SPPN

#SPPN 33 | Blíží se 30. výročí sametové revoluce – buďme vděční za svobodu

Sdílej

Milí čtenáři, také tuto středu vychází náš přehled posledních zpráv a novinek z kryptosvěta. Tentokrát se v něm budeme věnovat tématu blížícího se výročí sametové revoluce. 17 listopadu 1989 skončila vláda jedné strany a se svobodou přišla také zodpovědnost. Jak jsme si vedli a co nám to dnes ještě může říct?

Minule jste četli: Dušičky, burzy a bezpečnostní rady a zásady, které vás uchrání před pády

Co je SPPN?

NEWS jsou zajímavé aktuality a novinky zahuštěné do podoby krátkých článků. Účelem je nabídnout vám příjemný zážitek na našem webu. Můžete během několika minut denně sledovat aktuální dění v kryptosvětě. News na Hodlerovi jsou trochu jako jízda metrem. Zatímco ostatní čekají na červenou, vy už dávno znáte všechny podstatné informace.

Můžete využít web odběr kliknutím na zvoneček a mít o každé novince ihned info. Dále jsme zařadili SPPN. Jedná se o zkratku pro středeční (sobotní) přehled posledních NEWS a vychází i pro ty z vás, kteří z jakéhokoli důvodu odběr zapínat nechtějí, nemají čas číst novinky denně, nebo si prostě rádi přečtete souhrn aktualit posledních dní, včetně stručného pohledu na kryptomarket.

Úvod

Ve svobodném světě existuje množství názorů a je někdy těžké určit, který je tím správným. Stále je to však lepší, než když všichni přesně ví, který názor je pravda. A taková byla doba, kterou už si řada z nás nepamatuje. Známe ji zprostředkovaně z filmů a vyprávění a už také víme, že ani sametová revoluce dnes není hodnocena jednoznačně kladně, jak by se asi dalo čekat od navrácení lidských svobod.

Nebudu vám proto ani já říkát, jak to doopravdy bylo. Jednak, protože mi tehdy byly asi 2 roky a navíc, i kdybych si tu dobu pamatoval, měl bych pravděpodobně jen svůj subjektivní pohled ovlivněný okolím, televizí, atd.

Sametová revoluce – 30 let po

Zaslechl jsem názor historika, jméno si již nepamatuji, že důvod, proč komunistická strana a její členové a představitelé nestanuli před soudem a strana nebyla postavena mimo zákon, je takový, že by se musela mimo zákon postavit většina národa. Důvodem bylo zřejmě to, že připojit se s sebou neslou určité výhody. Řada lidí tak jednoduše sledovala pouze vlastní prospěch, což dnes dělají také.

Byla tedy sametová revoluce skutečně takovou revolucí? Podle mě ano. Věřím, že jednoznačně musíme být vděční, že skončila totalita a nedávat to do souvislosti s tím, co se dělo poté. Leckdo usuzuje, že to nebylo ono, protože komunisti vyměnili kabáty a nadále zastávali či zastávají významné pozice, či získali výhodu v podnikání. Na druhou stranu vidíme, že do naší země přišly zahraniční nadnárodní korporace a mnoho našich podniků tak skončilo.

Jak dobře jsme se vyrovnali s nově nabytou svobodou a zodpovědností? Někteří nadávají a sedí u piva a někteří to šli zkusit do zahraničí. Ale obecně vzato jsme si asi mohli vést lépe. Chtěli jsme, aby zvítězila pravda a láska a dnes už je to pomalu sprosté slovo. Stále však máme svobodu a doba předlistopadová by nám určitě měla být varováním, že se nevyplácí to podceňovat.

Co nám připomíná výročí revoluce

Dle mého názoru nám toto výročí ukazuje, že to není tak dávno, kdy náš svět vypadal úplně jinak. Doba se mění hodně rychle a lidé mají tendenci věřit v pevnost a neměnnost aktuální situace. Ta se však může kdykoli změnit. Lidské dějiny jsou obrazem naší lidské povahy a není to pěkný pohled. Všechny ty války a utrpení jsme si způsobili sami. A dnes už máme zbraně, kterými se můžeme vyhubit.

Lidé jsou manipulovatelní a většina jde s davem. V dobách, kdy o pravdě rozhodovala síla a nátlak, měli převahu lidé s nečestným charakterem. Ti druzí za pravdu dokonce umírali. Nečestné a zkažené bylo snadné ovládat a neměli problém s pokroucenou pravdou. Ti druzí ano a proto má lidstvo naději.

Podle mě bychom měli dbát na to, aby naše pravda nebyla pokroucena a zdeformována. Abychom se nerozhodovali pouze na základě toho, co nám přinese prospěch, ale dívali se také na to, co naše chování přináší našemu okolí. Žijeme v době, kdy můžeme svobodně vyjádřit názor, ale zároveň mám někdy pocit, jako by někdo pomaličku plátek po plátku ukrajoval z našich práv a svobod. Tu a tam se něco mírně změní a než se nadějete, můžeme se dočkat dalšího temného období. Právě proto stojí za to být ve střehu. A v tomto varování vidím význam blížícího se výročí, které stojí za to si připomenout.

Přehled novinek

Dnes k novinkám jen krátce. První se týká ČNB, která hrozí milionovou pokutou za použití slova mince v názvu limitované edice mincí. Tyto mince  vydává Paralelní Polis na počest některých osobností, které bojovaly a někdy dokonce zemřely v boji se státem za digitální svobodu.

Wright nezaplatí

Craig Wright o sobě tvrdí, že je členem Satoshi Nakamoto. Zřejmě i proto nyní stojí před soudem, kde ho uhánějí pro multimiliardové bitcoinové bohatství pozůstalí po kolegovi, který i podle něj také patřil k zakladatelům a prvním těžařům Bitcoinu. Posun přišel, když Wright řekl panství svého bývalého obchodního partnera Dave Kleimana, že nemůže financovat vypořádání.

Stellar spálil polovinu mincí

Pravděpodobně jedna z největších altcoinových novinek, na jaké si pamatujete. Stellar se rozhodl spálit polovinu celkové nabídky této kryptoměny. 55 000 000 000 XLM již nadace podle svých slov nebude potřebovat, avšak 30 miliard si ponechali, což znamená, že stále vlastní více než polovinu, celková zásoba tohoto altcoinu je totiž ve výši 50 miliard.

Cestovatel časem

Anonymní samozvaný cestovatel časem v roce 2013 uvedl, že Bitcoin bude stát 1000 dolarů v roce 2015, 10 000 $ v roce 2017, v roce 2021 milion dolarů a do konce roku 2019 sto tisíc dolarů. Jeho příspěvek získal velkou pozornost a v kryptokomunitě je velmi známý. Přestože již před více než rokem dostal samozvaný cestovatel časem ban, bylo jeho proroctví záhadně upraveno. Jeho text i úprava se však nese v duchu varování před Bitcoinem, který je zde vykreslen jako příčina pohromy.

Čína nezakáže těžbu

Země, kde se soustředí velká část těžebních mašin k těžbě Bitcoinu, se rozhodla, že upustí od svého plánu na zákaz těžby. Ta sice dosud ilegální v Číně nebyla, ale figurovala na seznamu průmyslových odvětví, které Peking považuje za nežádoucí.

Kryptomarket

Dominance Bitcoinu klesla od minulého dílu o 0,6 %, na aktuálních 66,8 %. Zbytek patří altcoinům, které mírně posilují vzhledem k dosavadnímu klidu, který na kryptomarketu panuje. Dá se očekávat, že již brzy Bitcoin opět zavelí a dočkáme se dalšího prudšího pohybu nahoru či dolů. Poslední dobou však pohybů moc není a na trhu se tvoří konsolidační přímky. Jelikož sledujeme dlouhodobý graf, tak v tom neshledáváme nic nečekaného. Stále se nacházíme v období po prudkém downtrendu 2018 a stranový pohyb tak uvítáme. Na grafu samozřejmě vidíme také tu letošní pumpu, která podle mě vznikla hlavně nákupem institucí, které v roce 2019 přicházejí a nakupují Bitcoin.

Závěr

V tomto díle SPPN jsme se zastavili u tématu výročí sametové revoluce. V souvislosti s tím jsme si připomněli, že svoboda není samozřejmostí a že s í souvisí také zodpovědnost za sebe a své jednání. Sledovat osobní prospěch je v pořádku, dokud při tom nepoškozujeme někoho jiného a to platí, i kdyby většina tvrdila opak. Listopadová revoluce je rozhodně nejvýznamnější historická událost posledních dekád a my si 17. listopadu 2019 připomeneme 30. výročí stržení železné opony a pádu komunistického režimu.

 

-Kytka (Steemit, Publish0x, facebook)

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Zapni si zvoneček, sleduj nás na Facebooku a přidej se do naší free HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Co číst dále?

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More