Novinky

Pohlo se BTC ze Satoshiho éry; Chainalysis si nechá platit za útok na Monero; BitMEX nezamával trhem: Příběhy týdne

Sdílej

Děkujeme za přízeň a jsme moc rádi, že čtete Hodlera! Tak co tu tento týden máme? Příběhy týdne jsou zprávy a události, které vyvolávají ohlasy v komunitě a patří k nejžhavějším tématům, které otřásají kryptosvětem. 50 BTC, které byly vytěženy v době, kdy byl největším těžařem Bitcoinu sám jeho zakladatel Satoshi Nakamoto, po 10 letech opustily peněženku. S největší pravděpodobností se nejedná o Satoshiho bitcoiny a jejich vlastník je protočil “mixérem”.

Příběhy týdne

Pohlo se BTC ze Satoshiho éry

Koncem minulého týdne bylo přesunuto 50 BTC z doby, kdy ještě Bitcoin neměl skoro žádnou hodnotu. Peněženka ožila po 10 letech a její majitel si vyzvedl BTC v současné tržní hodnotě přibližně 533 000 $. Jde o jedinou transakci na adrese, kam bylo 25. května 2010 připsáno 50 BTC z „COINBASE.” – Pozor, nejedná se o označení stejnojmenné burzy, ale termín používaný pro těžbu odměn (nově generované mince). V době kráce po vzniku Bitcoinu činila odměna za vytěžený blok 50 BTC, zatímco s každým halvingem se snížuje o polovinu a dnes již činí jen 6,25 BTC. Jakýkoli přesun bitcoinů z rané fáze jeho vývoje vyvolává spekulace, zda se nejednalo o Satoshiho mince. V kryptokomunitě tato myšlenka vyvolává spekulace a obavy. Šlo by o velmi silný bearish signál, neboť se odhaduje, že kdyby se zakladatel kryptosvěta po letech vrátil se svými klíči, mohl by disponovat více než milionem mincí s potenciální mocí doslova potopit kurz Bitcoinu.

Důvodem, proč možná již tato a podobné transakce nevyvolávají takové pozdvižení jako dřív, je, že jsme schopni díky různým analýzám odlišit které BTC vytěžil Satoshi, a které ne. Podle Lernerova Patoshi patternu bylo odhadnuto, že Satoshi celkem vytěžil 1 125 150 BTC. Vývojář Jimmy Song uvedl, že 50 BTC, které se nyní po deseti letech pohly a prošly mixérem za účelem anonymizace, nepatří k blokům, o nichž se předpokládá, že je těžil Nakamoto.

Potenciání prodej více než milionu mincí by byl katastrofou. Pro srovnání si představte, že je to stejné množství, jako by každý ze všech 100 milionů uživatelů kryptoměn po celém světě v jednu chvíli prodal 0,01 BTC. Údaj o četnosti celosvětové kryptokomunity plyne ze studie Centra pro alternativní finance univerzity Cambridge.

Chainalysis bere peníze za útok na Monero

IRS dal blockchain-analytické firmě lákavých 500 000 dolarů předem. Zpráva navazuje na informaci z poloviny září, kdy berňák Spojených států nabídl odměnu až 625 tisíc dolarů každému, kdo může rozbít “nevystopovatelnost” mincí na ochranu soukromí, jako je Monero. Chainalysis, který zdarma i za úplatu zásobuje komunitu analýzami z blockchainu a marketu, se připojil k prvním společnostem, které si vyzvednou lákavý šek. Nyní se pokouší vyvinout nástroje, které mohou sledovat transakce zahrnující soukromou minci Monero a protokoly druhé vrstvy (Lightning Network).

Další firma, méně známá Integra FEC, si také zajistila peníze amerických daňových poplatníků za stejných podmínek. Celkem padlo 22 návrhů / přihlášek. IRS uvedl, že „byla použita srovnávací analýza“

k rozhodnutí, které společnosti by měly zakázku získat. Chainalysis je jednou z předních firem v oblasti krypto a blockchain analýzy a podobné smlouvy běžně uzavírá s řadou vládních agentur. V komunitě se diskutuje o tom, zda se blíží problémy pro soukromé coiny a zda nás čeká přitvrzení od regulátorů, kteří se budou snažit tyto možnosti zrušit na základě obav z praní špinavých peněz. Nadšenci do Monera však zpravidla věří, že jde o skvělý test ze státních peněz, který ve výsledku jejich minci jen pomůže najít případné chyby a vylepšit svůj kód.

BitMEX nezamával trhem

Patřící mezi největší příběhy týdne, které aktuálně hýbou kryptosvětem, je samozřejmě kauza BitMEX. Jde o zprávu skutečně zásadního významu a rozsahu. Můžeme říct, že se jedná o varování pro ostatní vlastníky burz a směnáren, kteří ještě nemuseli začít brát regulátory vážně. V podstatě můžeme být svědky posledních dní burzy, která svého času stála v čele bitcoinových futures a byla průkopníkem pákového tradingu na kryptotrhu. Zejména pak proto, že se úřady mohou pokusit využít BitMEX jako exemplární případ. Tomu odpovídá také kvapný odliv kapitálu z této burzy.

Philip Gradwell, hlavní ekonom společnosti Chainalysis, na svém Twitteru v pátek informoval, že velcí i malí zákazníci rychlým tempem stahují bitcoiny (BTC) z burzy v reakci na zprávy o trestním obvinění vlastníků. Uvedl: Od včerejška 17:00 UTC bylo z BitMEXu vybráno 41 838 bitcoinů ve 4 547 převodech. Polovina převodů byla za 0,25 bitcoinu nebo méně a největší 1% převodů představovalo 63 % z celkového množství vybraných bitcoinů. Mnoho malých obchodníků a několik velkých hráčů se stáhlo.”

Pokud se vám dnešní příběhy týdne libily, budeme rádi, když k nám zavítáte také zítra a budete se pravidelně vracet. Kryptohodler stále pracuje na tvorbě webu, který spojuje komunitu napříč  BTC maximalisty a altcoinovými nadšenci a zaměřuje se spíše na kryptoměny, než na jejich cenu a krátkodobý ztrátový trading pro nováčky. Děkujeme všem, kteří to cení.

Tímto meme na našem Facebooku jsme se snažili vyjádřit radost z toho, že i přes zprávu o obvinění majitelů jedné z největších kryptoburz komunita nezpanikařila. Trh na to prakticky nezareagoval a v danou dobu došlo pouze k mírnému cca 3 – 4% propadu, tedy k pohybu, jaký tu máme několikrát do týdne. Doufáme, že je Trumpovi již lépe, a přejeme mu brzké uzdravení. Doufáme, že jste pochopili naši lehkou ironii ohledně toho, jak jsou i menší pohyby BTC často přehnaně interpretovány jako “obrovské” či “extrémní” a je jim často zcela mylně přisuzován nějaký ten důvod. I proti těmto hloupostem se musíte obrnit a zůstat silní! 🙂

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Hlavní kryptoměna Bitcoin (BTC) právě dosáhla 1 miliardy transakcí po 15 letech svého nepřetržitého provozu

Bitcoin dosáhl dalšího zajímavého milníku. Po 15 letech od svého spuštění byla na hlavní síti…

6. 5. 2024

Velryby spolykaly přes 47 000 BTC v hodnotě 68,9 miliardy korun za 24 hodin uprostřed „nové éry:” CEO CryptoQuant

Pouhých 24 hodin bitcoinovým velrybám stačilo k tomu, aby své gigantické peněženky napumpovaly kryptokrálem v…

6. 5. 2024

Parabolický pohyb Bitcoinu směrem vzhůru je pravděpodobně v nedohlednu, říká analytik Checkmate

Kryptoměnový analytik Checkmate aktualizuje svůj výhled na aktuální tržní cyklus Bitcoinu (BTC) a říká, že…

6. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti Grayscale GBTC zastavuje krvácení: První den čistých přílivů od spuštění v lednu

Spot Bitcoin ETF společnosti Grayscale zaznamenal první den čistého přílivu po celkovém odlivu více než…

6. 5. 2024

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More