Komunita

Bitcoinovej Kanál | Je Bitcoin Zastaralá Technologie a Bude Překonán?

Sdílej

Bude Bitcoin překonán coby zastaralá technologie..? Pojďme tomu přijít na kloub! Bitcoinovej Kanál je pořad, kde se příliš neřeší kurzy, investice či novinky. V tomto seriálu jde zejména o osvětu a edukaci ohledně Bitcoinu a kryptoměn. V dnešním díle bude řeč o Bitcoinu z hlediska překonatelnosti něčím jiným.

Je Bitcoin zastaralá technologie?

Umím si představit, že tato otázka vzbuzuje v části kryptokomunity vášnivé debaty. Osobně tomu moc nehovím. Věřím Bitcoinu, že je to dobrá technologie, která má mnoho nesporných výhod. Stejně tak věřím, že řada altcoinů má lidstvu co nabídnout. A nevidím důvod, proč by ve světě open-source a decentralizovaných technologií měl kdokoli z nás rozhodovat za ostatní o tom, co je dobré, a co není.

Zdůraznil bych “za ostatní”. Sám za sebe by si každý naopak měl zvolit, co se mu líbí, co mu dává smysl a čemu věří. Jakmile se však někdo začne stavět do role, že on je ten, kdo má právo vynášet soudy a vnucovat je ostatním, je to spíše známka nedostatku soudnosti. Pokud se nejedná o osobnost typu Vitalik Buterin či Andreas Antonopoulos, tak na vynášení soudů nemá kompetence. Velké osobnosti se naopak vyznačují svojí skromností a často i pokorou.

Pokud bych měl přece jen říci, zda Bitcoin bude překonán, můžu jen konstatovat, že vyloučit to samozřejmě nelze. Bitcoin je král a osobně bych si přál, aby to tak zůstalo. Má silnou síť, je decentralizovaný a díky tomu, že ho nikdo neovládá, má potenciál být přijat všemi. Naopak třeba projekt Libra od Facebooku nám ukazuje, jak ošemetné je, když chce silný globální platební nástroj vlastnit hrstka korporací.

Ethereum a XRP

Pokud se budeme bavit o překonání z hlediska tržní kapitalizace, je momentálně nejblíže Ethereum a následuje XRP. Nyní, při BTC dominanci téměř 70 %, to tak sice nevypadá, ale byly i doby, kdy byl poměr mnohem vyrovnanější. Momentálně by 2. největší kryptoměna potřebovala téměř 10násobek, resp. 5násobek k dorovnání Bitcoinu. Na grafu níže vidíte, že 12. 7.  2017 byl podíl BTC na trhu necelých 39 %, zatímco poměr ETH přesahoval 31 %. Tehdy chyběl opravdu jen kousek a Ethereum by Bitcoin alespoň na okamžik mohlo překonat.

Co se týče technologií, zde je situace o dost složitější. Jak už jsem uvedl, většina hodnocení a soudů, které kdekdo vynáší, jsou žalostně neobjektivní. Samozřejmě můžeme použít některé pomůcky. Podívat se na projekt, co vlastně přinášejí nového a převratného oproti jiným projetkům. Jak široký mají záběr, nebo naopak úzkou specializaci… Můžeme hodnotit z různých hledisek a dostaneme různé výsledky. Pro jednoho bude Bitcoin zastaralá technologie, pro druhého je naopak teprve v plenkách…

Jak už jsem ale uvedl, možná takové porovnávání není vůbec nutné. Domnívám se, že budoucnost ukáže, že kvalitní projekty se spíše budou spojovat a spolupracovat, než mezi sebou bojovat o to, kdo je čí “killer”. Postavit na této premise svůj projekt, je spíše určitou známkou zoufalství. Jak se říká, „král nemusí nikomu dokazovat, že je král.”

TIP: Rojí se tzv. “Zabijáci” Facebook Coinu Libra – Metal a Venus

Video – Je Bitcoin zastaralá technologie a bude překonán?

Tento pořad vznikl ve spolupráci webu Hodler (KryptoHodler.cz) a youtubera Kicoma, který natočil následující video na Bitcoinovej Kanál. Jedná se o pravidelný seriál, který u nás vychází každé úterý v 16:30. Dnes na téma: Bude Bitcoin překonán coby zastaralá technologie?

 

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Zapni si zvoneček, sleduj nás na Facebooku a přidej se do naší free HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

5 zajímavých faktů, které jste možná nevěděli ohledně události známé jako halving Bitcoinu (nastane již zítra)

Každé čtyři roky bitcoinová komunita oslavuje půlení. Jen několik hodin nás aktuálně dělí od nejočekávanější…

19. 4. 2024

Hodleři využili předhalvingovou korekci ke zběsilým nákupům Bitcoinu za 41 miliard korun během jediného dne

Během posledních propadů ceny hlavní kryptoměny střední a velcí hodleři vytvořili nový denní rekord v…

19. 4. 2024

Zatímco starší bitcoinové tokeny BRC-20 leží v krvi a prachu, na výsluní se vyhřívá RUNE – novinka na Bitcoinu

Dva největší BRC-20 tokeny zaznamenaly během pouhého týdne více než 40% pokles. Někteří obchodníci se…

19. 4. 2024

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More