Novinky

Programovací jazyk Minsc usnadní bitcoinové (BTC) inteligentní smlouvy – čtete dobře

Sdílej

Ano, čtete dobře, smart contracts – inteligentní smlouvy – jsou možné i na BTC a nyní mají vývojáři k dispozici nový programovací jazyk – Minsc. Ten by měl jejich psaní zjednodušit.

Minsc – nový jazyk pro inteligentní smlouvy na BTC

Inteligentní smlouvy uživatelům mj. umožní stanovit zvláštní pravidla pro jejich bitcoiny, které podmiňují / stanovují pravidla, jež musí být splněna před uvolněním prostředků. Programovací jazyk Minsc vytvořil bitcoinový vývojář Nadav Ivgi. Jeho účelem je primárně umožnit vývojářům snadněji vytvářet smart kontrakty na BTC. Jedním z cílů jazyka Minsc je učinit chytré smlouvy „dostupnější pro více lidí,“ uvedl.

V krátkosti si nyní shrneme historii bitcoinových smart kontraktů, resp. programovacích jazyků.

Úroveň jedna: Script pro inteligentní smlouvy

Chytré smlouvy poprvé popsal Nick Szabo v 90. letech. Teoretizoval způsob automatizace právně závazných smluv uzavřených mezi lidmi. Mezi typické příklady inteligentních smluv v bitcoinech patří třeba nepovolení utracení 0,1 BTC do roku 2025, což je takový správný HODL příklad. Inteligentní smlouvy také podporují druhé vrstvy v bitcoinovém protokolu, jako je například Lightning Network, která by mohla pomoci bitcoinům expandovat a oslovit více uživatelů.

Bitcoinový Script je jazykem, který to skutečně umožňuje, byť se o tom moc nemluví. Problém je v tom, že psaní inteligentních smluv bylo velmi složité, narozdíl od jiných jazyků, na které jsou vývojáři zvyklí. V důsledku tento nedostatek také zvyšuje pravděpodobnost chyby a tím i potenciálního ohrožení bitcoinů. Tyto předpoklady předurčily vznik Etherea, které se stalo platformou pro vývojáře inteligentních smluv.

Úroveň dva: Miniscript

Přibližně před rokem Kryptohodler informoval, že Bitcoin Core vývojář Peter Wuille, tvůrce aktualizace SegWit, představil smart contract programovací jazyk pro Bitcoin. Jeho název je Miniscript. Byl vyvinut v kanadské blockchainové technologické firmě Blockstream Research a práce na něm trvala rok.

„Jedním z důvodů, proč nejsme nikde blízko k využití plného potenciálu skriptu, je fakt, že vytváření skriptů pro netriviální úkoly je těžkopádné. Je těžké ověřit jejich správnost a bezpečnost a ještě těžší je najít nejúspornější způsob, jak psát věci,” uvedl Wuille.

Funguje to zjednodušeně tak, že samotné psaní chytrých smluv probíhá v jazyce Miniscript. Ten nabízí jazyk, který je lépe srozumitelný než Skript a má určité bezpečnostní funkce. Nakonec počítač převede Miniscript na bitcoinový Skript, což je nutné udělat, aby mohl být daný smart kontrakt (aplikace / program) nasazen na skutečný Bitcoin.

Úroveň tří: Minsc

Minsc je další evoluční krok. Navazuje na Miniscript a jeho účelem je vytvořit jazyk, ve kterém bude pro vývojáře ještě snadnější číst, psát a přemýšlet, než jak se jim to dařilo u Miniscriptu. Stejně jako předchůdce, ani Minsc nepřidává nic nového do bitcoinového jazyka Script, pouze vývojářům usnadňuje práci s ním při psaní bitcoinových smart kontraktů.

„Hlavním zamýšleným cílovým publikem jsou vývojáři, kteří sledují vývoj aplikací, které využívají bitcoinový skript zajímavými a pokročilými způsoby,” uvedl Ivgi a dodává: „Zpočátku však předpokládám, že použití bude především experimentální a vzdělávací. Minsc může být skvělým nástrojem pro lidi, kteří chtějí získat lepší pochopení bitcoinových skriptů, a také pro pedagogy vyučující technické aspekty bitcoinů.“

Závěr

Minsc je druhým zjednodušením bitcoinového programovacího jazyka Script. Jeho účelem je usnadnit tvorbu inteligentních smluv na Bitcoinu. Ta je totiž v bitcoinovém programovacím jazyce velmi složitá a těžkopádná. Dá se předpokládat, že se bude schopnost BTC tvořit smart kontrakty nadále zvyšovat.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More