Krypto Zprávy

Bitcoin padá pod 20 tisíc USD; Americký akciový trh ztratil 1,25 bil. $ za den; Zadlužování ČR láme rekordy: Zprávy týdne

Sdílej

Vítejte u dalšího dílu pondělních Zpráv týdne na českém hodlerském webu. Cena Bitcoinu na kryptoburzách se aktuálně nachází na 19 880 dolarech za jednotku. Hlavní kryptoměna tak opět padala, tentokrát o 1 578 dolarů. To je pokles o 7,4 % za 7 dní. Dominance Bitcoinu se poprvé od doby, kdy ji v rámci zpráv sledujeme, propadla pod 40 procent a aktuálně se nachází na 39,8 procentech. Pokud jde o altcoiny v top10, největší propad má za sebou Solana, která za týden klesla o 10,13 %.

Zadlužování ČR láme rekordy

Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie v poměru k HDP. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) současně uvedl, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU.

Představitelé vládních stran z toho viní minulou vládu Andreje Babiše. Předseda Pirátů Bartoš údaje komentoval na Twitteru:

,,Shrnutí posledního roku vlády ANO od NKÚ: rekordní schodek státního rozpočtu, nejrychleji se zadlužující země v EU s jedním z nejnižších ekonomických růstů. Tolik k výchozí situaci nové vlády, ve které řešíme enormní energetickou krizi. Být panem AB (Andrejem Babišem), ve studu mlčím někde v rohu.”

Podíl českého veřejného dluhu ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) se loni meziročně zvýšil o 4,2 procentního bodu, což bylo nejvíce ze všech zemí EU.

,,Zatímco dvacet zemí EU dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,” uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

,,Na druhé straně si ČR i v roce 2021 udržela v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti, a to 2,8 procenta,” uvádí NKÚ.

Jak letité zadlužování pokračuje, vyrovaný rozpočet se stává stále obtížněji dosažitelným. Jen samotné výdaje stanovené zákony a nezbytné pro chod státu pohltily v roce 2021 téměř 94 procent příjmů státního rozpočtu. Letošní rozpočet by měl podle vládou schválené novely skončit se schodkem 330 miliard Kč.

Bitcoin padá pod 20 tisíc USD

Poprvé od 14. července Bitcoin klesl pod 20 000 USD, ačkoli v tuto chvíli zatím jen o pár dolarů. Jde o silnou psychologickou úroveň, protože na ceně cca 20 tisíc USD byl koncem roku 2017 ukončen bull run a šlo tak o dlouhodobé ATH, ke kterému hodleři upírali zraky až do jeho překonání na konci několikaletého downtrendu.

K tomu došlo 16. prosince 2020, kdy se hlavní kryptoměna dostala nad 20 000 dolarů a tím uzavřela tříletou kapitolu bear marketu.

Propad hlavní kryptoměny byl podpořen neblahou situací na akciových trzích, ale i FUDem okolo zaniklé burzy Mt. Gox. K cenovým tlakům přispěly obavy z výprodeje ze strany uživatelů  Mt. Gox.

Po zdlouhavém soudním řízení týkajícím se finančních prostředků rehabilitační správce Nobuaki Kobayashi 6. července oznámil, že se „připravuje na splátky“ věřitelům. Výplaty by měly začít již koncem srpna a celkem by mohlo na kryptotrh přitéct 137 000 BTC.

Tyto zvěsti pochopitelně vyvolávají obavy z možného dalšího propadu. K výplatám by však mělo docházet postupně a celá částka by tak neměla dopadnout na trh najednou a tím vyvolat smršť.

„Po jednání se soudem a v souladu s rehabilitačním plánem plánuje rehabilitační správce stanovit postoupení atd. Referenční období přibližně od konce srpna letošního roku do doby, než budou všechny splátky nebo jejich část provedené jako počáteční splátky dokončeny pro bezpečné a zajištěné splátky,“ stojí v části dokumentace.

TIP: Před 3 lety bylo 20 tisíc USD za 1 bitcoin vytoužené maximum, dnes je to bezmála armagedon

Americký akciový trh ztratil 1,25 bil. $ za den

Americká ekonomika bude podle šéfa tamní centrální banky Jeroma Powella potřebovat ještě nějakou dobu přísnou měnovou politiku. Důvodem je krocení inflace, ke kterému se Powell zavázal.

Páteční Powellův projev vyvolal paniku na akciových trzích, které oslabily v reakci na jeho slova naznačující další výrazné zvýšení úrokových sazeb v příštích měsících. Americké akcie ztratily přibližně 1,25 bilionu dolarů během jediné seance.

„Obnovení cenové stability bude pravděpodobně vyžadovat udržení restriktivní politiky po určitou dobu. Historický záznam důrazně varuje před předčasným uvolňováním politiky,“ řekl Powell na výročním ekonomickém sympoziu v Jackson Hole.

Index S&P 500 pátek uzavřel poklesem o 3,4 % a dostal se na nejnižší úrovně od konce července. Index Nasdaq Composite tento pohyb zkopíroval a prodloužil ztráty a propadl o 4 %.

Celkově americký akciový trh ztratil v reakci na oznámení Fedu více hodnoty, než aktuálně činí celá tržní kapitalizace kryptomarketu, (Bitcoinu a všech altcoinů dohromady).

 

Vzpomínky:

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Ripple zamítá žádost SEC o pokuty ve výši 2 miliardy dolarů a tvrdí, že nezaplatí více než 10 000 000 USD

Společnost založená tvůrci kryptoměny XRP se ohradila proti požadavku Komise pro cenné papíry a burzy…

26. 4. 2024

Investoři Shiba Inu přesouvají své prostředky do tohoto nového VR projektu ve vidině 1 000% návratnosti

Od té doby, co se cena Shiba Inu (SHIB) ustálila nad klíčovou dlouhodobou rezistencí, která…

26. 4. 2024

Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v květnu odepře trhu spotové ETF na Ethereum, říká Reuters

SEC pravděpodobně odloží nebo rovnou zamítne schválení spotových ethereových ETF, zatímco Hongkong začne s takovými…

25. 4. 2024

Série přílivů do bitcoinového ETF BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) skončila ve středu po dosažení čisté 0

Podle údajů Farside série přílivu do bitcoinového fondu ETF společnosti BlackRock skončila 24. dubna poté,…

25. 4. 2024

Na grafu Bitcoin vytvořil symetrický trojúhelník, když překročí tuto úroveň, celý market vystřelí nahoru, říká Bluntz

Oblíbený a ostře sledovaný kryptoanalytik Bluntz vyjadřuje býčí sentiment k Bitcoinu pár dní po halvingu.…

25. 4. 2024

Podle Světového ekonomického fóra se 98 % centrálních bank po celém světě připravuje na spuštění CBDC

Schyluje se pomalu ke konci fyzické hotovosti, jak ji znáte? Ze všech stran se ozývá…

24. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More