Novinky

Bitcoinovej Kanál | 10 největších problémů Bitcoinu

Sdílej

Milí čtenáři, počínaje dnešním dnem, každé úterý v 17:00 najdete na webu KryptoHodler.cz (Hodler) Bitcoinovej Kanál. Youtuber Kicom ve svých videích příliš neřeší kurzy, investice a novinky. V tomto pořadu se můžete těšit zejména na osvětu a edukaci ohledně Bitcoinu a kryptoměn. Dnes se podíváme na 10 problémů nebo připomínek, které často zmiňují kritici Bitcoinu.

Tento článek vám přináší youtuber Kicom a jeho Bitcoinovej Kanál

1.Těžba Bitcoinu je energeticky náročná

Ano, těžba BTC je energeticky náročná, to je pravda. Na tom do jisté míry stojí bezpečnost toho systému. Některé analýzy a čísla, co k tomu vydávají média, jsou však naprosto mimo. Jednou čtu, že těžba Bitcoinu už odpovídá spotřebě Slovenska, pak zase, že za chvíli dosáhne spotřeby USA.

Pěkné to shrnul Dominik Stroukal v pořadu Kdo to platí na Mall.tv. Pravdou je, že v tuto chvíli se propálí za elektřinu na provoz Bitcoinu asi 150 milionů korun denně. To zní hrozivě, a proto si to média ráda vybírají do nadpisů článků. Ale já se ptám, kdo z těchto médií spočítal, kolik se propálí proudu a jiných energií na provoz bank?

Také například banky spotřebovávají energii

Světlo a teplo na pobočkách, provoz bankomatů, provoz počítačových systémů bank, které také používají náročné šifrovací algoritmy, provoz aut, které denně převážejí hotovost, atd. Já vám řeknu, kdo to spočítal – nikdo. Protože to není “sexy” téma. A přitom se řádově budeme pohybovat někde úplně jinde.

Bitcoin nic jako pobočky nebo převoz hotovosti nepotřebuje

Tohle je super téma na předhození masám: „Podívejte se, kolik to žere proudu úplně zbytečně!“ Zbytečně? A kdo rozhoduje o tom, co je zbytečné? Třeba z mého pohledu je Bitcoin naprosto unikátní platební, monetární a ekonomický systém. A jeho spotřeba má dle mého subjektivního názoru daleko větší význam, než třeba spotřeba vánočních světýlek, které se mu mimochodem hravě vyrovnají. A to se bavíme o jejich spotřebě jen v USA.

Je to o tom, jak ta data interpretujeme

Když se hraje fotbal, třeba Liga Mistrů, svítí se na stadionu super výkonnými světly. Vyhřívá se trávník, praží se popcorn, chladí se pivo a na celém světě v tu chvíli jedou miliony televizí, aby se na to lidi mohli dívat. Já se na fotbal nedívám, protože mě nebaví. Ale píšu články o tom, jak je taková věc zbytečná? Ne, protože mi nepřísluší hodnotit, co je a co není zbytečné. Ani vy prosím veřejně neodsuzujte nejmodernější formu peněz, jakou lidstvo zná, jako něco zbytečného.

2. Bitcoin není bezpečná technologie, peněženky jsou vykrádány

Tady bych to s dovolením opravil: Bitcoin JE bezpečná technologie, peněženky jsou vykrádány. A teď to vysvětlím. Za celou desetiletou historii Bitcoinu jeho blockchain odolal všem hackerským útokům. Přitom pokusům o nějakou formu krádeže čelí v podstatě neustále. Jenže, kdo technicky rozumí principu blockchainu, chápe, že ten systém je v podstatě neprůstřelný. Tedy až na teoretickou možnost tzv. 51% útoku, ale k tomu se dostanu později.

Je pravda, že digitální (bitcoinové) peněženky uživatelů vykradeny byly

Ale to je stejné, jako jít si stěžovat guvernéru Rusnokovi do České národní banky, že vám ukradli hotovost z vaší fyzické peněženky. Já to nechci zlehčovat. V případech krádeží BTC šlo o to, že na vstupu či výstupu z blockchainu BTC došlo k nějakému selhání. Mohlo jít o virus na počítači, posílání hesla nějakou nezabezpečenou cestou, nebo třeba ukradnutí celého počítače s heslem (tzv. privátním klíčem).

V samotném systému Bitcoinu, tedy na blockchainové síti, už z principu k takové věci nemůže dojít. Chyba vznikla, jak říkají ajťáci, někde mezi židlí a klávesnicí. Ale abych byl fér, byly to těžké začátky Bitcoinu a jeho použití pro uživatele nebylo jednoduché. Od té doby se to radikálně zlepšilo. Pořád je to ale divoký západ a já doporučuji nejvyšší možnou obezřetnost.

TIP redakce: Bezpečnost | Důležitá pravidla při nákupu a hodlování kryptoměn

3. Bitcoinu hrozí prolomení šifrovacího algoritmu SHA-256

To souvisí s předchozím bodem. Ano. Pravda je, že Bitcoin je potenciálně ohrožen nástupem kvantového počítače, který by uměl vyřešit šifrování bitcoinové sítě, a tím ohrozit její zabezpečení. Hlavní šifrovací algoritmus, který je použit, SHA-256 je zároveň používán u většiny jiných systémů kritické infrastruktury. Tedy v bankách, na letištích, pro státní důvěrné informace, apod.

Věřte mi, že Bitcoin by v případě prolomení tohoto algoritmu nebyl tím největším problémem. Nás na výšce v bezpečnosti IT pan profesor Matyáš učil, že každá šifra je nakonec vždy dočasná a musí být nahrazena. Prostě zestárne. A to se stane dle mého názoru i u Bitcoinu.

Dříve nebo později bude implementován tzv. „quantum-resistant“ algoritmus

Ten bude schopen odolat útoku kvantovým počítačem. Zatím bych si ale tímhle scénářem vůbec nelámal hlavu, protože s kvantovým počítačem je to podobně jako s fúzním reaktorem… Už 20 let se říká, že tu bude za 5 let.

4. Bitcoin používají kriminálníci a teroristi. Perou se přes něj peníze

To samé se říkalo o internetu a víte co? Je to tak. Doteď internet používají kriminálníci, teroristi a pomáhá určitě i praní peněz. Ale přeci kromě toho, internet umožňuje dělat tisíce jiných věcí normálním slušným lidem. Vyměňovat si informace, skypovat, psát si na sociálních sítích, nahrávat videa, obchodovat… Vždyť jen já z něho už asi 7 let žiju tím, že do celého světa prodávám grafické animované šablony.

Problémem přece nikdy není technologie samotná, ale to, jak ji použijete

Teroristé použili auto jako smrtící zbraň třeba ve francouzském městě Nice. Je rozumné, zakázat tedy auta? Netrestejme použitou technologii, která za nic nemůže a která má navíc potenciál dělat více dobra než zla.

Zločinci, mafiáni a zloději vždycky budou využívat nejmodernější technologii, protože jim umožňuje být o krok napřed. Byli první, kdo používal auta v době, kdy těch policejních ještě bylo málo na to, aby je chytili třeba při bankovní loupeži.

Nejoblíbenější forma platby zločinců a teroristů je stále hotovost

Hotovost v americkém dolaru, pěkně v kufříku… Volá někdo po zákazu amerického dolaru? Bitcoin se k těmto účelům používal možná někdy před lety. Dneska by ho pro takovou věc použil jen skutečný idiot, protože blockchain Bitcoinu je veřejný a můžete se podívat na každou transakci.

Ono tam sice není vidět jméno příjemce a odesílatele platby. Jsou tam jen čísla peněženek. Ale když jste FBI nebo CIA a postupně si jdete po transakcích, tak minimálně na pár stop určitě narazíte…

5. Bitcoin skoro nikde neakceptují. Jako platidlo resp. peníze je tudíž nepoužitelný

Ta představa, že se tu objeví nová forma peněz a za 10 let bude všeobecně přijímaná, je přece naivní, ne? Pamatujete si ještě start platebních karet v obchodech? Terminály byly v pár supermarketech. A když s kartou někdo chtěl platit, tak celá fronta začala bučet, protože to strašně trvalo a někdy ta transakce vůbec neprošla. Pokladní s tím neuměly dělat a pořád musely volat nějakou technickou pomoc.

Dneska mám pomalu pocit, že se za chvíli bude bučet na lidi s hotovostí

Protože lidi platící hotovostí jsou teď ti, kteří zdržují tu frontu v obchodech. Protože to hledání drobných v peněžence a následně v kase je určitě pomalejší, než když já zaplatím kartou, mobilem, nebo dokonce hodinkami.

Dejme tomu Bitcoinu nějaký čas. I tak ta místa, kde jej přijímají, jen přibývají, a navíc, nečekejte, že ta revoluce přijde z vaší samoobsluhy, nebo supermarketu. Ta revoluce dle mého názoru přijde z internetu – z internetových obchodů. Koneckonců i naše internetová jednička Alza přijímá Bitcoin a Litecoin jako platební metodu. Až tam budete platit, mrkněte se sami.

No jo, ale oni používají jen platební bránu, která jim to v reálném čase smění do korun

Ano. A já se ptám, jestli to hraje nějakou významnou roli. Co mně je po tom, co obchodník dělá s penězi potom, co je přijme. Ať si za ně nakupují třeba Venezuelský bolívar. Přijímají Bitcoin? Přijímají. Tečka.

Podobně teď Coinbase schytává hate za to, že nabízí platební kartu Visa

Coinbase nabízí Visa kartu, kde máte uložené kryptoměny a platíte normálně na terminálech VISA, přičemž v reálném čase se vám to smění z Bitcoinu na místní fiat peníze, za nějaký ten poplatek. A kryptokomunita nadává, že tohle není „ta správná“ akceptace. Ano, není, já v podstatě souhlasím. Ale je to alespoň nějaký krok k větší použitelnosti a rozšíření kryptoměn do mainstreamu.

Je to jako když jsme Internet přenášeli po hlasové lince telefonu. Časem dojde k obrácení té infrastruktury a státní měny budou přenášeny na blockchainu.

Zbylých 5 problémů si necháme na příští týden, aby dnešní článek a video nebyly moc dlouhé.  

Video

Tento článek čtenářům webu KryptoHodler.cz (Hodler) přináší youtuber Kicom a jeho Bitcoinovej Kanál. Tento pravidelný pořad u nás vychází každé úterý v 17:00.

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Určitě se přidej do naší fb HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More