Krypto Zprávy

Kontroverzní Ledger Recover; Falešný Trezor; Craig Wright požaduje zadní vrátka Bitcoinu; EU přijímá “Travel rule:” Kryptozprávy

Sdílej

Výbušné a zcela šokující, tak by se daly popsat dnešní kryptozprávy. Od nových pravidel schválených Evropskou unií, přes kontroverzní a zpackanou novinku výrobce hardwarové peněženky Ledger až po připomínku žaloby bitcoinových vývojářů ze strany samozvaného tvůrce Bitcoinu Craiga Wrighta…

 

Jihokorejské úřady provedly razii na kryptoburzy Upbit a Bithumb! Zátah přišel po politickém skandálu Kim Nam-kuka

 

Kontroverze Ledger Recover

Nový produkt Ledger Recover umožňuje uživatelům obnovit jejich soukromé klíče prostřednictvím komplexního procesu ověřování ID. Bitcoinová komunita krok silně kritizuje.

Nejde jen o samotné KYC, které vedou k únikům extrémně citlivých uživatelských dat, ale také ohrožení základní bezpečnosti peněženky. Je velký problém pro PR hardwarové peněženky, pokud uživatelé ztratí důvěru v její bezpečnost. Mnozí tak očekávají, že firma novinku stáhne.

Služba využívá techniku, kde je počáteční fráze uživatele rozdělena do tří zašifrovaných fragmentů, z nichž každý je odeslán různým externím entitám. Tyto entity budou schopny rekonstruovat zašifrované klíče.

Jeden z kritiků uvedl:

Nejprve odhalili poštovní adresu, telefonní čísla a e-mailové adresy svých zákazníků… A teď dali zadní vrátka do počátečních frází. Je čas rozloučit se s Ledgerem.

Spoluzakladatel developerské společnosti pro Cardano (ADA) – Input Output Global – se také vyjádřil k nové volitelné funkci, která uživatelům nabízí zálohu privátních klíčů (a ověření identity). Charles Hoskinson uvedl:

Prostor hardwarové peněženky je nejextrémnějším příkladem vlastní péče. Mohli bychom stejně snadno zašifrovat některé seedy a nechat je v Gmailu. Rozhodli jsme se používat hardwarové peněženky, protože zaručují, že soukromé klíče zůstanou na jednom místě na hardwaru, se kterým je těžké manipulovat.

Neporušujte společenské smlouvy.

Nekupte si falešný Trezor!

Expert společnosti Kaspersky na kybernetické incidenty Stanislav Golovanov 10. května informoval o problému s falešnými hardwarovými peněženkami.

Popsal případ, kdy si oběť krádeže koupila HW peněženku Trezor Model T, která vypadal i fungovala zdánlivě zcela legitimně. Podle týmu Kaspersky se však útočníkům podařilo získat přístup ke kryptoaktivům uživatele výměnou vnitřního firmwaru peněženky.

Originální peněženka Trezor Model T (vlevo) versus falešná (vpravo). Zdroj: Kaspersky

Pokud jde o to, jak se ochránit před odcizením kryptoměn v důsledku falešné či upravené hardwarové peněženky, způsob je prostý. Ani u relativně důvěryhodných prodejců není 100% záruka původu originality peněženky.

Jestli chcete mít naprostou jistotu, že nekoupíte podvrh, jedinou možností je nákup Trezoru (ale i Ledgeru) přímo na oficiálních stránkách výrobce.

Craig Wright požaduje zadní vrátka v Bitcoinu

Jessica Jonasová, hlavní právní ředitelka neziskové organizace Bitcoin Legal Defense Fundse se vyslovila proti „mimořádně nebezpečnému“ soudnímu sporu, který inicioval Craig Wright.

Wright opět všechny varuje a žaluje a u toho tvrdí, že je tvůrcem Bitcoinu Satoshi Nakamotem. Nejnovější případ je britskou žalobou podanou Craigem Wrightem, vlastníkem/provozovatelem Tulip Trading.

Od 14 jmenovaných osob, údajně zapojených do open source vývoje Bitcoin Core, požaduje náhradu za údajnou ztrátu Tulip Trading, který měl být hacknut a připraven o 111 tisíc BTC.

Craig Wright podle Jonasové požaduje, aby bitcoinoví vývojáři „vytvořili zadní vrátka do blockchainu bitcoinového jádra tak, aby Tulip Trading mohl získat zpět prostředky, o které údajně přišel.“

Žádá soud, aby nařídil, aby tato skupina softwarových vývojářů napsala opravu do softwaru, která přesměruje finanční prostředky. Tak Bitcoin nefunguje. To je nemožné, dodala.

To by vedlo k forku a přechodu uživatelů na novou síť, vysvětluje Jonasová. Vzhledem k tomu, že software s otevřeným zdrojovým kódem je obecně dostupný komukoli a kdekoli, přidělování svěřenecké povinnosti vývojářům by mohlo vést k situaci, kdy je někdo v jedné zemi odpovědný za škody někomu v jiné jen proto, že se podílel svou činností na vývoji open-source projektu.

EU přijímá nová pravidla pro kryptotransakce

Evropská rada schválila aktualizovaná pravidla, která rozšiřují požadavky na daňové výkaznictví o převodech kryptoaktiv. DAC8 vyžaduje, aby poskytovatelé služeb kryptoaktiv (CASP) shromažďovali informace o převodech kryptoaktiv v jakékoli výši, aby byla zajištěna sledovatelnost a identifikace podezřelých transakcí.

Nařízení vyžaduje:

Zajistěte, aby převody kryptoaktiv byly doprovázeny jménem příjemce, adresou distribuované knihy příjemce, v případech, kdy je převod kryptoaktiv registrován v síti pomocí DLT nebo podobné technologie, [a] číslem účtu příjemce v případech, kdy takový účet existuje.

Kromě nových požadavků na CASP pak DAC8 obsahuje nová pravidla pro hlášení týkající se osob s vysokými příjmy a přísnější požadavky na sdělování daňových identifikačních čísel.

Směrnice zlepší schopnost zemí EU odhalovat daňové podvody, daňové úniky a vyhýbání se daňovým povinnostem a bojovat proti nim, shrnula Evropská komise hlávní výhody nové legislativy formálně namířené proti praní peněz a financování terorismu.

Otázkou je, jak bude dodržování tohoto pravidla probíhat v praxi. Možnými problémy pak může být mimo jiné ještě větší bolest pro uživatele a vlastníky kryptoměn při jejich danění. Finanční úřady by například mohly nával těchto informací nezvládat a vyhodnotit je mylně – to zejména znamená považovat za příjmy s daňovou povinností transakce, kdy si uživatel pouze převádí krypto z burzy na vlastní peněženku a podobně. Bude tedy otázkou, zda pravidla povedou k férovějšímu a správnému danění kryptoměn, nebo kryptokomunitu zatlačí z regulovaných kryptoburz do šedé zóny.

 

Máte rádi hodlerský web? Navštivte naši donate sekci a staňte se přispěvatelem. Nebo se s ostatními podělte o svůj názor v komentářích.

Registrací na Coinbase přes tento odkaz získáte bonus 10 USD za Váš první nákup kryptoměn na největší americké kryptoburze. Více informací a návod najdete zde.
Zaregistrujte se na Binance přes tento odkaz a získáte 10% slevu na poplatcích. Pro více informací o největší altcoinové burze na světě navštivte náš návod.
Varování: Všechna historická data jsou za náma a jejich podobnost s budoucností může být čistě náhodná. Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty, proto by je nikdo neměl neuváženě kupovat ani používat. Vstupem na web Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

5 zajímavých faktů, které jste možná nevěděli ohledně události známé jako halving Bitcoinu (nastane již zítra)

Každé čtyři roky bitcoinová komunita oslavuje půlení. Jen několik hodin nás aktuálně dělí od nejočekávanější…

19. 4. 2024

Hodleři využili předhalvingovou korekci ke zběsilým nákupům Bitcoinu za 41 miliard korun během jediného dne

Během posledních propadů ceny hlavní kryptoměny střední a velcí hodleři vytvořili nový denní rekord v…

19. 4. 2024

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More