Top

Historie zániku první velké Decentralizované Autonomní Organizace. Jak funguje podnik bez CEO a co je DAO? (edit. 2023)

Sdílej

Decentralizované autonomní organizace (DAO) jsou obecně subjekty, které fungují na základě inteligentních smluv. Jde o další z možností implementace blockchainu. Finanční transakce a pravidla se zakódují do blockchainu, což odstraní potřebu centrálního vedení. Jednou takovou DAO byl projekt, který vznikl v roce 2016. Jmenoval se prostě DAO, nebo také Genesis DAO.

 

Základy kryptoměn

 

Historie DAO

Programovací rámec DAO byl vyvinut týmem Slock.It. Během období tvorby bylo možné zakoupit tokeny DAO odesláním ETH na speciální adresu. Poměr byl stanoven na 100 DAO za 1 ETH. Šlo o nečekaný úspěch a vybralo se 12,7 milionu éterů (při tehdejším kurzu cca 150 milionů dolarů). S růstem ceny Etherea na 20 USD měly vybrané mince v jednu chvíli hodnotu přes 250 milionů dolarů.

Hack

Platforma měla umožnit financování zajímavých projektů pomocí tokenů DAO, jejichž vlastníci měli hlasovací právo a podíl na zisku. Nápad byl dobrý a stále je, bohužel raná aplikace nebyla dobře zvládnutá po technické stránce.  17. června 2016 došlo k hacku. Během prvních několika hodin útoku bylo ukradeno 3,7 milionu ETH, což v té době činilo asi 50 až 70 milionů dolarů.

Vývojáři projektu udělali několik osudných chyb a vzhledem k masivní velikosti projektu tím negativně ovlivnili samotné Ethereum, na kterém DAO stálo.

Fork

Vývojáři, komunita a tým Etherea rychle převzali kontrolu a začali pracovat na řešení. Hacker nemohl útok dokončit, protože prostředky ležely na účtu, na který se vztahovala 28denní doba držení. Po dohodě většiny účastníků sítě došlo k hard forku Etherea, aby se prostředky vrátily do stavu před hackem – tzv. rollback.

Část komunity Etherea však s takovým postupem nesouhlasila, protože porušoval princip decentralizace a neměnnosti blockchainu. Tudíž se síť rozdělila. Tak vznikl ethereový fork Ethereum Classic (ETC).

Konec projektu

V září 2016 delistoval tokeny DAO Poloniex a v prosinci se přidal i Kraken. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) následně uštědřila finální úder, který již v kontextu předchozích událostí mohl vypadat jako rána “z milosti”. Uvedla:

Tokeny nabízené a prodávané virtuální organizací známou jako DAO byly cenné papíry, a proto se na ně vztahují federální zákony o cenných papírech. Zpráva potvrzuje, že emitenti distribuovaných cenných papírů založených na distribuovaném ledgeru nebo blockchainu musí registrovat nabídky a prodeje těchto cenných papírů, pokud neplatí platná výjimka. Účastníci neregistrovaných nabídek mohou být rovněž odpovědni za porušení zákonů o cenných papírech.

Tím projekt DAO, který byl současně první masivně rozšířenou implementací decentralizované autonomní organizace, definitivně skončil. Zůstává pouze jako součást historie kryptosvěta.

 

Kastrace BUSD je nešťastným důsledkem žalostného zaspání amerických zákonodárců: Komentář

 

Následky první DAO

Vitalik Buterin a další vývojáři Etherea společně s ethereovou komunitou zvolili postup, který velkou část budoucích problému odstranil. Velké množství mincí ETH se dostalo pod kontrolu hackera, což by jinak mohlo způsobit chronické problémy této kryptoměny. Hard fork rovněž zachránil prostředky velkého množství investorů.

Nicméně se ukázalo, že v určitých může dojít k porušení pravidel. Skutečnost, že lze do blockchainu direktivně zasáhnout, dehonestuje jeho základní principy, jako je decentralizace a neměnnost. Tyto otázky se objevují v diskuzích dodnes.

DAO ukázalo, že není moc dobrý nápad dávat něčemu název shodný s celou nadmnožinou podobných projektů. Poskytuje i ještě důležitější a cennější lekci: Bezpečnost platforem je zásadním předpokladem pro samotné přežití kryptosvěta. Špatné zabezpečení jednoho projektu může ohrozit samotnou platformu, na které byl vytvořen.

Pokud jde o americkou komisi SEC, dosid se projekty snaží hledat cesty, jak se zařazení do kategorie “security” (cenné papíry) vyhnout.  Jednu dobu se věřilo, že pomocí určité utility (užitečnosti tokenů v blockchainové platformě) se lze vyhnout splnění Howeyova testu. Poslední útoky na staking produkty burz či stablecoiny však ukazují, že cesta k vyjasnění legislativního rámce kryptoměn je dlouhá.

Závěr

DAO byl transparentní a flexibilní decentralizovaný fond rizikového kapitálu na mainnetu Ethereum. Asi měsíc po vzniku však hacker našel chybu v kódu a odcizil přibližně třetinu z celkového množství ETH, které fond vybral od investorů. V důsledku toho došlo k propadu ETH z cca 20 USD na 12 dolarů a k forku ethereové sítě, který rozvětvil blockchain na Ethereum (ETH) a Ethereum Classic (ETC). V historii druhé nejsilnější kryptoměny jde o velmi významný šrám, který tato platforma utrpěla, a současně jde o další významný bod v historii kryptoměn.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Solana meme coin Slothana získal v předprodeji 10 milionů dolarů, zbývá posledních 10 dní na nákup SLOTH před aidropem tokenů

Nový a vzrušující kryptoměnový projekt Slothana (SLOTH) běžící na platformě Solana, který je primárně určen…

20. 4. 2024

5 zajímavých faktů, které jste možná nevěděli ohledně události známé jako halving Bitcoinu (nastane již zítra)

Každé čtyři roky bitcoinová komunita oslavuje půlení. Jen několik hodin nás aktuálně dělí od nejočekávanější…

19. 4. 2024

Hodleři využili předhalvingovou korekci ke zběsilým nákupům Bitcoinu za 41 miliard korun během jediného dne

Během posledních propadů ceny hlavní kryptoměny střední a velcí hodleři vytvořili nový denní rekord v…

19. 4. 2024

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More