Novinky

Kdy budou dlouhodobí hodleři prodávat své krypto? 3 tipy pro správné načasování

Sdílej

Kryptoměna je digitální elektronická forma majetku, která může mít řadu různých účelů. Díky své vysoké volatilitě je krypto vyhledávané některými tradery. Hodleři naopak drží své pozice dlouhodobě, ale existuje nějaká hodnota, při které budou i hodleři prodávat? Dobře načasovat výstup, kdy prodat krypto, může být ještě náročnější, než plánovat nákup, a proto pro vás máme 3 tipy, které vám to alespoň trochu usnadní.

Kdy prodat své krypto

Pokud začínáte uvažovat o nákupu kryptoměny na burze, nebo již nějaké krypto držíte, možná jste si již tuto otázku položili. A možná taky ne, totiž na začátku se člověk, který vidí krypto jako dlouhodobou investici, často soustředí jen na nákup. A není to až takové překvapení, on ten nákup není zase až tak snadná záležitost a člověka zaměstná také množství informací, které je třeba znát. Strategii nákupu jsme se věnovali zde.

Každá nejistota a nejasnost vás může rozhodit, proto je dobré promyslet i hodnoty, na kterých již budete své krypto prodávat, nebo si za něj nakupovat. Mimochodem, druhá možnost zní velmi lákavě, co říkáte? Někteří hodleři ve skutečnosti vůbec nemají v plánu svůj Bitcoin či jiné krypto prodat (za peníze) a raději volí nákup zboží či služeb, čímž zároveň podpoří akceptaci kryptoměn.

20 tisíc, 100 tisíc, milion dolarů?

Dobře, řekněme ale, že přece jen dáváte přednost výstupu z krypta, tedy jeho prodeji na burze. Jak určit správnou hladinu pro prodej? Zapeklitá otázka, že?

Jednoznačnou odpověď vám nikdo nedá, ale máme pro vás několik tipů:

1. Vystupujte postupně

Až příjde ten čas, bude pro vás velmi těžké najít tu pravou chvíli, kdy vystoupit. Vaše krypto bude růst a vy budete čekat, až stoupne víc. Růst vždy střídají korekce a během korekce se vám prodávat nebude chtít. Takto můžete čekat na správnou chvíli tak dlouho, až se trh překlopí do dalšího downtrendu a vy promarníte svou šanci, nebo naopak prodáte příliš brzy.

Odhadnout vrchol je stejně nemožné, jako se nedá trefit dno. Byla by hloupost se o to pokoušet, když tu máme strategii, která vás toho ušetří. Jednoduše prodávejte po částech. Pokud nedržíte jen úplné drobné, tak je tato možnost to nejlepší, co se dá v dané situaci udělat.

Když se vám začne zdát, že by bylo dobré něco prodat, nezbavujte se všeho najednou, ale prodejte část svého krypta. Pokud cena nadále poroste, můžete v tom postupně pokračovat, až dokud neprodáte vše. I když cena bude klesat, můžete být rádi, že se vám alespoň část podařilo prodat výš a když naopak poroste, budete rádi, že vám něco zbylo.

Postupný prodej vás zbaví strachu, že uděláte chybu a rovněž nebudete tolik otálet a čekat na vyšší cenu.

2. Prodávejte krypto, když trh zažívá bull-run

Druhý tip, kdy prodat krypto, vychází z teorie dlouhodobých cyklů. Stejně jako celá tržní ekonomika, také kryptomarket zažívá dlouhodobé období pádu (downtrend, bear market) a růstu (uptrend, bull market). Hodleři se snaží tuto znalost využít ve svůj prospěch.

Jednoduše řečeno nakupujeme přibližně v období, když vrcholí downtrend a prodávat se budeme snažit až v době, když na trhu začne růst FOMO šílenství a cena poroste jako o život. Na tom není nic světoborného, ale přesto zde hodně lidí udělá chybu. Začnou panikařit, když cena padá a prodávají a pak vše zase nakoupí nahoře, když se jim zdá, že se spletli a cena přece jen poroste.

Hodleři ve ztrátě neprodávají a své krypto dál drží. To chce jistou dávku odvahy, vytrvalosti a ochoty přijmout riziko. Ne každý je ochotný to podstoupit a proto platí, že ani HODL není pro každého. Pokud se však ptáte kdy prodat, určitě raději v době, kdy trh již nějakou dobu prudce roste a dostává se na vysoké hodnoty, než v panice na dně.

3. Stanovte si cílovou úroveň

Poslední rada zní, určete si nějakou cílovou částku, kde už za všech okolností začnete prodávat. Tato cena by neměla být příliš přehnaná, ale vzhledem k vysoké volatilitě a prudce býčí historii Bitcoinu je celkem možné pokukovat poměrně vysoko.

Když si určíte hodnotu, kterou podle vás vaše mince má a za kterou ji budete ochotni prodat, pomůže vám to alespoň trochu předejít zmatkům či nervozitě a budete mít o něco víc jasno. V reálu je možné, že začnete prodávat již dřív, ale někteří hodleři to vyřeší tak, že si nechají poslední část portfolia, kterou neprodají levněji, než za cenu, kterou si určili. To zní celkem rozumně.

Rada navíc – datum trvanlivosti mincí

Celkově vzato je u HODLu nesmírně důležitý výběr mincí, protože se následně hodláte spolehnout, že vaše krypto přečká minimálně několik let. Z tohoto důvodu si pro prodej můžete své portfolio rozčlenit na více částí. Z těchto částí některé můžete omezit časově a jiné pouze cílovou cenou, bez ohledu na čas. Jinými slovy si můžete u některých kryptoměn stanovit datum trvanlivosti. Něco jako stop loss u tradingu, ale vyjádřeno v měsících a letech.

Někdy je prostě lepší vzít menší zisk či dokonce ztrátu, než čekat příliš dlouho a dočkat se toho, že váš projekt ukončí činnost a jednoduše vyšumí z marketu. Nebylo by to poprvé. To se pochopitelně bude týkat spíše některých altcoinů, než Bitcoinu.

TIP: Návod | Burza Coinbase (Pro, Earn) Kompletní info, jak založit, bonus, poplatky, nákup kryptoměn

Závěr

V současné době máme před halvingem a většina investorů věří, že se během následujích měsíců, resp. několika let, cena Bitcoinu zvýší. Také některé altcoiny by v takovém případě mohly BTC následovat. Pokud se tak stane, dnešní hodleři budou slavit úspěch. Jak se ale říká – nechval dne před večerem! Dobře načasovat výstup, kdy prodat krypto, může být ještě náročnější, než plánovat nákup a proto jsme si v tomto článku na toto téma společně prošli pár rad a dobře míněných postřehů. Věřím, že nyní v tom jistě i jako nováček máte o něco jasněji.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Podle Světového ekonomického fóra se 98 % centrálních bank po celém světě připravuje na spuštění CBDC

Schyluje se pomalu ke konci fyzické hotovosti, jak ji znáte? Ze všech stran se ozývá…

24. 4. 2024

Bug Bounty se kryptoměně Cosmos vyplácí, oprava kritické chyby IBC ušetřila ztráty za 3 miliardy korun

Vývojáři Cosmos (ATOM) opravili „kritickou“ bezpečnostní chybu ve svém protokolu Inter-Blockchain Communication (IBC), která mohla…

24. 4. 2024

Newyorská burza (NYSE) zvažuje 24hodinové obchodování, inspiraci našla na nonstop trhu s kryptoměnami

Zdá se, že nonstop obchodování na kryptoburzách nezůstalo bez povšimnutí tradičních burz, jako je NYSE.…

24. 4. 2024

Predikce ceny Solana: SOL vzrostl nad 150 USD, je na obzoru nové ATH?

SOL v posledních 24 hodinách zaznamenal mírný pokles poté, co se dostal opět nad úroveň…

24. 4. 2024

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More