Krypto Zprávy

Objemy BTC rostou; EU ruší “Travel Rule” pro kryptopeněženky; Merge zrychlil ETH bloky: Zprávy týdne

Sdílej

Vítejte u dalšího dílu pondělních Zpráv týdne na českém hodlerském webu. Bitcoin na kryptoburzách aktuálně mění majitele za 19 191 dolarů za jednotku. Od minulého dílu se jeho cena mírně zvýšila z tehdejších 18 738 dolarů. Vzhledem k volatilitě na kryptotrhu jde o zanedbatelný růst. Dominance BTC rostla o 0,4 % na aktuálních 39,6 % z celkové kapitalizace kryptomarketu. V top10 kryptoměnách pokračovalo bezvětří. XRP korigoval předešlý růst 7denním poklesem o 7 %, ale jinak žádný z hard capů nezaznamenal změnu ceny nad 5 %.

Objemy obchodování BTC na 3měsíčních maximech

Bitcoin zaznamenal v roce 2022 bear market a oproti svému ATH již ztratil většinu své tržní ceny. Zájem o obchodování kryptoměn tím utrpěl, stejně jako zájem nováčků o vstup do kryptosvěta.

Nyní však začínají opět pomalu růst objemy obchodování s bitcoiny. Ty 29. září zaznamenaly nejvyšší úrovně od poloviny června a dosáhly 42,68 miliardy dolarů. Ukazují to údaje analytické společnosti Santiment.

 

Zvýšené objemy se však zdánlivě neprojevily na ceně hlavní kryptoměny podobně, jako pádivá inflace zaznamenaná na celé řadě světových měn. V minulosti se přitom očekávalo, že aktiva s omezenou zásobou, jako je zlato, stříbro a Bitcoin, poslouží jako bezpečný přístav právě proti inflaci. To se nicméně v roce 2022 zatím nepotvrdilo.

EU ruší “Travel Rule” pro kryptopeněženky

Pozměňovací návrhy poslanců Evropského parlamentu o nařízení o boji proti praní špinavých peněz (AML) odstranily ustanovení, která požadují povinnou identifikaci pro kryptopřevody zahrnující soukromé kryptoměnové peněženky.

Podle nejnovějšího vývoje situace v EU se zdá, že se schyluje ke zrušení kontroverzní zákonné úpravy, která by nařizovala uplatnit tzv. “Travel Rule” (česky cestovní pravidlo) pro kryptopeněženky.

Jedná se o opatření ke sledování zdroje a místa pobytu majitelů finančních prostředků a vyžaduje, aby byly spolu s transakcemi zveřejněny informace o zdroji finančních prostředků a jejich příjemcích. EU původně v zásadě požadovala, aby kryptoburzy a další firmy musely ověřovat totožnost vlastníků kryptoměnových peněženek.

Novela, která cestovní pravidlo ruší pro soukromé peněženky, musí ještě projít Evropským parlamentem. Ustanovení pak má naopak platit pro decentralizované autonomní organizace (DAO), decentralizované finance (DeFi), NFT i metaverse a také pro každou transakci na kryptoburzách a dalších platformách přesahující 1000 euro.

Ethereum nyní zažívá událost srovnatelnou s několikanásobným halvingem

Merge zrychlil ETH blockchain

Merge, který měl primárně převést blockchain Ethereum na mechanismus konsenzu proof-of-stake (PoS), měl pozitivní dopad na vytváření nových bloků Ethereum. Od 15. září se počet bloků vytvořených denně zvýšil zhruba o 18 %.

Ukázalo se, že po updatu stoupl počet bloků z přibližně 6 000 bloků na 7 100 bloků denně. V důsledku toho se zmenšil tzv. “block time” – interval mezi jednotlivými bloky – asi o 13 %.

Zdroj: YCharts

V zásadě se nyní blockchain ETH zrychlil a jednotlivé bloky transakcí jsou odbavovány o něco rychleji. Merge pak zajistil, že tvorbu bloků již nemají na starost těžaři.

Ti se nyní snaží buď přepínat na jiné kryptoměny, nebo jsou nuceni těžbu vypnout úplně. To má vliv na ceny grafickcýh karet, které letos začaly postupně klesat. Tento trend teoreticky může pokračovat i nadále, protože skokově klesla poptávka po nových GPU.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Solana meme coin Slothana získal v předprodeji 10 milionů dolarů, zbývá posledních 10 dní na nákup SLOTH před aidropem tokenů

Nový a vzrušující kryptoměnový projekt Slothana (SLOTH) běžící na platformě Solana, který je primárně určen…

20. 4. 2024

5 zajímavých faktů, které jste možná nevěděli ohledně události známé jako halving Bitcoinu (nastane již zítra)

Každé čtyři roky bitcoinová komunita oslavuje půlení. Jen několik hodin nás aktuálně dělí od nejočekávanější…

19. 4. 2024

Hodleři využili předhalvingovou korekci ke zběsilým nákupům Bitcoinu za 41 miliard korun během jediného dne

Během posledních propadů ceny hlavní kryptoměny střední a velcí hodleři vytvořili nový denní rekord v…

19. 4. 2024

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More