Bitcoin

Trochu Lepší | Co budete vědět o Bitcoinu, když si přečtete knihu Internet of Money od Andrease Antonopoulose

Sdílej

V tomto vyčerpávajícím článku se i ten největší nováček dozví, co je to Bitcoin a k čemu slouží. Zároveň se i pokročilejší kryptonadšenec určitě nebude nudit. Tak schválně, už jste si přečetli nějakou knihu o Bitcoinu? Pokud náhodou ne, tak nevadí, v tomto článku se dozvíte pár zajímavých informací. Možná si budete připadat, no.. trochu lepší..,  jako byste si přečetli The Internet of Money od Andrease Antonopoulose.

INFO: Tento článek vám přináší youtube kanál TrochuLepší. Pod článkem na vás čeká také video.

Kniha Andrease Antonopoulose – trochu lepší

V těchto dnech se Bitcoin stal opět jedním z horkých témat. Takže jsem se rozhodla přečíst si o tom knihu a podělit se o ni s vámi. Když jsem zkoumala, jakou knihu přečtu, jednou z nejvíce zmiňovaných knih byla Internet of Money od Andrease Antonopoulose, takže jsem se rozhodla, že si ji přečtu.

Upřímně, po přečtení této knihy jsem se jednoduše zamilovala do možností, které nám tato technologie přinese, zejména v oboru financí. Také musím uznat, že Andreas je jednou z nejznalejších osob, na které jsem kdy narazila. Nejen co se týče Bitcoinu, ale také ekonomiky a financí.

Bitcoin – lepší investice do vzdělání

Možná někteří z vás do Bitcoinu investovali, nebo jste aspoň slyšeli, že má jeden den velkou hodnotu a druhý den zas velmi malou. Autor říká, že byste měli cenu ignorovat a lepší je pochopit technologii Bitcoinu. Pokud pokazíme peníze, tak vytvoříme jiné. Autor si také myslí, že je strašné vidět Bitcoin jako investici, protože je silně spekulativní a volatilní. V této chvíli je pro vás tou nejlepší investicí vzdělat se o této technologii, protože změní svět a kdokoli jí bude rozumět, bude mít výhodu.

Co je vlastně ten Bitcoin?

Hodně lidí si myslí, že Bitcoin je digitální měna, ale je mnohem víc, než to. Říkat, že bitcoin je digitální měna, je jako říkat, že e-mail je internet. Peníze jsou zatím prvním použitím. Když lidé nazývají bitcoin “digitální měnou’’, tak postrádají to hlavní. Euro je digitální měna, česká koruna je digitální měna, dolar je digitální měna. Když platíte za jídlo kartou, používáte digitální měnu.

Pokud už digitální měny používáme, tak jaký smysl má Bitcoin? Hlavním rozdílem je, že v současném finančním systému jsou vaše transakce kontrolovány centralizovanými organizacemi, kdežto u Bitcoinu tomu tak není.

Bitcoin má decentralizovanou síť. Nikomu nepatří a nikým není kontrolován. Bitcoin funguje jako peer to peer (klient klientovi), zato v současném systému to je klient korporátu, ten dalšímu korporátu, ten ještě dalšímu korporátu a pak klientovi.

Digitalizace jako nástroj kontroly lidí

Digitalizace začala jako sen vlády, která doufala, že jednoho dne bude moct kontrolovat veškeré finanční transakce každého člověka na planetě. A daří se jim to. Jen se podívejte kolem sebe. Skandinávské země operují téměř bez hotových peněz. Děti narozené v dnešní době nebudou vědět, co je to hotovost.

Teď si na chvíli představte, že nejsou peníze a vy jdete do restaurace. Avšak při placení vás vaše banka zamítne, protože jste řekli něco proti politickému systému, nebo jste šli na nesprávnou politickou událost a banka vám zmrazila účet. Toto je absolutní kontrola a již se to stalo v zemích jako Řecko, Argentina, či Brazílie.

Digitalizace je nevyhnutelná

Pokud to tak je, nemá větší smysl používat digitální systém, který je bez kontroly? S Bitcoinem nepotřebujete banku, protože vy se stáváte svou vlastní bankou. Nikdo nekontroluje vaše peníze, kromě vás. Během minut můžete přeposílat peníze po celém světe. Jediný problém je, že jsme v rané fázi a infrastruktura zatím není připravena na masové používání.

TIP: Anthony Pompliano: Každý jednotlivec v kryptoprůmyslu podceňuje Bitcoin

Jsme na začátku

Pokud chcete porozumět tomu, v jaké fázi jsme s Bitcoinem, tak si představte sebe, jako osobu, která se snaží pochopit internet v devadesátých letech. To je ta samá fáze, ve které jsme nyní s chápáním Bitcoinu.

Dnes má jen jedna miliarda lidí na planetě přístup k bankovnictví. Zbývajících 6 a půl miliardy lidí nemá bankovní účet ani jakýkoliv typ spojení s bankou. Bitcoin je o spojování těchto 6 a půl miliardy lidí se světem financí. Bitcoiny jsou peníze lidí.

Dokážete si představit, co se stane, když spojíte 6 a půl miliardy lidí s globální ekonomikou bez jakýchkoli bariér? To je opravdu revoluční.

Mezinárodní převody peněz

Dnes spousta lidí pracuje v různých zemích a posílá domů peníze rodinám. Zpracovatelé transakcí jako Western Union si účtují vysoké poplatky za posílání peněz do cizích zemí. Představte si, co se stane, až jeden z těchto imigrantů zjistí, že může dělat to samé přes Bitcoin – ne s 30% poplatkem, ne s 10% a ani ne s 5% poplatkem, ale za pár dolarů

. Nikoli procentuálně, ale s daným poplatkem, bez ohledu na výši převodu.

Pokud přemýšlíte o rozjezdu podnikání na mezinárodní půdě, jednou z hlavních bariér v tom, stát se globálním podnikem, je přijímání plateb. Internet nám povolil vytvořit digitální produkty a prodávat je po celém světě, ale jak dostaneme zaplaceno? Bitcoin tuto část řeší. Dovoluje nám přijímat platby z jakékoli části světa. Dnes máme procesní společnosti jako STRIPE, které si účtují poplatky za to, že přijmou platbu, ale s Bitcoinem žádnou procesní společnost nepotřebujete.

Centralizace, co je lepší?

Každých třicet až čtyřicet let musí být věci, které se usadily, rozrušeny. Protože jak se usadí, hromadí se kolem nich moc a stanou se centralizovanými. S centralizovanou mocí se dostaví korupce. Dnes geopolitika značně ovlivňuje finance, protože kombinace státu a peněz produkuje toxické výsledky a vytváří ‘’finanční vězení’’. Na konci dne trpí v těchto věznicích nejvíce běžní občané. Architektura bitcoinu nám dává nový způsob organizování světa – stejným způsobem, jakým internet zjednodušil přístup ke komunikaci.

Terorismus a praní špinavých peněz?

V dněšní době můžete vidět spoustu zpráv o tom, jak je Bitcoin využívaný teroristy, drogovými dealery, kriminálníky a v porno průmyslu. Pokud se podíváte zpět do historie, uvidíte, že ty samé věci říkali začátkem devadesátých let o internetu.

Většina z novějších vynálezů a technologií jsou zpočátku používány převážně kriminálníky. A důvodem je, že kriminálníci operují ve velmi riskantním prostředí a jsou ochotni vyzkoušet všechny možné technologie, aby přežili. Pro ně riskování užívání nových technologií není nic v porovnání s jejich kriminálními aktivitami. A průmysly, které tyto nové vynálezy nemají v oblibě, používají tento fakt k odstrašování lidí od jejich používání.

TIP: Mýtus o praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn [Komentář]

Myslíte, že všichni byli šťastní, když byla vynalezena elektřina?

Říkali, že je to nebezpečné, že vám shoří dům. Říkali, že to budou používat jen divní lidé. Když bylo vynalezeno auto, tak říkali, že je to nechutný, špinavý a hlučný stroj. Říkali, že je to horší než koně a že to nemůže jet všude jako koně. Mluvili o tom, jak se auta rozbíjejí, jak zabíjejí osoby. Nyní bitcoin ohrožuje ten největší průmysl na světě, a to finanční.

Samozřejmě, že budou namítat. Budou používat ty nejvíce běžné a efektivní taktiky, jako například strach a média. Když vhodíte nejvíce převratnou technologii mezi nejsilnější organizace na světě, tak se jim to líbit nebude. Budou vám říkat, že se bojí, že kriminálníci budou používat Bitcoin. Ale pravdou je, že se více bojí toho, že ho budeme používat my.

Hrnec medu

Říkají, že bitcoin není bezpečný. V oblasti IT bezpečnosti existuje vtipný výraz honeypot (hrnec medu). Je to systém, který má lákat hackery. Většina IT firem, jako Google a Apple, používají tuto taktiku: Například, když vytvoří novou aplikaci, vydají velkou odměnu tomu, kdo ji dokáže hacknout.

Jaký větší hrnec medu jako odměnu byste chtěli, než finanční síť, ve které je mnoho miliard dolarů? Pokud hacknete Bitcoin, bude z vás miliardář. Nikdo tuto odměnu zatím nezískal. A není to tím, že by to nezkoušeli. Zkoušejí to non stop, ale Bitcoin je odolný.

TIP: Kdo je Andreas Antonopoulos

(Lepší) Budoucnost Bitcoinu

Během dalších 15 až 20 let uvidíme velkou změnu v infrastruktuře financí. Právě teď jsme na začátku celé té cesty a hodně lidí je skeptických, což je naprosto běžné. Nejdříve mezi sebou lidé směňovali zboží a služby, poté začali používat drahé kovy, od nich přešli k papíru, od papíru k platebním kartám…

Každá z těchto změn byla bolestivá, ale pak to mohlo být trochu lepší. Divíte se, že lidé vyšilují z Bitcoinu? Jak moc byste vyšilovali ve starých časech, kdyby vám řekli, že místo zlata budete používat jen kusy papíru? Bitcoin je ještě více radikální změna, než byla tato.

Video

 

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More