Novinky

Po zrušení zákazu Telegramu v Rusku Durov slibuje zvýšení anticenzurního úsilí v Číně

Sdílej

CEO společnosti Telegram Pavel Durov říká, že globální odpor k technologickým zákazům se „teprve začíná.“ Po 2 letech Rusko ustoupilo od zákazu platformy, což nyní podle Durova přispěje k anticenzurnímu úsilí v dalších zemích, jako je Čína a Írán.

Rusko přistoupilo ke zrušení zákazu Telegramu

Rozhodnutí Ruska, zrušit svůj dvouletý zákaz Telegramu, bude znamenat začátek širšího hnutí na ochranu aplikací zaměřených na ochranu soukromí. Alespoň to uvedl Pavel Durov , zakladatel a generální ředitel společnosti Telegram. Durov vydal prohlášení, kde reagoval na rozhodnutí ruské vlády. Úřady minulý týden oficiálně ukončily zákaz aplikace pro zasílání zpráv v zemi. Ke zrušení zákazu největší měrou přispělo, že jednoduše nefungoval.

Ruský telekomunikační hlídací pes Roskomnadzor začal blokovat Telegram v zemi v dubnu 2018. Přesto aplikace zůstala v zemi přístupná. Tým Telegramu se aktivně bránil zákazu prostřednictvím rotujících proxy serverů a dalších nástrojů proti cenzuře. „Jednoduše řečeno, zákaz nefungoval,” poznamenal generální ředitel Telegramu. Uvedl také, že uživatelská základna Telegramu se v Rusku od roku 2018 ve skutečnosti zdvojnásobila. Nicméně se objevily také spekulace, že za zrušením zákazu může stát Durovova ochota spolupracovat s ruskou vládou a poskytovat citlivé informace. S tím však většina pozorovatelů nesouhlasí.

Igor Runets je generální ředitel a zakladatel největšího ruského těžebního datacetra BitRiver. Runets věří, že zrušení zákazu je přímým důsledkem zvýšené popularity Telegramu v Rusku. Uvedl: „Telegram má v Rusku nejen odhadovaných 30 milionů uživatelů, ale také stále více vládních agentur jej v Rusku používá k oficiální komunikaci s veřejností. Vláda ho například široce používala k vysílání oficiálních aktualizací týkajících se COVID-19 během probíhající pandemie.“ Podle něj může jít o situaci, když některá vláda jednoduše nedokáže něco užitečného zakázat lidem, kteří to i tak chtějí a zákaz ignorují:

Tuto událost vidíme jako vynikající příklad toho, jak masové přijetí něčeho, co je nemožné účinně zakázat a co je užitečné pro společnost, zvítězí nad odporem vlády a nakonec dokonce získá oficiální uznání vlády.”

Telegram bude nadále bojovat proti banům

Ve svém příspěvku Durov uvedl, že nehodlají usnout na vavřínech a plánují zvýšit své úsilí na podporu Telegramu v dalších zemích, jako je Čína a Írán. Tým již začal pracovat na anticenzurních nástrojích v některých zemích, které aplikaci zakázaly. Uvedl: Rozhodli jsme se nasměrovat naše prostředky proti cenzuře na jiná místa, kde vlády stále zakazují telegram – místa jako Írán a Čína. Žádáme administrátory bývalých proxy serverů pro ruské uživatele, aby své úsilí zaměřili na tyto země.”

Tip: Telegram se vzdává kryptoměny Gram a projektu TON po bitvě s americkým regulátorem SEC

Závěr

Nakonec snaha Telegramu vzdorovat zákazům vedla k vytvoření hnutí s názvem Digitální odpor (Digital Resistance). Telegram zůstal i po zákazu v roce 2018 do značné míry přístupný. Kromě toho Durov uvádí, že Digitální odpor„teprve začíná, a stává se globálním.” Nyní se tyto snahy zvýší mimo jiné v Číně, kde však mohou být náročnější. Čína, která je jednou z nejvíce cenzurujících zemí světa, zakázala Telegram na svém území již v roce 2015, a to v rámci politiky velkého firewallu.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Hlavní kryptoměna Bitcoin (BTC) právě dosáhla 1 miliardy transakcí po 15 letech svého nepřetržitého provozu

Bitcoin dosáhl dalšího zajímavého milníku. Po 15 letech od svého spuštění byla na hlavní síti…

6. 5. 2024

Velryby spolykaly přes 47 000 BTC v hodnotě 68,9 miliardy korun za 24 hodin uprostřed „nové éry:” CEO CryptoQuant

Pouhých 24 hodin bitcoinovým velrybám stačilo k tomu, aby své gigantické peněženky napumpovaly kryptokrálem v…

6. 5. 2024

Parabolický pohyb Bitcoinu směrem vzhůru je pravděpodobně v nedohlednu, říká analytik Checkmate

Kryptoměnový analytik Checkmate aktualizuje svůj výhled na aktuální tržní cyklus Bitcoinu (BTC) a říká, že…

6. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti Grayscale GBTC zastavuje krvácení: První den čistých přílivů od spuštění v lednu

Spot Bitcoin ETF společnosti Grayscale zaznamenal první den čistého přílivu po celkovém odlivu více než…

6. 5. 2024

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More