Kauzy

Krátce před zatčením za podvod SBF popřel účast v konspiračním chatu „Wirefraud“

Sdílej

Jak uvádí Bahamská vláda, Bankman-Fried (SBF) byl zatčen poté, co žalobci ve Spojených státech podali trestní oznámení.

SBF zatčen

Sam Bankman-Fried se zřejmě ke slyšení naplánovaném na 13. prosince nedostaví. Očekávalo se přitom, že na dálku před Výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů vysvětlí kolaps burzy FTX a bude konfrontován s Johnem Rayem, ředitelem pro restrukturalizaci a novým generální ředitel FTX.

Ray v písemném svědectví zveřejněném před jeho vystoupením na slyšení sněmovního výboru uvedl, že aktiva zákazníků FTX byla „smíchána“ s finančními prostředky společnosti Alameda.

Po týdnech spekulací americké ministerstvo spravedlnosti oficiálně podalo trestní oznámení na Sama Bankman-Frieda, bývalého generálního ředitele a zakladatele FTX. Načasování zatčení však vyvolává otázky, proč americká vláda čekala s obviněním tak dlouho a nakonec zajistila, že dnes SBF nebude moct vypovídat.

Trestní obvinění proti Bankman-Friedovi údajně zahrnují wire fraud spiknutí, podvod s cennými papíry, spiknutí s podvodem s cennými papíry a praní špinavých peněz.

 

Registrací na Coinbase přes tento odkaz získáte bonus 10 USD za Váš první nákup kryptoměn na největší americké kryptoburze. Více informací a návod najdete zde.
Zaregistrujte se na Binance přes tento odkaz a získáte 10% slevu na poplatcích. Pro více informací o největší altcoinové burze na světě navštivte náš návod.

 

Dnes večer bahamské úřady zatkly Samuela Bankman-Frieda na žádost vlády USA na základě zapečetěného obvinění, uvedl v prohlášení Damian Williams, americký právník pro jižní obvod New Yorku. Očekáváme, že ráno odpečeme obžalobu a v tu dobu budeme mít co říct.

Předsedkyně výboru Maxine Watersová potvrdila, že panel „nebude moci vyslechnout“ svědectví SBF kvůli zatčení na Bahamách. Uvedla k tomu:

Americká veřejnost si zaslouží slyšet přímo od pana Bankmana-Frieda o akcích, které poškodily více než milion lidí. Veřejnost netrpělivě čekala, až dostane tyto odpovědi pod přísahou před Kongresem, a načasování tohoto zatčení veřejnosti tuto příležitost upírá.

Kromě obvinění ministerstva spravedlnosti se žalobu chystá podat také Komise pro cenné papíry a burzy USA (SEC). Úředník SEC Gurbir Grewal k tomu uvedl:

Chválíme naše partnery v oblasti vymáhání práva za zajištění zatčení Sama Bankmana-Frieda na základě federálního obvinění z trestného činu. Komise pro cenné papíry a burzy samostatně schválila obvinění týkající se porušení našich zákonů o cenných papírech ze strany pana Bankman-Frieda, který bude zveřejněn zítra v jižním okrese New Yorku.

Vše o kauze FTX

Wirefraud chat

Jen několik hodin před zprávou o jeho zatčení bahamskou policií se Sam Bankman-Fried obrátil na Twitter, aby popřel svou účast nebo znalost tajného skupinového chatu s názvem „Wirefraud“ v aplikaci Signal – do kterého se údajně zapojili bývalí manažeři FTX a Alamedy.

Reagoval na zprávu z Australian Financial Review (AFR). Ta uvedla, že chat údajně zahrnoval členy Bankman-Friedova blízkého okruhu, včetně spoluzakladatele FTX Zixiao „Gary“ Wanga, inženýra FTX Nishada Singha a bývalé generální ředitelky Alamedy Caroline Ellison.

Pokud je to pravda, pak jsem nebyl členem tohoto vnitřního kruhu. Jsem si jistý, že je to jen nepravda; nikdy jsem o takové skupině neslyšel, uvedl SBF.

Zpráva AFR uvedla, že chat byl použit k zasílání tajných informací o operacích FTX a Alamedy v době před jejich kolapsem.

John Ray přitom uvedl, že Alameda „používala klientské prostředky k tomu, aby se zapojila do obchodování s marží, které vystavilo zákaznické prostředky [FTX] obrovským ztrátám“ a obchodní model vyžadoval, aby tyto prostředky rozmístila na „různé […] burzy, které byly ze své podstaty nebezpečné.“

Kolaps pocházel z „absolutní koncentrace kontroly v rukou velmi malé skupiny hrubě nezkušených a nesofistikovaných jedinců,“ napsal.

Dno je tady? Jim Cramer nabádá investory, aby hned prodali kryptoměny

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024

Téměř půl miliardy dolarů v likvidacích a dalších 564 milionů ETF odlivů při propadu Bitcoinu pod 58 tisíc USD

Bitcoin (BTC) náhle propadl pod kulatou cenovou hranici 60 tisíc dolarů a stáhl s sebou…

2. 5. 2024

Predikce ceny bitcoinu: Tržní kapitalizace kryptoměn po zasedání FOMC klesla o další 3 %, je nyní čas na nákup?

Poslední vývoj ceny bitcoinu (BTC) vyvolává vlnu spekulací a nejistotu poté, co se kryptoměna potýká…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More