SPPN

#SPPN 24 | Má mít tvorbu peněz v rukou stát? Ale co centrální banky?

Sdílej

Je zde 24. díl SPPN, který pro vás i tentokrát vydává váš oblíbený český web KryptoHodler.cz. Opět tu máme řadu velmi zajímavých zpráv a informací, které si nyní shrneme. Věříme, že se nám i tentokrát podařilo vybrat z proudu kryptonovinek ty nejzajímavější. Měl by stát striktně potírat snahy o tvorbu korporátních stablecoinů, jako je Libra? To je velké téma k diskuzi…

Co je SPPN?

NEWS jsou zajímavé aktuality a novinky zahuštěné do podoby krátkých článků. Účelem je nabídnout vám příjemný zážitek na našem webu. Můžete během několika minut denně sledovat aktuální dění v kryptosvětě. News na Hodlerovi jsou trochu jako jízda metrem. Zatímco ostatní čekají na červenou, vy už dávno znáte všechny podstatné informace.

Můžete využít web odběr kliknutím na zvoneček a mít o každé novince ihned info. Dále jsme zařadili SPPN. Jedná se o zkratku pro středeční (sobotní) přehled posledních NEWS a vychází i pro ty z vás, kteří z jakéhokoli důvodu odběr zapínat nechtějí, nemají čas číst novinky denně, nebo si prostě rádi přečtou souhrn aktualit posledních dní, včetně stručného pohledu na kryptomarket.

Má mít tvorbu peněz v rukou stát?

Pokud dovolíte, dnes bych se chtěl vyjádřit pouze k jedné věci. Ta se opakovala v novinkách druhé půle 40. týdne hned několikrát. Nejprve jsme tu ve středu měli zprávu, že Američané zvažují možnost státní digitální měny.

Následovalo vyjádření šéfa Apple, který tvrdí, že soukromé firmy nemájí nahrazovat stát v tom, čemu říká tvorba peněz. „Peníze musí zůstat v rukou států.” Šéf Coinbase se také vajádřil ke stejné věci. Zatímco PayPal oficiálně opouští projekt Libra, Brian Armstrong vyzval USA k přehodnocení “směšné” reakce na Libru.

Zbytek nejnovějších zpráv si sami prohlédněte níže a přečtěte si ty, které vás zaujmou. Nyní bychom se však mohli znovu zeptat na zásadní otázku:

Měla by tvorba peněz patřit do rukou států?

Než odpovíte, rád bych ujasnil několik přehlížených nepřesností. Jakmile s tím budu hotový, možná přehodnotíte svůj názor, ať už je jakýkoli. Začnu projktem Libra. Libra není technicky vzato kryptoměna. Je to digitální forma fiat peněz. Stablecoin podložený převážně americkými dolary. A jako takový ho nemůžeme označit za korporátní peníze, které by vážným způsobem konkurovaly fiat penězům.

Stát USA, jehož dolar zde má největší zastoupení, se však prostřednictvím své vlády brání Libře od Facebooku. Zda by měly soukromé firmy vydávat své stablecoiny, na to vám neodpovím. Osobně mám radši kryptoměny, ale pravda je, že CEO společnosti Apple se v několika věcech mýlí. Nebere do úvahy, že Facebook nevytváří nové peníze, pouze bere ty, které již existují a chce jimi podložit svou digitální měnu a obejít tak de facto banky.

Tim Cook však také nemá pravdu v jedné mnohem zásadnější premise. Opravdu podle vás v současnosti mají tvorbu peněz v rukou vámi volené vlády? Pokud ano, tak vás musím vyvést z omylu, protože to tak ani náhodou není.

Kdo vytváří peníze?

Peníze v první řadě tisknou centrální banky, nikoli stát. Není to tedy stát, kdo vydává peníze, ale centrální banky, které za nově vytvořené peníze kupují státní dluhopisy a další aktiva. Tyto nově vytištěné peníze nám všem prakticky půjčují za úrok, což je ten největší nesmysl současné ekonomiky.

A ještě jsem neskončil. V případě eurozóny tu máme centrální banku EU, která tiskne eura. Takže ten, kdo v tomto případě vytváří peníze, není stát, dokonce ani instituce, do jejíhož čela by vláda daného státu dosadila šéfa. A pokud si i přesto stále myslíte, že i tak mají státy v rukou alespoň část moci nad tvorbou peněz, tak tu mám “třešničku na dortu”. Papírové peníze tvoří pouze malou část veškeré peněžní zásoby, zbytek je bezhotovostní. Bezhotovostní peníze pak vytvářejí komerční banky díky systému minimálních rezerv. Peníze prostě zadají do počítače a půjčí vám je za úrok, třeba jako hypotéku.

Stát by musel udělat zásadní změnu

Pokud bychom tedy měli souhlasit, že peníze patří do rukou státu, pak máme velký problém s tím, jak od jejich tvorby oddělit banky. Ty určitě nebudou chtít, aby k něčemu takovému došlo a mají prakticky neomezené finanční prostředky k tomu, aby tomu zabránily za každou cenu. Státy by mohly tvořit peníze samy a posvětit je svou autoritou, ale to by musely od základu změnit současný ekonomický systém.

Dovolím si tvrdit, že politik, který by se o něco takového pokusil, by byl pravděpodobně odstraněn. Máme tu však Bitcoin, který nikomu nepatří a není tak nikdo, koho by bylo možné odstranit. Právě proto je to tak geniální technologie a unikátní možnost, jak změnit ekonomiku a výrazně omezit moc bank. Domnívám se, že projekty jako Libra by mu mohly pomoct zvýšit potřebnou legitimitu a povědomí lidí o jeho možnostech použití. Nicméně Bitcoin je ke svému přežití nepotřebuje.

Linky na jednotlivé články (NEWS:)

Američané zvažují možnost státní digitální měny

Kryptosměnárna Coinbase přidala úročení zůstatků

Přední kryptoplatební procesor BitPay přidává podporu XRP + nová platforma

Coinbase Pro zvyšuje poplatky pro malé klienty – uživatelé jsou naštvaní

Rusko zvažuje 3 právní kategorie pro kryptoměny

Apple nevydá kryptoměnu! „Peníze musí zůstat v rukou států”

BTC za 16K $ v říjnu! Selže poprvé anonymní předpověď?

Spadne Bitcoin pod 7000 $ v reakci na Death Cross?

CEO Coinbase vyzval USA k přehodnocení “směšné” reakce na Libru, PayPal oficiálně opouští projekt

Kryptomarket

Dominance Bitcoinu, tedy jeho podíl na celkové tržní kapitalizaci kryptoměn, v druhé polovině tohoto týdne pokračovala v pozvolném klesání. Zatím to sice nemůžeme označit za altcoinovou sezónu, ale můžeme alespoň zatím říct, že trh altcoinů je nakloňen růstu oproti BTC. Celkově se toho však aktuálně mnoho neděje. Bitcoin od středy velmi mírně klesl a nyní se jeho cena pohybuje lehce nad 8 100 $.

Závěr

Další díl přehledu novinek na skvělém českém webu KryptoHodler.cz je již bohužel u svého konce. Ale důvod ke smutku to určitě není, zítra (v neděli) vás jako vždy čeká nový díl týdeníku HODL a po víkendu opět budeme pokračovat v naší práci. A tou je přinášet české a slovenské kryptokomunitě a hodlerům podstatné informace a aktuální novinky a zprávy z kryptosvěta. Hezký sobotní večer!

 

-Kytka (Steemit, Publish0x, facebook)

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Zapni si zvoneček, sleduj nás na Facebooku a přidej se do naší free HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Co číst dále?

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Bitcoin (BTC) zaznamenal nový rekord v počtu transakcí: 1,6 milionu potvrzených on-chain plateb za jediný den

Bitcoinová síť zaznamenala 23. dubna nejvyšší počet potvrzených plateb. V dosažení nového rekordu hrálo důležitou…

30. 4. 2024

Debut bitcoinových a ethereových ETF v Hongkongu přilákal zlomek kapitálu oproti prvnímu dni fondů v USA

V Hongkongu se dnes začaly obchodovat spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin a Ethereum.…

30. 4. 2024

Američané kvůli regulátorům přicházejí o kryptoměnové peněženky! Phoenix a Wasabi opouštějí Spojené státy

Vývojáři bitcoinových peněženek Phoenix Wallet a Wasabi Wallet oznámili, že přestanou poskytovat služby americkým spotřebitelům.…

30. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC se stále pohybuje kolem 63 000 USD navzdory pozitivním očekáváním trhu – čas na nákup?

Navzdory pozitivních očekávání trhu se bitcoin (BTC) stále nemůže odrazit. Během včerejší obchodní seance jeho…

30. 4. 2024

Krypto je na cestě k dosažení 1 miliardy uživatelů do konce roku 2025, říká on-chain analytik Willy Woo

Zatímco konzervativnější odhady od společnosti Boston Consulting Group předpovídají, že kryptoprůmysl dosáhne své první miliardy…

29. 4. 2024

CEO JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje investory, že americkou ekonomiku ohrožuje několik protivětrů

Jamie Dimon naléhá na investory, aby se vyvarovali „falešného pocitu bezpečí," protože věří, že je…

29. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More