kryptomarket

Bitcoin spadl za 24 hodin o 10 tisíc dolarů poté, co F2 Pool prodával a Kraken zaznamenal masivní flash crash u několika kryptoměn

Sdílej

Smyslem #HODL v rozporu s tím, co si mnozí myslí, není nikdy nic neprodat, ale nikdy nepropadat panice, neprodávat, když je Bitcoin dole, a držet dlouhodobě. Pokud jste vybrali část zisku z rostoucích altcoinů, můžete být během této korekce v ještě větší psychické pohodě. Bitcoin dnes spadl bezmála o 10 tisíc dolarů, ale před měsícem stál mnohem méně. Zaznamenali jsme spekulace o důvodech propadu i pozoruhodně silné flash crashe na některých altcoinech, vč. ETH.

10 tisíc USD za den

S rostoucí cenou Bitcoinu zaznamenáváme stále větší denní pohyby, pokud jde o vyjádření v dolarové hodnotě. Pád z cca 55 tisíc až někam ke 45 tisícům dolarů představuje až -10 000 $ za jediný den. Vyjádřeno v procentech jde však jen o zhruba 18 %, což je na poměry Bitcoinu běžné a v podstatě poměrně mírné a není vyloučené, že v rámci korekce půjdeme ještě o něco níže. Ostatně, pokud vás zajímá velikost průměrné korekce v bull marketu 2017, tak můžete nahlédnout do článku ZDE, který na KryptoHodlerovi vyšel v poslední korekci přibližně před měsícem..

Jsme v korekci

Ačkoli nikdo neví, co trh udělá, víme, že korekce jsou během bull marketu běžným jevem. Z toho plyne, že přinejmenším máme důvod si myslet, že může jít o dočasný propad, po kterém se trh očistí a růst obnoví. Zároveň však víme, že dlouhodobý downtrend historicky následoval po kažém bitcoinovém bull marketu, takže jde jen o to, jak vysoko Bitcoin a kryptotrh vystoupá, než se zase na několik měsíců až let dostaví bear market. Zatím však skutečně nic nenasvědčuje tomu, že už by měl nastat nyní, stále přichází spousta institucí, mamé nové severoamerické ETF a již se pomalu začíná něco dít nejen na Ethereu, ale i další projekty postupně doručují nějaké to využití. Kromě toho se do oběhu dostává tolik nových peněz, že skutečně nedává moc smysl nenakupovat Bitcoin.

F2 Pool,

Vynořily se zprávy, že za propadem může stát těřaský pool F2 Pool. Youtuber CryptosRUs svým 118 tis. odběratelům na základě dat analytické společnosti Cryptoquant uvedl, že za propadem na 100 % stojí právě tento těžební pool, který vytvořil masivní odchozí transakci těsně před začátkem propadu. Tento pád byl podle něj způsoben „pouze F2 Poolem” a žádný jiný pool a ani Kraken s tím prý neměl nic společného. Na krakenu mimochodem některé altcoiny zaznamenaly masivní flash crash a například Cardano šlo knotem až na 0,15 USD.

(Zdroj: Youtube; CryptoQuant)

Flash crash a spekulace

„Jak víte, včera a dnes jsme zaznamenali nějaké flash crashe. Takže jsem se začal dívat na graf a říkat si, odkud to přišlo? Začal jsem u ETH, pak jsem šel na Bitcoin… […] Flash crashe, jako byly tyto, nemohly být způsobeny na OTC trzích. […] Na Coinbase […] nedošlo k ničemu, co by vysvětlovalo flash crashe,” říká CryptosRUs a dodává, že ani na Binance nedošlo k žádným významným přítokům.

„Muselo to přijít z nějakých burz s velmi velmi vysokou pákou,” dodává a nakonec přece jen odhaluje vysoké přítoky na burzu Bitmex těsně před propadem. Z toho lze vyvodit, že někdo mohl použít velké množství BTC a se 100x pákou na Bitmexu získat dostatečnou sílu a kapitál k tomu, že shodil celý market. CryptosRUs k tomu dodává, že to „není vysvětlení pro celý propad, protože ten je kvůli F2 Poolu a té velrybě která vyprodala, ale je to sakra dobrý důvod pro flash crash [Bitcoinu].”

Ethereum pak mohlo zažít obrovský více než 50% flash crash kvůli signifikantnímu přítoku ETH na burze Bitfinex. „Ano, další burza s velmi velmi vysokou pákou,” říká youtuber s tím, že zde můžete vidět přítok přes 100 tisíc ETH prakticky na vrcholu, který velmi pravděpodobně způsobil flash crash.

Závěr

Mohli bychom ještě pokračovat výčtem pozoruhodných věcí, možných manipulací či velkého množství likvidací na mnoha burzách, ale zejména poslední ze jmenovaných událostí nemá s hodlery příliš společného. Trh dnes skutečně svými propady a možnými manipulacemi způsobil rozsáhlé likvidace pákových trading pozic, nicméně důkazy o cílené manipulaci, či shazování ceny F2 Poolem za účelem propadu a následně nákupu futures k dispozici nemáme. Ostatně, o tom, že před vypršením bitcoinových futures na CME dochází k prodejnímu tlaku a po jejich vypršení se trh umí zelenat, jsme věděli již na konci roku 2019 (ZDE).

A nesmíme zapomenout, že před měsícem stál jeden bitcoin 32 000 dolarů, což znamná, že jsme stále o mnohem více než 10 tisíc dolarů výše, a to jen za posledních 30 dní.

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024

Téměř půl miliardy dolarů v likvidacích a dalších 564 milionů ETF odlivů při propadu Bitcoinu pod 58 tisíc USD

Bitcoin (BTC) náhle propadl pod kulatou cenovou hranici 60 tisíc dolarů a stáhl s sebou…

2. 5. 2024

Predikce ceny bitcoinu: Tržní kapitalizace kryptoměn po zasedání FOMC klesla o další 3 %, je nyní čas na nákup?

Poslední vývoj ceny bitcoinu (BTC) vyvolává vlnu spekulací a nejistotu poté, co se kryptoměna potýká…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More