Novinky

Odvrácená strana boje proti COVID-19: Vypnou vlády špehovací systémy až skončí pandemie?

Sdílej

Většina z nás s nadějí sleduje vládní omezení pohybu, vyhlášení karantény či povinné nošení roušek. Až na výjimky tato opatření chápeme a jsme v podstatě rádi, že je i naše vláda přijala po dobu, dokud u nás i ve světě zuří pandemie koronaviru. Jsme rádi o to více, když už nyní můžeme vidět následky opačného přístupu americké či britské vlády. Británie včera hlásila 569 mrtvých lidí – obětí koronaviru – za 24 hodin a samotný kritizovaný premiér Boris Johnson patří mezi nakažené. A zatímco Američané poslouchali ujištění svého prezidenta o tom, jak to dobře zvládá, stalo se ze Spojených států nové epicentrum nemoci. V New Yorku mají tolik obětí, že museli kvůli pálení těl prolomit emisní limity.

Je to o to smutnější, že omezení kontaktu komplikuje lidem po celém světě návštěvu umírajících příbuzných i poslední rozloučení. Čísla stranou, tohle je stav, kdy se nesmíme ohlížet na ekonomiku a její takzvanou záchranu, tady jde o život! Prodloužení karantény proto není věc, která by nás měla děsit, což by nás mělo spíše “uklidňování” politiků, že karanténu brzo ukončí. To je totiž to, co může situaci citelně zhoršit.

Tip: Myslete na zdraví

Vlády přešly do bezprecedentního testování špehovacích systémů

Ale historie nás učí, abychom byli v těžkých časech obzvlášť opatrní vůči politickým změnám. Může se jednat o zvolení něčeho, čemu bychom se za normálních okolností vyhli tím největším obloukem. Zároveň se může jednat o plíživé prosazení změn, které podkopávají lidská práva, svobodu i určitou autonomii. Jak asi víte, také Česká republika přistoupila ke sledování lidí pomocí mobilních telefonů, udajů o použití platebních karet a dalších metod. Tyto špehovací nástroje používá v rámci tzv. chytré karantény a v našem případě je zneužití soukromými subjekty takřka neodvratné. Na Slovensku již došlo k prvnímu úniku dat, který se týkal mapy s daty dosud potvrzených pacientů, jak uvedl Irozhlas. Také ruští představitelé vytvořili aplikaci, která sleduje osoby nakažené koronavirem.

Kritici tvrdí, že se zašlo příliš daleko a nelze lidem takto upírat právo na soukromí. Špehovací aplikace je zde navržena spolu s připravovaným systémem QR kódů, který bude vyžadovat, aby civilisté předložili orgánům jedinečný QR kód, pokud je zastaví na ulicích. Attila Tomaschek, data privacy expert ve společnosti ProPrivacy, řekl pro Decrypt, že se „z ruského hlavního města stává skutečný policejní stát s plnou mocí.“ Jiné zdroje uvádí, že se přenášela také další data, včetně záběrů kamery uživatele a další přísně soukromá data, a navíc v nezašifrované formě.

Rusko přitom v podobných snahách není samo. Asi nikoho již nepřekvapí Čína, kde se zásahy do soukromí nešetřilo dávno před pandemií, ale mnoho dalších zemí nyní vyvíjí podobné metody v rámci boje s COVID-19. Jenže jak dlouho to potrvá? A vypnou vlády špehovací systémy až skončí pandemie? To jsou palčivé otázky, protože koronavirus jednou odezní, ale následky potlační lidských práv a svobod můžeme cítit ještě roky poté, možná celá desetiletí. V současné situaci je snadnější obhájit použití nemyslitelných sledovacích systémů

proti vlastnímu obyvatelstvu. Belgie, Velká Británie či vláda USA používá letecké snímky ze zařízení, jako jsou drony, aby se zajistilo, že lidé zůstanou uvnitř.

Jsou všechna tato špehovací opatření nutná?

Tomaschek se domnívá, že zdaleka ne. Pokud jde o Rusko, uvedl:

„Dozorčí taktika a porušování základních lidských práv, o kterém se domníváme, že je provádí ruská vláda, však jde nad rámec toho, co je nezbytné. Tato šířka informací rozhodně není vůbec nutná k zajištění toho, aby pacienti s koronavirem dodržovali karanténní příkazy. Rozsah přístupu aplikace k zařízení uživatele a informace, které dokáže sbírat, v zásadě představuje porušení základního lidského práva na soukromí.”

Taylor Monahanová, generální ředitelka MyCrypto, srovnala současnou “úroveň strachu” v USA se situací podobnou „tomu, co jsme viděli po 11. září, s výjimkou toho, že nyní se bojíme našich sousedů.“ Právě to dává vládám možnost / podnět k implementaci špehovacích nástrojů. „Nyní vidíme fyzické důsledky, které může mít digitální dohled, a to i pro poctivé občany,” dodala. Tato data navíc mohou být ukradena. „Nic není nezranitelné,” poukazuje Monahanová.

Tip: Prezident ČLK: “Přirozené promoření populace” virem Covid-19 je hazard s životy desítek tisíc nevinných lidí

Závěr

Největší nebezpečí však Tomashek i Monahanová vidí v tom, že tato špehovací opatření mohou přetrvávat i po zrušení karantény. Koronavirus by tok mohl být krytím pro větší vládní dohled. Monhanová dodává: Informace, které nyní [vlády a další subjekty] mohou sbírat, jsou neocenitelné. Pokud mají příležitost si to vzít, beze strachu ze vzpoury, protože se všichni bojí COVID-19, proč ne? […] Pokud chceme překonat COVID-19, lidé potřebují více než kdykoli předtím své soukromí a bezpečnost. Pošlapání osobních svobod může krátkodobě šíření tohoto viru zpomalit, ale bude mít trvalé drtivé důsledky na vývoj společnosti.“

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More