Bitcoin

Bitcoin strašlivě zaostává v ochraně soukromí a mělo by se to změnit, říká Edward Snowden

Sdílej

Bývalý zaměstnanec Ústřední zpravodajské služby (CIA) Edward Snowden, o kterém je známé, že jednoho dne zjisil, že je součástí „mašinérie, která způsobuje více zlého než dobrého,” říká, že Bitcoin neposkytuje dostatečné funkce ochrany soukromí.

Edward Snowden

Snowden zveřejnil masivní špehování obyvatel vládou USA a hovořil o tom, jako o zločinech americké vlády proti vlastnímu obyvatelstvu. Byl donucen k politické emigraci do Ruska. Uvedl třeba: „Dnes je každý na seznamu, bez ohledu na to, zda je nevinný. Systémy hromadného sledování se snaží neustále zaznamenávat všechny lidi, na všech místech. Otázka již není, ‘Jsem na seznamu?‘ Otázka zní: ‚Jaké je moje pořadí na seznamu?‘“

V roce 2019 KryptoHodler informoval o knize Edwarda Snowdena, která měla být cenzurována americkými úřady. Edward Snowden napsal knihu Permanent Record (Trvalý záznam) a po letech v ruském exilu zde odhalil, proč odtajnil americký systém masivního odposlouchávání a špehovaní veřejnosti.

Bitcoinu chybí ochrana soukromí

Pokud vezmeme v potaz uvedené informace o osobnosti Edwarda Snwdena, asi není takovým překvapením, že říká, že bitcoiny zaostávají v ochraně soukromí. Víme, že BTC není anonymní kryptoměnou, a jeho blockchain i veškeré zůstatky jsou veřejné. Během Ethereal Virtual Summit 2021 Snowden uvedl, že Bitcoin masivně selhává, pokud jde o to, poskytnout uživatelům anonymitu uprostřed technologických pokroků, které usnadňují dohled.

„Nemáme ponětí, jak banky běžně provádějí určitý druh dohledu a analýzy odkazů při tom, jak dochází k určitým finančním tokům, ale pak dostaneme kryptoměnu. Nyní kryptoměna […] řeknu jen Bitcoin skutečně komplexně a strašně selhává z pohledu soukromí.“

Taproot nepomůže

Bývalý agent CIA a NSA, který šokoval svět rozsahem vládního špehování, není přesvědčen o tom, že nadcházející bitcoinový upgrade Taproot, jehož cílem je zlepšit schopnost bitcoinů maskovat složité transakce ve veřejné knize, bude kouzelnou hůlkou, která vyřeší strasti se soukromím přední kryptoměny. Uvedl: “Taproot neopravuje bitcoinový problém s ochranou osobních údajů a existují určité argumenty, že to zhoršuje tento druh fragmentovaného adresního prostoru, který usnadňuje forenzní analýzu toku.”

Privacy coiny

Jak víte, kryptoměny jako Monero (XMR) a Zcash (ZEC) mají primárně sloužit k anonymním transakcím a tím i k určitému finančnímu soukromí uživatelů. Snowden však říká, že mají své mouchy.

„Zcash, jak jsem opakovaně řekl, pomocí svých stíněných transakcích dělá v sektoru to nejlepší. Kritika je, že tyto transakce nenastávají ve výchozím nastavení, což je legitimní.

Podle mého názoru by se to mělo stát výchozím nastavením. Existují i ​​další kryptoměny, jako je Monero, které má velké problémy s uvedením na burzách obecně, které má ve výchozím nastavení jakési soukromí, ale je to nižší míra soukromí. Hrajete pouze hru s šálky a tyto šálkové hry [hledej míček] ve skutečnosti netrvají věčně.“

Zametání stop

Skutečné soukromí by pro uživatele kryptoměn podle Edwarda Snwdena zajistilo, kdyby uživatelé měli možnost vymazat stopu transakcí, které spojují jejich peněženky s kryptoburzami. 

„Myšlenka na bitcoinový protokol, elektronický hash systém typu peer-to-peer, je myšlenka, že můžeme tyto platby komukoli posílat bez schvalování. To je pravda, pokud je to ve vaší peněžence. Jak ale lidé plní tu peněženku? Získávají to prostřednictvím burz a tito lidé zavádějí povolovací kroky, které jsou prostředníkem transakce. 

Jediným způsobem, jak to porazit, je umožnit nějaký druh čisticího kroku, při kterém odstraníme veškerou barvu, odstraníme veškerou identifikaci, odstraníme veškerý hluk uložený v této vnější vrstvě v systému a vrátíme jej k myšlence, že můžeme mít přímou transakci. Můžeme mít přímý obchod. Můžeme mít přímou interakci s kýmkoli, kdekoli a kdykoli.

Dokud to nerozpoznáme a neuvědomíme si to a nebudeme to prosazovat nebo alespoň neposkytneme příležitost prostřednictvím úrovně protokolu, kryptoměna se nedostane tam, kde to potřebuje být.“

Závěr

Bitcoin má veřejné transakce, veřejné zůstatky a tyto veřejně dostupné záznamy v kombinaci se znalostí majitele peněženky poskytují nulovou ochranu soukromí. Na tento problém upozornil notoricky známý odpůrce špehování Edward Snwden. Uvedl, že je třeba identifikace, které o sobě uživatelé odevzdávají burzám, zcela odfiltrovat či oddělit od veřejného bitcoinového blockchainu tak, aby veškeré nánosy sledování zůstaly na burzách.

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More