Bitcoin

Problémem Bitcoinu v roce 2022 je „komunita [maximalistů], za kterou by se styděl i Satoshi”

Sdílej

Šéfredaktor webu Cryptobriefing.com Chris Williams se pustil do ostré kritiky bitcoinových maximalistů. Ve svém nedávném článku se zabývá vývojem a osudem Bitcoinu a komunity, která se podle něj kvůli toxickému maximalismu stala tím, za co by se dnes samotný tvůrce Bitcoinu styděl.

Toxicita bitcoinové komunity maximalistů v kontextu vývoje kryptosvěta

„Když Satoshi Nakamoto sdílel whitepaper o tom, co se následně stalo největším vynálezem na světě od dob internetu,” začíná Williams svou obžalobu bitcoinových maximalistů, představil(i) koncept peer-to-peer elektronického hotovostního systému.“ Připomíná původní účel hlavní kryptoměny.

TIP: Přečtěte si alespoň část – Bitcoin Whitepaper – překlad do češtiny

Počátky

Bitcoinová komunita začínala jako skupinka cypherpunků, kteří v něm našli středobod svých zájmů na pozadí Velké finanční krize v říjnu 2008. Podle Satoshiho byl odpovědí na selhání vlád a centrálních bank po celém světě. Satoshi se až do svého zmizení v prosinci 2010 netajil odporem k současnému finančnímu systému.

Do Genesis bloku Bitcoinu Satoshi uložil text z titulní stránky novin The Times z téhož dne. V titulku stálo: „The Times 3. ledna 2009 Kancléř na pokraji druhé pomoci bankám.“

Postupně se bitcoinová komunita proměnila od geeků se zájmem o technologii a libertariánů milujících svobodu, přes zákazníky na Silk Road, tržiště darknetu, až po dnešní hodlery, kteří BTC primárně spíše drží a věří v růst, než že by ho aktivně používali k platbám. To ostatně dává smysl díky omezené nabídce 21 mil. mincí, naznačuje s tím, že:

„Jak cena bitcoinu rostla, stal se přijatým jako “digitální zlato“. Jeho největší zastánci často poukazují na jeho omezenou nabídku v reakci na tisk peněz a prudce rostoucí míru inflace, ale nefungoval jako inflační zajištění, když Federální rezervní systém v roce 2022 zvýšil úrokové sazby. Bitcoin a kryptotrh se nyní obchodují v těsné korelaci s akciemi a dalšími globálními trhy; když se Fed přeorientoval na jestřábí, aby omezil inflaci, trpěl těžce vedle prakticky všech ostatních tříd aktiv.”

Omyly a maximalismus

Jak vykreslovaný příběh pokračuje, Chris Williams začíná zdůrazňovat omyly, kterých se bitcoinová komunita v době rozmachu maximalistů začala dopouštět. Lightning Network je podle něj prvním realistickým pokusem o vytvoření hotovostního systému na Bitcoinu. Horší je to se způsoby, jak na Bitcoinu získat výnosy. Hovoří o podpoře centralizovaných lending platforem ze strany bitcoinových maximalistů, která by měla být v rozporu s vyznávanou vírou, a dále připomíná:

„Někteří velcí zastánci bitcoinu jako Anthony Pompliano se postavili za kontroverzního generálního ředitele společnosti Terra Do Kwona, když se zavázal nashromáždit bitcoiny v hodnotě miliard dolarů, aby stabilizoval svůj chybný UST stablecoin na začátku roku 2022; utichli, jakmile Terra spadla na nulu a Kwon čelil mnoha soudním sporům kvůli obviněním z podvodu a klamání investorů.”

Jiné kryptoměny již podle Wiliamse dokázaly doručit to, co se nyní maximalisté pokoušejí s mnohaletým zpožděním udělat na Bitcoinu. Uvádí:

..Mnoho z toho, co se Bitcoin snaží udělat, aby se zlepšil, již existuje v lepším formátu v sítích chytrých kontraktů, jako je Ethereum. To je částečně důvod, proč tolik Bitcoinerů nenávidí Ethereum a jeho konkurenty. Chytré smlouvy umožňují případy použití, jako je vydělávání výnosů a utrácení stablecoinů vázaných na dolar, zatímco technologie jako Zero-Knowledge Rollups, rodící se vývoj škálování, který se opírá o kryptografické důkazy s nulovými znalostmi, slibují obrovské skoky ve škálování a velmi levné transakční náklady.”

Bitcoinoví puristé mají problém se všemi krypto aktivy, která ohrožují dominanci Bitcoinu, ale nejvíce nenávidí Ethereum,” pokračuje ve své obžalobě bitcoinových maximalistů šéfredaktor Cryptobriefingu. Poukazuje přitom na další snahy Jacka Dorseyho, jehož iniciativa TBD se v současnosti snaží vybudovat na BTC „decentralizovanou webovou platformu podobnou těm, které byly spuštěny na Ethereu před pěti lety.

Jak kritika nabývá jasnější kontury, Wiliams argumentuje ochotou maximalistů podporovat centralizované služby, vlády (Salvador) a spolčovat se proti nenáviděným konkurentům s regulátory.

Bezpochyby nejzoufalejším krokem byly pokračující diskuse bitcoinové komunity o možném statusu cenného papíru Etherea. […] Saylor trval na tom, že ETH je cenný papír při mnoha příležitostech, zatímco Natalie Brunell, další HODLerka pouze pro bitcoiny, která vstoupila do vesmíru teprve před dvěma lety, se o víkendu objevila na Fox Business, aby zopakovala Saylorovu mantru.”

Úder na solar

V závěru svého obsáhlého souhrnu aktualizací, změn v komunitě a omylů bitcoinových maximalistů, Wiliams zakončí své oslovení slona v místnosti” přímým útokem na toxický maximalismus bitcoinové komunity. Jde o tu část, která se podle něj zasadila o vyloučení umírněnějších členů tím, že je začali napadat a označovat za shitcoinery. Bitcoinová komunita je v posledních letech stále více toxická, což může být jak kvůli nálepkování a vyhánění těch, kteří maximalismus nesdílejí, tak možná i proto, že nejhlasitější myšlenkoví vůdci jsou tak viditelní na sociálních sítích…

„Někteří poukázali na to, že apelování na předsedu SEC, aby reguloval ETH, je asi tak anti-crypto, jak to jen jde, ale to nezabránilo takzvané „komunitě“ zdvojnásobit své výzvy americké agentuře. 

Komunita, která je připravena zaútočit na své konkurenty a běžet k vládní agentuře o pomoc se zachováním nadvlády Bitcoinu, je v roce 2022 ztracena a ztrácí význam. Pokud má Bitcoin vzkvétat, jeho věřící se musí vyhýbat bitcoinovému maximalismu a podporovat veškeré skutečné snahy o posílení suverenity jednotlivců. Bitcoin totiž v současném stavu začíná vypadat jako pet rock v čele s komunitou, za kterou by se styděl i Satoshi.”

Závěr

V České republice a na Slovensku je bitcoinový maximalismus v komunitě kryptonadšenců zastoupen pravděpodobně ještě silněji, než obecně ve světě. Pro řadu členů kryptokomunity však maximalisté představují problém pro samotný Bitcoin, kterému prý nedělají dobré jméno, a necítí se v kontaktu s nimi příjemně kvůli případným útokům či urážkám.

Kryptohodler.cz od svého založení 3.3.2019 zastává filozofii úsilí o spojování kryptokomunity. Ačkoli nemáme žádný rozpor s bitcoinovými maximalisty, jsme proti toxickému fanatismu, který působí spory v komunitě a snažíme zdůrazňovat vzájemný respekt a právo každého na vlastní rozhodnutí, jakým směrem se ve světě kryptoměn vydá. Tento článek nemá vyvolat hádky, ale poukázat na to, že pokud se má z podpory kterékoli hlavní kryptoměny stát náboženství, mohlo by zaměření na hotovost budoucnosti či finanční svobodu sklouznout spíše ke středověkému potírání jiných názorů a primitivním svatým válkám.

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bug Bounty se kryptoměně Cosmos vyplácí, oprava kritické chyby IBC ušetřila ztráty za 3 miliardy korun

Vývojáři Cosmos (ATOM) opravili „kritickou“ bezpečnostní chybu ve svém protokolu Inter-Blockchain Communication (IBC), která mohla…

24. 4. 2024

Newyorská burza (NYSE) zvažuje 24hodinové obchodování, inspiraci našla na nonstop trhu s kryptoměnami

Zdá se, že nonstop obchodování na kryptoburzách nezůstalo bez povšimnutí tradičních burz, jako je NYSE.…

24. 4. 2024

Predikce ceny Solana: SOL vzrostl nad 150 USD, je na obzoru nové ATH?

SOL v posledních 24 hodinách zaznamenal mírný pokles poté, co se dostal opět nad úroveň…

24. 4. 2024

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024

Představitelé Hongkongu nabídli městskému kryptoměnovému průmyslu samoregulaci, aby zůstal konkurenceschopným

Hongkongský správní orgán hovoří o zřízení polooficiální průmyslové samoregulační instituce, která umožní lepší rozvoj inovací…

23. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More