Ekonomika

Kolaps bank otřásl stablecoiny včetně USDC od Circle, který se o víkendu odklonil od 1 dolaru

Sdílej

Společnost Circle, která stojí za stablecoinem USDC, odhalila, že má v Silicon Valley Bank rezervy 3,3 miliardy dolarů z celkových 40 miliard dolarů. Zveřejnění ihned vedlo ke zřícení ceny USDC, která klesla až na cca 0,85 USD. Bylo to snad poprvé, kdy jsme viděli USDC takto výrazně padat. Díky depegu došlo k otřesu důvěry ve stablecoiny jako takové.

 

Prokurátorka New Yorku podala žalobu na KuCoin! Navíc tvrdí, že Ethereum je cenný papír

 

SVB byla 10. března uzavřena Kalifornským ministerstvem finanční ochrany a inovací. Tato banka byla 16. největší bankou v USA s aktivy ke konci loňského roku za 212 miliard dolarů. Banka poskytovala financování zhruba polovině společností z technologického odvětví a její pád byl 2. největší v historii USA.

Ekosystém stablecoinů pocítil okamžitý účinek kolapsu banky, když se USDC rázem odklonil od amerického dolaru. Jde o druhý největší stablecoin na trhu hned po USDT od Tetheru.

Společnost Circle v sobotu uvedla, co nastane v případě, že neobdrží celou hotovostní rezervu ve výši 3,3 miliardy dolarů, kterou drží v Silicon Valley Bank. V příspěvku na blogu Circle píše, že „bude stát za USDC a pokryje jakýkoli nedostatek pomocí podnikových zdrojů.” Pokud by to nestačilo, tak v případě potřeby zapojí externí kapitál.

SVB přitom nebyla jedinou bankou, která spadla po středečním kolapsu Silvergate. V problémech se ocitla i další kritická finanční instituce pro kryptoprůmysl obecně a konkrétně pro USDC.

V neděli představitelé státu New York uzavřeli Signature Bank „za účelem ochrany vkladatelů.“ Tím se stala třetí bankou přátelskou ke kryptoměnám a fintechu, která zkrachovala během čtyři dní.

K důvodům pádů bank patří úbytek likvidity, celkové ochlazení trhu, či politika americké centrální banky. Vzhledem k výběrům, které později dokonce překročily hranici bank runu, byly tyto banky nuceny likvidovat své dluhopisové rezervy. Tím se dostaly do významných ztrát v důsledku propadů cen dluhopisu v souvislosti s rostoucími úrokovými sazbami.

Depeg

V pátek večer Coinbase pozastavila výkupy USDC v dolarech pro zákazníky a uvedla, že je znovu otevře v pondělí, kdy se obnoví normální bankovní hodiny. O víkendu se cena USDC výrazně odklonila od 1 dolaru.

Kromě toho padaly také další stablecoiny, včetně DAI. Ten je sice zařazen mezi decentralizované stablecoiny, ale podstatnou část svých rezerv drží právě v USDC. Podobně je na tom přitom i řada dalších stablecoinů.

Ve skutečnosti se ve světle nedávných událostí ukazuje, že žádný stablecoin nemusí být zcela bezpečný.

Určitou možností by mohlo být zřízení účtu přímo u centrální banky pro stablecoinové rezervy, což by současně automaticky do značné míry uspokojilo potřeby auditu podkladových aktiv. Takové standardy však politika SEC či jiných regulátorů vybudovat nepomáhá a soustředí se spíše na udělování pokut a zákazů, než na propracované budování důvěry a bezpečí pro in vestory na kryptotrzích.

Příkladem je i nedávný zásah proti BUSD, který komentoval Wolfkid: Kastrace BUSD je nešťastným důsledkem žalostného zaspání amerických zákonodárců: Komentář

Náhlé selhání Signature zanechalo klíčovou část backend infrastruktury kryptoprůmyslu v limbu. Signet je systém plateb v reálném čase společnosti Circle založený na blockchainu, který má fungovat 24/7 a který právě i Coinbase nedávno začala používat. Po krachu Signature může skončit i Signet.

Co však pocítili úplně všichni uživatelé kryptoburz, je určitá ztráta důvěry ve stablecoiny. Tyto projekty utrpěly již po zřícení UST od Terry. Tehdy se jednalo o algoritmický stablecoin, který doplatil na zásadní chybu v tokenomice. Aktuální situace nam místo toho připomněla, proč krypto primárně vzniklo – jako řešení bez potřeby třetí strany, které je jinak nutné důvěřovat (nejčastěji banky).

Nejvýznamnějším rizikem u jakéhokoli stablecoinu je možnost prolomení jeho fixace. Tzv. depeg je situace, když se cena stablecoinu výrazně odchyluje ve vztahu k podkladovému aktivu.

Když k tomu došlo na USDC, přidaly se také další stablecoiny – DAI, USDD a FRAX. Mezitím BUSD a USDT dokázaly držet svou hodnotu, resp. Tether dokonce mírně rostl vzhledem k masivnímu útěku z USDC.

Emitent DAI MakerDAO pak v reakci na depeg vydal nouzový návrh na zmírnění své expozice ve výši 3,1 miliardy USD vůči USDC.

Aktuálně se po více než 10% propadech USDC i DAI zotavují. S aktuální cenou cca 0,988 USD a narušenou důvěrou však stále ještě tyto projekty nejsou zcela za vodou.

Podle on-chain dat společnost Circle během propadů vykoupila nejméně 1,4 miliardy USDC. Přidaly se také Coinbase a Jump Trading, které vykoupily přibližně 850 milionů USDC resp. 138 milionů USDC.

Co kromě slibu Circle přispělo k návratu stablecoinů na dolar, byla také americká vláda. Americký prezident Joe Biden 13. března na Twitteru uvedl, že je „pevně odhodlán“ pohnat osoby odpovědné za kolaps SVB k „plné odpovědnosti.“ Společně s ministerstvem financí a centrální bankou se rozhodli zakročit a zachránit vklady zákazníků SVB.

Na můj pokyn Janet Yellenová a můj ředitel Národní ekonomické rady spolupracovali s bankovními regulátory na řešení problémů v Silicon Valley Bank a Signature Bank.

Jsem rád, že dosáhli řešení, které chrání pracovníky, malé podniky, daňové poplatníky a náš finanční systém, uvedl Biden.

„Vkladatelé budou mít přístup ke všem svým penězům od pondělí 13. března. Žádné ztráty spojené s řešením krize Silicon Valley Bank neponesou daňový poplatníci,” stojí ve společném prohlášení regulátorů.

 

Máte rádi hodlerský web? Navštivte naši donate sekci a staňte se přispěvatelem. Nebo se s ostatními podělte o svůj názor v komentářích.

Registrací na Coinbase přes tento odkaz získáte bonus 10 USD za Váš první nákup kryptoměn na největší americké kryptoburze. Více informací a návod najdete zde.
Zaregistrujte se na Binance přes tento odkaz a získáte 10% slevu na poplatcích. Pro více informací o největší altcoinové burze na světě navštivte náš návod.
https://kryptohodler.cz/biden-chce-zdvojnasobit-zdaneni-kapitalovych-zisku-a-omezit-danove-optimalizace-pri-prodej-kryptomen/

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024

Jak dopadne sázka ředitele Real Vision? Raoul Pal má 80 % veškerého kryptoměnového portfolia v Solaně (SOL)

Až budeme za rok nebo dva hodnotit velké predikce z kryptosvěta, bývalý vedoucí pracvník Goldman…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More