Krypto Zprávy

Bitcoin oslavil 13 let od vydání Whitepaperu: Zprávy týdne

Sdílej

Užili jste si Haloween, nebo jste jen sledovali, na jaké hodnotě se Bitcoinu podaří zavřít měsíční svíčku? Bitcoin tak či tak v neděli oslavil 13. narozeniny. Začínají pondělní Zprávy týdne na českém hodlerském webu KryptoHodler.cz.

Bitcoin oslavil 13 let

Bitcoin, nejstarší fungující kryptoměna, oslavil 31. 10. 2021 přesně 13 let od zveřejnění svého Whitepaperu, tedy hlavní bitcoinové publikace, která předcházela jeho nasazení do ostrého provozu. Dosud je BTC tou nejhodnotnější a nejsilnější digitální měnou na trhu a zastánci ho považují za mnohem decentralizovanější, než zbytek kryptoměn. Částečně je to i díky tomu, že zakladatel Bitcoinu Satoshi Nakamoto ustoupil do pozadí a odmlčel se, čímž se BTC zbavil postavy stojící reálně či morálně v jeho čele.

Přesně před 13 lety Satoshi Nakamoto publikoval na internetu svůj návrh na decentralizovanou kryptoměnu fungující na geniálně jednoduché technologii, která je známá jako blockchain. Byl to začátek nové éry peněz.

Související: Přečtěte si alespoň část – Bitcoin Whitepaper – překlad do češtiny

Salvador opět vykupoval propad

První stát na světě, který Bitcoin (BTC) povýšil z pouhého investičního aktiva na zákonné platidlo, využil výprodej a vykupoval propad. Kolik Salvador přikoupil tentokrát? Prezident Salvadoru Nayib Bukele ve středu oznámil, že do státních rezerv jeho země bylo přidáno dalších 420 BTC.

Bukele na Twitteru napsal: „Bylo to dlouhé čekání, ale stálo to za to. Právě jsme si koupili dip! 420 nových bitcoinů. [poté dodal:] Už jsme vydělali [na] bitcoinech, které jsme právě koupili.”

El Salvador koupil BTC v době, kdy jeho cena klesla asi o 7 tisíc dolarů od svých říjnových historických maxim. Anthony Pompliano vyčítá USA, že nedělají totéž. Uvedl: ,,Je absurdní, že USA předbíhá Salvador v tom, kolik vlastní bitcoinů. Naší národní politikou by mělo být dorovnat každý nákup BTC, který uskuteční zahraniční vláda. Další geopolitickou soutěží nebude počet nukleárních zbraní, ale to, kolik vlastníte bitcoinů.“

Regulátoři chtějí, aby americké banky držely Bitcoin

Podle agentury Reuters američtí regulátoři pracují na vytvoření jasnějších pravidel pro banky. Ty by měly usnadnit klientům obchodování, používání a držení kryptoměn. Předsedkyně Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) Jelena McWilliamsová spolupracuje s úřadem kontrolora měny (OCC) a centrální bankou USA (FED) na stanovení regulačních postupů pro Bitcoin a kryptoměny.

„Myslím si, že musíme bankám povolit vstup do tohoto prostoru a zároveň náležitě řídit s tím spojená rizika,” konstatovala McWilliamsová a dodává:

„Mým cílem v této meziagenturní skupině je v podstatě poskytnout bankám cestu, aby mohly fungovat jako správce těchto aktiv, používat kryptoměnová aktiva, digitální aktiva jako určitou formu zajištění. V určitém okamžiku se budeme zabývat tím, jak a za jakých okolností je mohou banky držet ve své rozvaze. Problémem je však oceňování těchto aktiv a kolísání jejich hodnoty, které může být téměř na denní bázi.“

,,Wow. Předsedkyně FDIC právě konstatovala, že regulátoři hledají způsoby, jak budou moci americké banky vlastnit Bitcoin,” komentoval zprávu populární kryptonadšenec Anthony Pompliano.

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More