Kryptoměny

„Vítejte na začátku nové éry pro Cardano!” IOHK hlásí úspěšný upgrade Alonzo přinášející smart kontrakty

Sdílej

Cardano (ADA) vstoupilo do nové budoucnosti, přičemž nyní by již mělo být možné spouštění smart kontraktů na mainnetu. Vývojáři si dovolí krátkou oslavu po hard forku Alonzo, ale práce teprve začíná.

Alonzo upgrade proběhl

„Vítejte na začátku nové éry pro Cardano,” napsala výzkumná a vývojářská společnost Input Output (IOHK). Tato slova se nezdají být nadnesená či přehnaná, protože nyní bude na blockchainu kryptoměny Cardano konečně možné spouštět decentralizované aplikace, jako jsou decentralizované burzy a další DeFi projekty.

Pro Cardano vývojáře i samotný projekt je toto rozhodující zkouška. Nyní uvidíme, zda se projekt dočká vytoužené aktivity, nebo zde bude mrtvé ticho, jak věštili někteří odpůrci.

Upgrade Alonzo je epochálním okamžikem zrodu nového ekosystému,” uvádí IOHK a dodává: „Ještě dnes nasadíme Plutus smart kontraktové možnosti na hlavní síť Cardana prostřednictvím HFC (hard fork combineator) události upgradu protokolu.”

  • Plutus je programovací jazyk na kterém běží smart contracty, nikoli samotné jádro této kryptoměny 3. generace. K tomu slouží jazyk Haskell.
  • Alonzo je aktualizace, která 12. 9. 2021 přinesla vysoce očekávané schopnosti do ekosystému Cardano prostřednictvím integrace Plutus skriptů na blockchain.
  • To umožní vůbec poprvé implementaci inteligentních smluv na Cardanu, což přinese řadu nových případů použití pro decentralizované aplikace (DApps).

Bujará oslava by byla příliš unáhlená

Na delší oslavy bude čas později, nyní totiž Cardano musí prokázat, že si zaslouží prémiové 3. místo na kryptotrhu, hned za Bitcoinem a Ethereem. K tomu bude samozřejmě třeba mnohem víc, než jen samotnou schopnost inteligentních smluv, ale také jejich hojné využívání a celkově aktivitu na síti včetně vznikajících projektů na blockchainu ADA.

IOHK uvádí:

„Právem bychom si měli dovolit uznat obrovské úsilí, které tolik lidí vynaložilo, abychom se sem dostali. […] I když si můžeme dovolit krátké prostoje, není čas na odpočinek. A rozhodně není prostor pro aroganci. Zde mise ve skutečnosti začíná, protože my – celá komunita – začínáme plnit vizi, na níž jsme všichni tak dlouho pracovali. Budování decentralizovaného systému, který rozšiřuje ekonomickou identitu a příležitosti pro každého, kdekoli.”

Upgrade Alonzo (pojmenovaný po průkopnickém americkém matematikovi Alonzo Churchovi) bude podle vývojářů stavět na úspěchu, kterého bylo dosaženo pomocí všech předchozích upgradů na cestě sem.

„Máme tedy jednu z nejvíce decentralizovaných, udržitelných, robustních a nejpokročilejších blockchainových platforem na světě, kterou provozuje kvalifikovaná komunita provozovatelů poolu (SPO). Máme rádi informovanou a vášnivou komunitu delegátů. Máme prosperující ekosystém NFT, který přitahuje snadností a nízkými náklady na mintování. A plán budoucí správy prostřednictvím Voltaire a maximální škálovatelnost pomocí škálování Basho a Hydra. Budoucnost je jasná a táhne se daleko; budeme spolu dál cestovat po dlouhé cestě.”

TIP: Stane se decentralizovaná burza Cardax Uniswapem ekosystému Cardana (ADA)?

Závěr

ADA položila základní kameny pro svou budoucnost. V nejbližší budoucnosti IOHK očekává kostrbatý povrch cesty, kde počáteční uživatelské zkušenosti nemusí být dokonalé. „Některé rané DApps budou mít problémy. Uvidíme některé skvělé vývojové týmy a některé slabé.”Vývojáři vyrují i před nevyhnutelností toho, že některé aplikace budou napsány špatně, čehož se pokusí využít hackeři a další “záporáci”. Dodávají však:

„Upgrade Alonzo je transformační upgrade sítě, který bude katalyzátorem rozkvetlého ekosystému vývojářů, tvůrců a inovátorů.”

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More