Návody a recenze

Návod pro nováčky: Jak si mám koupit svou první kryptoměnu (1. díl)

Sdílej

Někteří přátelé se mě ptají, jak si mají koupit Bitcoin, a připadá jim to hrozně složité. Říkají si, „nic pro mě.” Tohle není finanční rada, pouze vám chceme ukázat, že se není čeho bát a vůbec nic na tom není. Proto vydáváme tento návod pro nováčky, kteří by rádi zjistili – kde, kam, kdy, jak, aby jim třeba náhodou neujel vlak. Nic vám neujede, hlavně žádné FOMO! Žádný strach z nevyužité příležitosti a zbrklé chování.

Návod pro nováčky

Neposkytujeme finanční rady, pouze edukativní obsah a vzdělání v oblasti krypta. Bitcoin je díky omezenému množství a dalším cenným vlastnostem dlouhodobě v růstovém trendu a mnozí investoři ho proto vyhledávají. HODL zjednodušeně znamená dlouhodobé investování do Bitcoinu a proto se jedná o strategii, která cílí právě na dlouhodobý růstový trend. Jednoduše koupíte a pak držíte nejméně několik let, dokud cena nevystřelí nahoru.

Vývoj ceny BTC od roku 2011 (z 10 dolarů na 10 tisíc a výš)

Na nákup kryptoměny potřebujete:

  1. Účet na kryptoburze (popř. směnárnu, bitcoinový bankomat, či někoho, kdo chce prodat).
  2. Bitcoinovou peněženku.

Kromě toho doporučujeme věnovat čas přípravě a samostudiu. Můžete využít naše materiály. Ujasněte si, proč vlastně chcete Bitcoin koupit a pokud vám jde o super rychlé zbohatnutí, tak jste studovali málo a raději se k tomu vraťte. Ujasněte si, která část vaší investice je na HODL a vyhněte se nutkání do toho vrtat – zkoušet s tím trejdovat či spekulovat. Tohle raději nedělejte, pokud nechcete skončit ve velké ztrátě.

Zároveň si posilněte nervy, cena Bitcoinu je velice volatilní a pravděpodobně se vaše investice dostane na čas i do ztráty. Výkyvy ignorujte, rozhodující je, kolik bude Bitcoin stát, až si z něj začnete něco vybírat. Při hodlu ztratili peníze jen ti, kteří prodali ve ztrátě a často se pak jeho cena dostala zpět nahoru, resp. ještě výše.

Nákup na burze

První část tohoto návodu pro začátečníky obnáší nákup kryptoměny. Za tímto účelem je pro nováčky jednou z nejlepších možností Coinbase. Jedná se o platformu, kde jedinou registrací získáte přístup na směnárnu i burzu. Za první nákup kryptoměny dostanete bonus a můžete pro něj využít platební kartu.

Registrace

Když se registrujete s tímto odkazem, vy i my obdržíme bonus 10 $ v Bitcoinu

Pro svůj první nákup si vystačíme se směnárnou Coinbase. Registrujte se pomocí linku výše.

  1. Klikněte na „Get started” a vyplňte své jméno, e-mail a bezpečné unikátní heslo.
  2. Potvrďte, že je vám více než 18 let a klikněte na „Create Account.”
  3. Pokračujte dokočením registračního procesu, kterým vás Coinbase provede. Pokud něčemu nebudete rozumět, použijte online slovník či překladač. Pokud vás burza požádá o nafocení / naskenování občanky, řidičáku a dalších dokumentů, nelekejte se, je to běžný postup, který burzám bohužel přikazují vládní regulace.

První nákup Bitcoinu

Pokud jste již dokončili registraci, přihlašte se na Coinbase

a klikněte na „Prices.” Tato položka se nachází v horním menu stránky. Nyní se díváte na seznam kryptoměn, které je možné koupit na směnárně Coinbase. Nenechte se v začátcích příliš zlákat leskem různých mincí a raději se držte Bitcoinu. Použijte kartu, nebo proveďte vklad a uskutečněte svůj první nákup. V případě potíží můžete poprosit v Hodlerské komunitě o radu. Abyste získali bonus, je třeba do 180 dní od registrace koupit Bitcoin alespoň za 100 dolarů, resp. cca 2,360 Kč.

Později, po shrábnutí 10 dolarů v BTC, již doporučujeme přejít na burzu, kde získáte nižší poplatky. Není nutné se znovu registrovat, prostě přejděte na Coinbase Pro a přihlašte se. Více si o Coinbase a Coinbase Pro můžete přečíst v tomto článku: Návod | Burza Coinbase (Pro, Earn) Kompletní info, jak založit, bonus, poplatky, nákup kryptoměn. 

Uložení do peněženky

Připravte se na to, že budete sami svou vlastní bankou. Velkou roli hraje výše investice. Pokud zůstanete u nějakých 100 dolarů (cca 2360 Kč), nemá smysl kupovat si za 1500 Kč Trezor či Ledger. Pokud již vaše investice přesáhne 10 tisíc Kč, rozhodně stojí za to o hardwarové peněžence pouvažovat. Oba zmiňovaní výrobci vám peněženku doručí do ČR i SR, a to dokonce bez účtování poštovného. Lze také počkat na akci a využít slevu, kterou oba poskytují několikrát do roka.

Bezpečnost nadevše, takže pokud jste dosud nečetli naše bezpečnostní pravida, určitě to před výběrem BTC z Coinbase udělejte, abyste neudělali nějakou zbytečnou chybu. Malou částku si zde můžete ponechat, nebo počkat, až bude mít smysl koupit HW peněženku, kde jsou vaše bitcoiny skutečně vaše a v bezpečí.

Tip: Co je to Bitcoin (BTC)

Závěr

Věříme, že vám tento článek pro nováčky pomohl pochopit, jak si koupit svůj první Bitcoin. Je to skutečně jednoduché. Budete li postupovat pomalu a pečlivě, nemělo by dojít k žádným problémům. Samozřejmě se může stát, že Coinbase pod návalem nováčků nebude stíhat nové registrace. V takovém případě to buď zkoušejte, dokud to nevyjde, nebo využijte jinou obchodní platformu. Nabízí se třeba Binance, kde je rovněž možné platit kartou. Mezi další možnosti patří třeba Bitbeli. Nebo bicoinové bankomaty, které již najdete v řadě českých a slovenských měst – zde si ale dejte pozor na přemrštěné poplatky. Nezapomeňte si veškerá hesla a seedy pečlivě zálohovat po staru (pero + papír), žádné focení hesel do mobilu!

V příštím díle si ukážeme, jak použít hardwarovou peněženku.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Schyluje se k obřímu nákupu? Kryptovelryby převádějí 1,3 miliardy dolarů ve stablecoinu na Coinbase

Podle analytiků mohou mít velké vklady dolarů ve formě stablecoinu USDC potenciálně velký dopad na…

26. 4. 2024

Americký prezidentský kandidát Robert F. Kennedy říká, že dá celý rozpočet USA „na blockchain“ kvůli transparentnosti

Kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy říká, že pokud získá nejvyšší politickou funkci v…

26. 4. 2024

Ripple zamítá žádost SEC o pokuty ve výši 2 miliardy dolarů a tvrdí, že nezaplatí více než 10 000 000 USD

Společnost založená tvůrci kryptoměny XRP se ohradila proti požadavku Komise pro cenné papíry a burzy…

26. 4. 2024

Investoři Shiba Inu přesouvají své prostředky do tohoto nového VR projektu ve vidině 1 000% návratnosti

Od té doby, co se cena Shiba Inu (SHIB) ustálila nad klíčovou dlouhodobou rezistencí, která…

26. 4. 2024

Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v květnu odepře trhu spotové ETF na Ethereum, říká Reuters

SEC pravděpodobně odloží nebo rovnou zamítne schválení spotových ethereových ETF, zatímco Hongkong začne s takovými…

25. 4. 2024

Série přílivů do bitcoinového ETF BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) skončila ve středu po dosažení čisté 0

Podle údajů Farside série přílivu do bitcoinového fondu ETF společnosti BlackRock skončila 24. dubna poté,…

25. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More