Novinky

Co je krypto custody a má tato služba vůbec nějaké výhody?

Sdílej

Bitcoin a krypto custody jsou služby, kdy banky či jiné instituce drží kryptoměny za vás. Má taková úschova krypta vůbec smysl?

Co je crypto custody service?

Custody (někdy také custodian) je zabezpečení a úschova kryptoměn. Tyto služby může poskytovat banka, finanční instituce či burza. Výměnou za určitý poplatek poskytují vkladatelům službu nazvanou “custody” (skladování, úschovu, držení za vás, apod..). Poskytovatel dané služby je plně odpovědný za zabezpečení prostředků (kryptoměn) a nemůže s nimi dále nakládat, např. půjčovat za úrok. Prostředky jsou proto obvykle pojištěny, čímž se chrání poskytovatel a nepřímo i jeho zákazníci, kteří zde své krypto ukládají.

Ochrana kryptoměn

Pokud se budeme bavit o výhodách, v první řadě lze zmínit právě ochranu prostředků. Nezkušení uživatelé mohou ocenit bezpečí, které jim custody na rozdíl od samostatného hodování poskytuje. Odpadá potřeba vlastního skladování privátních klíčů a seedů, ale např. také strach z hackerů a všemožných nástrah kryptosvěta.

Custody řešení pro správu kryptoměn jsou služby třetích stran, které poskytují bezpečnou úschovu pro kryptoměny.

Tip: Bezpečnost | Důležitá pravidla při nákupu a hodlování kryptoměn

Instituciální investoři

Kromě nezkušených uživatelů je zde ještě jedna významná skupina investorů, pro které jsou tyto služby velmi zajímavé. Patří sem velcí instituciální investoři, různé fondy, apod. Tito investoři drží velké množství prostředků, často navíc spravují cizí kapitál. Proto je pro ně naprosto zásadní, aby jimi držené kryptoměny zabezpečoval profesionální správce kryptoaktiv. Bezpečnost je zde tak důležitá, že narozdíl od nás, drobných investorů, kteří si své klíče rádi pohlídáme sami, tyto instituce nechtějí nechat nic náhodě. Pro tyto subjekty je zabezpečená a pojištěná custody služba třetí strany i za určitý poplatek více než přijatelným řešením.

Kromě všeho výše zmíněného je zde jedna výhoda pro celý svět kryptoměn. Custody možná není z pohledu tradičního hodlera nic zajímavého [a přiznám se, že sám mám určité výhrady, odvozené od původní funkce bank – uschovat zlato. Dnes již lidé neplatí zlatem, zůstal jim papír a nejvíce zlata drží banky a osobně se obávám podobného scénáře u Bitcoinu, někdy přezdívaném jako digitální zlato.]. Avšak nese s sebou obrovskou výhodu, a to je fakt, že pokud banky začnou nabízet kryptoměny společně s běžnými účty, může to přinést doslova boom v jejich rozšíření a akceptaci širokou veřejností.

Tip: 40 německých bank chce poskytovat Bitcoin a krypto skladování

Příme vlastnictví

Článek by nebyl kompletní, kdybychom zde jasně nezmínili druhou možnost – přímé vlastnictví. I přes výše uvedené platí, že lze velmi snadno držet kryptoměny sám/sama. Ve skutečnosti je tato vlastnost u kryptoměn jednou z nejdůležitějších a patří také k jejich velkým výhodám. Nepotřebujeme třetí stranu k držení kryptoměn ani k odesílání transakcí! Za velmi bezpečené se považují hardwarové peněženky (jako je Trezor a Ledger), ale také paperwallet vygenerovaný offline na čistém PC. Pro běžné každodenní používání a kryptoplatby pak lze menší množství držt i na některé z mnoha online peněženek.

Tip: Bitcoinovej Kanál | Veřejná Adresa a Soukromý Klíč – Jak Funguje Bitcoinová Peněženka

Závěr

Instituce považují custody řešení za most mezi kryptomarketem a tradičním trhem. Mezi největší výhody tohoto druhu hodlování patří bezpečnost, kterou zabezpečuje profesionální třetí strana, která držené krypto navíc pojistí. Nevýhodou je pak ztráta jedné z velkých výhod kryptoměn oproti některým jiným druhům aktiv. Své bitcoiny a altcoiny totiž můžete držet zcela bez zásahů třetích stran a v zásadě si každý člověk s dobrou pamětí dokáže svůj privátní klíč klidně i zapamatovat a nosit ho tak de facto jen ve své hlavě. Pro lidi, kteří se obávají ztráty (např. vlastní chybou), a pro správce cizího kapitálu a instituce je custody možností, jak se bezpečně a snadno dostat ke kryptu.

 

Odebírejte nové články kliknutím na zvoneček a budete mít stálý přehled. Nebo nás sledujte na Facebooku, Steemitu, Twitteru a přidejte se do naší diskuzní free HODL skupiny.

Co dále

Zdroj:
https://www.cryptonewsz.com/

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Podle Světového ekonomického fóra se 98 % centrálních bank po celém světě připravuje na spuštění CBDC

Schyluje se pomalu ke konci fyzické hotovosti, jak ji znáte? Ze všech stran se ozývá…

24. 4. 2024

Bug Bounty se kryptoměně Cosmos vyplácí, oprava kritické chyby IBC ušetřila ztráty za 3 miliardy korun

Vývojáři Cosmos (ATOM) opravili „kritickou“ bezpečnostní chybu ve svém protokolu Inter-Blockchain Communication (IBC), která mohla…

24. 4. 2024

Newyorská burza (NYSE) zvažuje 24hodinové obchodování, inspiraci našla na nonstop trhu s kryptoměnami

Zdá se, že nonstop obchodování na kryptoburzách nezůstalo bez povšimnutí tradičních burz, jako je NYSE.…

24. 4. 2024

Predikce ceny Solana: SOL vzrostl nad 150 USD, je na obzoru nové ATH?

SOL v posledních 24 hodinách zaznamenal mírný pokles poté, co se dostal opět nad úroveň…

24. 4. 2024

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More