Základy

Jak fungují kryptoměnové, DeFi a NFT airdropy a kdo je může využít

Sdílej

Krypto, DeFi a NFT airdropy jsou jedním ze způsobů, jak získat nějaké krypto zadarmo, ale jak to přesně funguje a pro koho jsou tyto možnosti otevřené?

Jak fungují airdropy

Vývojáři i díky rostoucí konkurenci v kryptosvětě přišli s unikátní metodou, jak propagovat své projekty, podpořit jejich rozvoj a dostat své tokeny mezi relevantní komunitu. Airdropy se používají jako chytrá marketingová strategie, která pro vás jako pro uživatele kryptoměn znamená možnost získat zdarma kryptoměny. Jejich hodnota se liší projekt od projektu, může to být pár haléřů, ale stejně tak i stovky tisíc korun. K největším airdropům patřila třeba decentralizovaná burza Uniswap, která uživatelům rozdala 400 UNI v tržní ceně na peaku okolo 17 tisíc dolarů.Velmi úspěšný a poměrně nečekaný byl také např. Ethereum Name Service (ENS), ale i řada dalších.

Airdropy můžeme zařadit do několika hlavních kategorií, přičemž podmínky každého z nich se mohou diametrálně lišit.

TIP: BlockFi recenze: Vydělávejte úroky ze své kryptoměny, zatímco spíte [aktualizace 2022]

Zpětný airdrop

Jednou z nejlepších variant airdropů, které se můžete v kryptosvětě s trochou štěstí a aktivity zúčastnit, je zpětný (předem neohlášený) airdrop. Sem patří již zmíněný airdrop Uniswapu, který byl pro mnohé uživatele v podstatě příjemným překvapením. Funguje to tak, že nějaký projekt, který ještě nemá svůj token, zpětně oznámí, že uživatelům, kteří použili jeho platformu (protokol), rozdá určitou část svých tokenů.

Případ od případu se pak bude lišit konkrétní podíl airdropu v rámci celkové nabídky tokenů i podmínky. Těch může tým stanovit celou řadu. Na jejich základě pak bude jednotlivým uživatelům vypočítávat odměnu. Často jde o použití protokolu před určitým datem, ale rozhodovat může i využití dalších možností, jako je poskytování likvidity, swapování a využívání dalších možností protokolu. Rozhodovat může i objem obchodů.

Zpětné airdropy mohou dosahovat poměrně slušných částek a není výjimkou, že si z nich uživatelé odnesli krypto v hodnotě několika tisíc dolarů.

Airdropy s úkoly

Vývojáři, kteří chtějí spustit tento airdrop, obvykle předem oznámí čas, datum a další relevantní podrobnosti na svých oficiálních webových stránkách, stránce Médium nebo na jakékoli jiné platformě, jako je Twitter nebo Telegram. U těchto dopředu oznámených nabídek je zpravidla třeba splnit nějaké úkoly. Nejčastěji jde o sdílení příspěvku a sledování na různých sociálních sítích. Najdete je také na stránkách, jako je airdropalert.com a podobně.

Airdropy s úkoly jsou obvykle výrazně nižší, často v rámci drobných. Jde o nové projekty a z řady z nich vůbec nic nebude, jiné vám však mohou poslat pár dolarů a některým šikovným uživatelům, kteří tyto možnosti dokážou využít, se tak nabízí určitá možnost zisku. Jestli se rozhodnete tyto airdropy vyhledávat, doporučujeme si na to založit zvláštní peněženky, speciální e-mail a účty na Telegramu, Twitteru, Facebooku a dalších sítích. Dvodem je bezpečnost a ochrana proti spamu, kterému se zde prostě nevyhnete.

TIP: Kryptoreferraly a nabídky tokenů zdarma (skupina na Facebooku)

hodlerský airdrop a forky

Další velice zajímavou skupinou airdropů jsou ty hodlerské. Řadíme sem projekty, které rozdávají své krypto (ale i NFT) stávajícím držitelům určitých mincí či tokenů. Pochopitelně sem pro úplnost musíme zařadit taky forky. K největším z nich patří třeba airdrop Ontology, kdy držitelé kryptoměny NEO získali zdarma tokeny ONT.

Může se vám stát, že jen za to, že držíte (a stakujete) nějakou kryptoměnu, získáte tokeny zdarma. Dalším příkladem je aktuálně probíhající airdrop Sundaeswap na Cardanu či dva airdropy pro hodlery kryptoměny IOTA. Pokud tedy držíte své kryptoměny na burzách a peněženkách třetích stran, myslete na to, že o tyto potenciální ardropy můžete přijít.

Článek by však nebyl kompletní, kdybychom vás neupozornili na rizika. Nezřídka se může stát, že vás začne na airdrop lákat nějaký podvodník. Než něco uděláte, začněte googlovat a ověřte si pravost projektu a airdropu. Podvodná nabídka vám dokonce může místo claimnutí tokenů předhodit transakci s výběrem kryptoměny na účet podvodníka, kterou někteří méně pozorní schválí a místo zajímavé odměny přijdou o své krypto. Dobře si tedy každou transakci zkontrolujte, ověřte legitimitu projektu a pokud něčemu nerozumíte, radši to odložte a ještě jednou zkontrolujte. Není třeba dodávat, že legitimní projekty po vás nikdy nebudou chtít citlivé informace, jako je váš SEED.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More