou banku Credit Suisse. Stále není jasné, zda se trhlina bude prohlubovat a můžeme jen spekulovat, které banky budou následovat.

Fed by měl pokračovat v boji proti inflaci, zatímco se na svět valí problémy způsobené předešlými zásahy do ekonomiky. Ty nás dohnaly. Až příliš levné peníze a velká podpora během předchozích zaškobrtnutí hospodářského růstu si začínají vybírat svou daň právě nyní.

V posledních měsících se úrokové sazby skloňovaly ve všech pádech. Nejsou však jediným nástrojem. Tím možná úplně zásadním je stále množství peněz v oběhu. Fed se skutečně snažil o kvantitativní utahování. Během jediného týdne však smazal velkou část veškerého protiinflačního snažení za poslední rok.

 

Během týdne Fed vypustil do oběhu 300 miliard dolarů. Téměř polovina peněz – 143 miliard dolarů – šla do holdingových společností dvou velkých bank, které minulý týden zkrachovaly, Silicon Valley Bank a Signature Bank. Další banky centrální banka nejmenovala, ani neuvedla, kolik si jich půjčilo.

Mimořádná půjčka od Fedu z minulého týdne se snaží vyřešit hlavní příčinu kolapsu bank Silicon Valley Bank a Signature Bank. Vlastnily zdánlivě bezpečné státní dluhopisy za miliardy dolarů a další dluhopisy, které vyplácely nízké úrokové sazby. Mezitím Bankovní gigant UBS kupuje svého menšího rivala Credit Suisse ve snaze vyhnout se dalším turbulencím otřásajícím trhem v globálním bankovnictví. 167letá Credit Suisse již také obdržela půjčku 50 miliard dolarů.

Trhy se minulý týden uklidnily. Nové peníze však mohou a zřejmě budou stupňovat tlak na růst inflace. Taková situace nahrává obnovení všeobecného zájmu o tzv. bezpečné přístavy, tedy aktiva přečkávající vysokou míru inflace. Za takové je považováno zlato a stříbro, ale také Bitcoin.

Zatímco se toto vše děje, bývalý technologický ředitel Coinbase Balaji Srinivasan uzavřel milionářskou sázku. Vsadil se, že dolar zachvátí hyperinflace. Reagoval tak na nabídku pseudonymního uživatele Twitteru Jamese Medlocka.

Medlock nabídl komukoli vsadit 1 milion dolarů na to, že Spojené státy nezažijí hyperinflaci. Bývalý vedoucí manažer Coinbase během několika hodin sázku přijal a poté ještě jednou, proti jedné nejmenované další osobě, čímž ji zdvojnásobil na dva miliony dolarů.

Podle vlákna pomohli další uživatelé Twitteru vytvořit inteligentní smlouvu s podmínkami sázky. Srinivasan vsadil 1 milion dolarů v USDC proti 1 bitcoinu, což v době uzavření sázky odpovídá cca kurzu 40:1, ale pokud bude mít pravdu, tak na konci už to bude alespoň 1:1.

Medlock odpověděl:

Pane, věřím, že máme dohodu.

Srinivasan je andělský investor, zakladatel techů a autor bestsellerů Wall Street Journal. Kromě pozice CTO v Coinbase byl generálním partnerem ve společnosti rizikového kapitálu Andreessen Horowitz (A16z).

Upozornil také na tweet bývalého generálního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho. Ten v říjnu 2021 uvedl, že hyperinflace nastane „brzy“ a „vše změní.“ Srinivasan v pátek tweetoval:

Jack má pravdu.

Hyperinflace se děje – nyní.

Odvolal se přitom na nedávné záchranné balíčky vlády a Federálního rezervního systému na Silicon Valley Bank a Signature Bank. Ministerstvo financí minulou neděli uvedlo, že dá k dispozici až 25 miliard dolarů jako pojistku pro svůj nový program Bank Term Funding Program (BTFP). Dále poukázal na to, že prezident Federální rezervní banky v Minneapolis Neel Kashkari dříve řekl:

Je nekonečné množství hotovosti ve Federální rezervním systému.

Investorům pak rizikový kapitalista napsal:

Kupte si bitcoiny a stáhněte své coiny z burz.

Závěr

Mezitím se různí ekonomové, analytici a další osoby dohadují, zda je nyní na místě zpomalit v boji proti infalci, nebo naopak potřeba vytrvat i přes drobné trhliny v bankovním systému. Zatímco je celý peněžní model nekrytých bankovek a digitálních zůstatků postaven na důvěře, tu mohou podkopat jak problémy bank spojené s runem na banku, tak překotná ztráta kupní síly peněz.

Bitcoin reálně vznikl jako odpověď právě na tyto obavy, ač si nenárokujeme právo určovat, do jaké míry jsou reálné. Tento článek určitě neberte jako signál k nákupu, jedná se o dlouhodobý bullish koncept. Kryptotrhy jsou nejzajímavější pro ty, kteří myslí dlouhodobě, vnímají cykly, a to, co se během nich v kryptosvětě mění. Na ty nejzajímavější změny se zaměřuje většina našich článků. A pokud také příště vyjde volně pojatý seriál Týden na trzích, dozvíte se to jako první v ponděli na webu Kryptohodler.cz.

 

Máte rádi hodlerský web? Navštivte naši donate sekci a staňte se přispěvatelem. Nebo se s ostatními podělte o svůj názor v komentářích.

Registrací na Coinbase přes tento odkaz získáte bonus 10 USD za Váš první nákup kryptoměn na největší americké kryptoburze. Více informací a návod najdete zde.
Zaregistrujte se na Binance přes tento odkaz a získáte 10% slevu na poplatcích. Pro více informací o největší altcoinové burze na světě navštivte náš návod.
Varování: Všechna historická data jsou za náma a jejich podobnost s budoucností může být čistě náhodná. Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty, proto by je nikdo neměl neuváženě kupovat ani používat. Vstupem na web Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

 

Pro štěstí (@MemeingBitcoin)

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More