Burzy

Jak si koupit Bitcoin v roce 2023: Průvodce nákupem kryptoměny pro začátečníka v kostce

Sdílej

Jak si hned ukážeme, koupit Bitcoin (BTC) není až tak složité. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma, jak koupit Bitcoin. Také nabídneme základy a bezpečnostní pravidla, bez kterých se žádný investor v kryptosvětě neobejde a které potřebujete znát před nákupem kryptoměny.

TIP: Návod | Burza Coinbase (Pro, Earn) Kompletní info, jak založit, bonus, poplatky, nákup kryptoměn

Než začnete nakupovat

Určitě nepodceňte přípravu. Když jde o peníze, zbrklost se nevyplácí. Dopřejte si tedy čas na studium všech potřebných informací a nespěchejte. Můžete využít naši sekci Základy kryptoměn.

Nevynechejte: Bezpečnost | Důležitá pravidla při nákupu a hodlování kryptoměn

Jak koupit Bitcoin a kryptoměny

Dobře. Nyní již můžeme přikročit k samotnému nákupu. Začneme tím, že si vyberete burzu nebo směnárnu a provedete první nákup.V následující části si ukážeme možnosti, které máte na výběr. Když budete Bitcoin či jiné krypto kupovat, vyhněte se tisícům podvodných webů a zamiřte na některou z legitimních platforem, jako je Coinbase.

Také je dobré mít přiravenou peněženku, kam si nakoupené krypto pošlete. Kryptopeněženkám a jejich výběru se budeme věnovat příště. Kupujete li Bitcoin nebo jiné kryptoměny na dlouhodobé držení, nemá cenu je zbytečně nechávat déle než je nutné na burze, viz nedávný kolaps FTX. V malých částkách na začátku to však udělat lze a pokud jste tu úplně noví, určitě tento krok můžete prozatím přeskočit a vrátit se k němu později.

Nákup Bitcoinu na kryptoburze

Na větších zahraničních burzách je nákup Bitcoinu výhodnější. Získáte zde přístup také k mnoha dalším kryptoměnám – altcoinům – o kterých si na českých směnárnách můžete nechat jen zdát. Při výběru platformy k nákupu krypta určitě platí, že kvalita má přednost před kvantitou. Proto nedoporučujeme zbytečně obchodovat na pochybných burzách.

Nejoblíbenějšími jsou Coinbase, Binance. Jedná se o časem ověřené kryptoburzy, které mají za sebou miliony zpracovaných nákupů a transakcí a vynakládají značné úsilí a finance na zabezpečení. Zatímco Coinbase je ideální pro první nákup Bitcoinu, Binance je burza altcoinů. V našich samostatných návodech najdete vše potřebné.

Zvláštností Coinbase, jak se můžete sami přesvědčit na jejích stránkách zde, je, že jde o více platforem pod jednou střechou. Ke všem získáte přístup jednou registrací. Vcelku dobrá možnost, jak si poprvé koupit Bitcoin, je udělat první nákup kartou na směnárně Coinbase a získat tak bonus. Poté můžete přejít na burzu (Coinbase Pro). Zde díky nižším poplatkům a SEPA vkladům získáte poměrně výhodnou možnost, jak nakupovat Bitcoin. Veškerý postup najdete v našem návodu.

TIP: Návod | Burza Coinbase (Pro, Earn) Kompletní info, jak založit, bonus, poplatky, nákup kryptoměn

Nákup v cizí meně

Při nákupu na Coinbase nejprve provedete SEPA platbu na kryptoburzu v cizí měně – eurech.  Je to daň za to, že si v ČR držíme vlastní měnovou politiku a svoji korunu.

Některé burzy nabízejí nákup bitcoinů kartou, ale poplatky bývají vyšší.

(Proč zde není Coinmate? Jak k tomu došlo? Jako autor zde popisuju své osobní zkušenosti, ale na Coinmate se mi jednoduše nepodařilo dokončit proces ověření identity a tak jsem se s jejími službami nikdy neseznámil. Osobně jsem hodnotil negativně, že jako česká burza Coinmate tehdy neměla češtinu a proces ověření fungoval raritně přes videochat, a sice se znuděnými operátory a taky pouze v angličtině. Jako bonus mi paní při videohovoru sdělila, že z nějakého důvodu nepodporují můj starší typ občanského průkazu a řidičák taky ne. Tím moje dosavadní zkušenost s Coinmate končí, bylo to komické, a víc vám tak o ní v tuto chvíli nedokážu říct. Můžete mi případně napsat do komentáře, proč bych měl jako Čech používat kryptoburzu Coinmate a co mi nabízí, co jinde nemají, a já jim případně dám ještě druhou šanci.)

Směnárny v ČR

Existuje několik směnáren, kde si můžete koupit krypto přímo za české koruny. Směnárna na rozdíl od burzy zpravidla nedrží prostředky zákazníků a nenabízí limitní objednávky. To znamená, že na směnárně nakupujete pouze za aktuální cenu. Pro začátečníka to může být o něco o něco jednodušší. Výhodou je čeština a nákup v korunách. Můžeme zmínit třeba Bitbeli, VirtualProperty, Freecoin či Simplecoin, ale našlo by se určitě i hodně dalších.

Obecně vzato jde o menší podniky s vyššími poplatky, které je dobré si před případným nákupem na jejich stránkách vyhledat. Poplatky se mohou mezi jednotlivými směnárnami razantně lišit a mohou se ukrývat ve spreadech, tj. rozdílech mezi nákupní a prodejní cenou. Pokud si během nákupu nebudete jisti, zda za své peníze dostanete tolik Bitcoinu, kolik máte, mrkňete se na Coinmarketcap.com, kde najdete aktuální kurzy kryptoměn.

Vyšší poplatek za směnu na směnárně je cenou za pohodlí českojazyčné platformy s nákupem v korunách. Ruzumná výše poplatků na směnárně by se měla pohybovat kolem cca 3 %.

Sociální sítě a vexl

Můžete se také pokust najít někoho, kdo chce Bitcoin prodat a koupit si ho od něj. Zkusit to mlžete třeba na sociálníchh sítích. Vexl vám může ušetřit peníze na poplatcích a nebudete muset ověřovat totožnost. Nevýhodou pak je určité riziko podvodu. Pokud ale budete mít štěstí, můžete najít solidní protistranu a nákup může proběhnout velmi hladce.

Bitcoinový bankomat ATM

Další možností jsou bitcoinové bankomaty neboli tzv. ATM. Také zde může být výhodou vaše anonymita při nákupu a prodeji do určité částky. To je však opět vyváženo vyššími poplatky. Ty bývají obecně stejné nebo vyšší, jako na českých směnárnách. U nás je kryptoměnových bankomatů poměrně dost, takže se s ním pravděpodobně setkáte v každém velkém městě. Stačí si na netu (např. google maps) vyhledat ten nejbližší. Zde platí, že jde o metodu vhodnou spíše pro obchodování v menších částkách, resp. pro začátečníky.

Investiční strategie

Začínající hodler by si měl ujasnit svoji strategii.

  • Pokud budete kupovat kryptoměny, měli byste mít alespoň částečně jasno v tom, které kryptoměny chcete koupit, kolik budete investovat, případně v jakých intervalech budete přikupovat.

V kryptokomunitě panují dva protichůdné směry. Bitcoin maximalismus hlásá, že Bitcoin je mnohem lepší, bezpečnější a hodnotnější, než všechny ostatní kryptoměny – tzv. altcoiny (pejorativně – “shitcoiny”). Do určité míry mají pravdu. Nicméně příznivci altcoinů v některých z nich vidí technologii, která Bitcoin v určitých věcech doplňuje. Může jít o možnost stavění decentralizovaných aplikací (DEFI), NFT, nízké poplatky, větší rychlost transakcí a podobně. Obecně pak pro altcoiny platí, že jsou rizikovější než Bitcoin a dlouhodobě se řada z nich neudrží v zisku.

TIP: Jestli se půjdete obrátit pro radu do diskuzních skupin, dejte si pozor, ať se svou ethereovou otázkou nezavítáte do srdce bitcoinových maximalistů, mohli by vás utlouct svými OG klávesnicemi. Raději se s libovolnou otázkou obraťte na vcelku milou komunitu Kryptokomunita CZ/SK kterou Kryptohodler pomáhá budovat, případně do naší vlastní Hodlerské komunity.

  • Proč je důležité načasování a volba správných mincí a tokenů?

Pokud byste přišli koncem roku 2017, kdy byl pravděpodobně dosud největší nával nováčků, asi byste byli záhy velmi zklamaní. Řada lidí se viděla, jak vydělá velké peníze, ale trh je cyklický a po prudkém růstu nastává bear market. Mějte na paměti, že tom největším nákupním šílenství ti moudřejší a zkušenější pomalu prodávají. Naopak když trh kapituluje a lidé prodávají ve ztrátě, silní hodleři doplňují dlouhodobá portfolia.

Základní pravidlo – neinvestujte do toho, čemu nerozumíte – zde rozhodně platí. S Bitcoinem vše roste i padá, takže pro začátečníka je určitě ideální volbou právě Bitcoin. Pozor si dejte na přehnané roztříštění investic. To je rada, kterou bych si přál dát svému mladšímu já. Altcoiny slibují vyšší potenciál růstu oproti BTC, ale je to dvojsečná zbraň. Řada z nich dlouhodobě upadá a končí v propadlišti dějin. Ty úspěšné však mohou nabídnout nadměrné zhodnocení.

  • Koupit najednou, nebo po částech?

Obecně je lepší přikupovat postupně, ideálně v pravidelných intervalech, nebo při propadech, ale za určitých okolností může být jednorázový nákup ve správný čas doslova trefou do černého. Průměrování ceny vám však umožní zmírnit cenové výkyvy v celém intervalu, kdy nakupujete. Naopak, když vstoupíte jednorázově, roste riziko, že cena začne klesat, což může být pro nováčka velmi nepříjemné. Při postupném přikupování každý pokles využijete k příkupům a nerozháže vás to. Zkoušet trefit dno je extrémně složité a rozhodně to nováčkům nemůžeme doporučit. Ve skutečnosti je totiž možné jednoznačně identifikovat na grafu dno až zpětně.

TIP: Top3 úspěšné strategie na kryptotrhu: Naučte se investovat jako profík!

Závěr

Možností, jak koupit Bitcoin a kryptoměny, jsme si ukázali celou řadu. Podle nás se určitě vyplatí mít účet na burzách Coinbase a Binance, což jsou dvě největší a nejpoužívanější. Pro anonymitu zvolte bitcoinmat nebo vexl a pro nákup v Kč některou z českých burz a směnáren, kde se však připravte obecně na vyšší poplatky a nižší likviditu.

Malé upozornění závěrem – Kryptoměny jsou samy o sobě velmi rizikové a jste svou vlastí bankou. Když uděláte chybu, tak vám je už nikdo nevrátí, proto postupujte pomalu a obezřetně a neinvestujte peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. V případě nejasností se můžete poradit s ostatními kryptonadšenci v komentářích nebo na soc. sítích. Až si koupíte své první bitcoiny, určitě se vraťte zpět na Hodlera, kde můžete denně sledovat ty nejzajímavější novinky ze světa digitálních měn.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů žalují Komisi pro cenné papíry a burzy Spojených států

Blockchain Association a skupina kryptoaktivistů se sídlem v Texasu žalují SEC kvůli jejímu kontroverznímu pravidlu…

23. 4. 2024

Memecoinová mánie přivede „tisíce a tisíce” lidí do ekosystému blockchainu Base, říká jeho tvůrce Jesse Pollak

Meme pomáhá při přijetí sítě 2. vrstvy Base, za kterou stojí Coinbase. Její tvůrce Jesse…

23. 4. 2024

Představitelé Hongkongu nabídli městskému kryptoměnovému průmyslu samoregulaci, aby zůstal konkurenceschopný

Hongkongský správní orgán hovoří o zřízení polooficiální průmyslové samoregulační instituce, která umožní lepší rozvoj inovací…

23. 4. 2024

Bitcoin zastíní tržní kapitalizaci zlata ve výši 16 bilionů dolarů, říká Anthony Scaramucci ze SkyBridge Capital

Manažer hedgeových fondů Anthony Scaramucci vyjádřil přesvědčení, že tržní kapitalizace Bitcoinu (BTC) překoná tržní hodnotu…

23. 4. 2024

V den halvingu vydělali bitcoinoví těžaři na odměnách a transakčních poplatcích rekordních 107,7 mil. dolarů

Celkové denní výnosy těžařů Bitcoinu (BTC) poprvé překonaly hranici 100 milionů dolarů! Těžaři kupodivu zaznamenali…

22. 4. 2024

Kryptoměnové velryby jsou nadále aktivní! Účet držící 405 milionů dolarů v Ethereu (ETH) začal vybírat z Binance

Gigant s Ethereem v hodnotě blížící se půl miliardě dolarů začal stahovat coiny z kryptoměnové…

22. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More