Kauzy

Kde je Jack Ma? Nejbohatší Číňan kritizoval režim, pak se bez vysvětlení odmlčel

Sdílej

Šestapadesátiletý miliardář Jack Ma, zakladatel technologického koncernu Alibaba Group, je ztělesněním čínské verze pověstného amerického snu. Začal jako chudý učitel a vypracoval se do ikonické postavy ztělesňující úspěch a posouvající hranice možného a nemožného. Nyní však zmizel a už přes dva měsíce se neukázal na veřejnosti ani na sociálních sítích. Proměnil se snad čínský sen na komunistickou noční můru pro podnikatele, který si dovolil kritiku úřadů?

Smutná pravda o krásné Číně

Čína je asijská velmoc s nesmírně bohatou historií a velkým přírodním bohatstvím. Země prošla nespočtem dynastií a odolala Mongolům, kteří ji ve 13. století celou ovládli. Vyhrabala se i z pohromy, kterou zde způsobili Angličané v 18. a 19. století. Britové tehdy ukradli Číně Hongkong a svým dobyvačným jednáním zavinili chudobu místního obyvatelstva. Ve válce s Japonskem na Čínanech v Mandžusku testovali biologické zbraně. Země je od roku 1949 vedena Komunistickou stranou Číny.

Zdá se, že nejlidnatější země světa má schopnost nechat některé lidi zmizet. Viděli jsme to v případě Justina Suna, který však poté odklad schůzky s americkým miliardářem Buffettem nakonec připsal zdravotním problémům. Nelze opomenout ani případ zmizení některých lékařů, blogerů či právníků, kteří jako první ve Wu-chanu upozornili na nový typ koronaviru.

Podle zjištění BBC zmizelo i velké množství komentářů, které volaly po svobodě projevu, když zemřel Li Wen-liang. Lidmi žijícímí v Čínské lidové republice byl tento lékař označen za skutečného hrdinu. Varoval před koronavirem již v prosinci 2019, ale čínská vláda a policie ho obvinila ze šíření lživých zpráv a nátlakem ho donutila slíbit, že v činnosti nebude pokračovat. Za mnohými z těchto zmizení nestojí nadpřirozené síly, ale čínské úřady, které podle mnoha různých zdrojů umlčují jedince kvůli jejich odlišným politickým názorům.

Zmizel Jack Ma

Problémy začaly již v roce 2020. Čínské regulační orgány začátkem listopadu ohromily finanční trhy, když

zabrzdily vysoce očekávanou počáteční veřejnou nabídku společnosti Ant Group. Došlo k tomu jen několik dní před plánovaným zahájením obchodování v Šanghaji a Hongkongu. Finanční společnost Jacka Ma měla získat 37 miliard dolarů a stát se největším IPO v historii. V důsledku zásahu se od listopadu 2020 propadají také akcie Alibaba.

Jack Ma na konferenci v Šanghaji kritizoval čínské regulační orgány. Obvinil je z utlumení inovací a prohlásil, že banky v Číně mají mentalitu „zastavárny.“ Reakce vlády na tento výstřelek byla prudká a zdrcující a stopkou pro akcie Ant Group to nekončí. Peking dále Ant Group nařídil, aby restrukturalizovala velké části společnosti a svoji kontrolu dokonce rozšířil i na společnost Alibaba. Ta je nyní předmětem protimonopolního vyšetřování. Po zakladateli Jacku Ma se navíc od osudného projevu slehla zem.

Zajímavostí pak je, že dosluhující prezident USA Trump v úterý zakázal občanům Spojených států nebo lidem v USA používat devět čínských platebních aplikací, vč. AliPay.

TIP: V USA to překvapivě nebude o moc lepší. SEC zaútočila na Ripple a podle jeho vedení se úřad rozhodl, že sám vybere vítěze a poražené v sektoru.

Závěr

Jack Ma upadl ve své mateřské zemi v nemilost a nikdo neví, kde je. Rana Mitter, profesorka historie a politiky moderní Číny na Oxfordské univerzitě:

Technologičtí podnikatelé mohou být tou nejpůvabnější a veřejně nejpříznivější tváří, jakou Čína ukazuje světu. Neexistuje však žádný jednotlivec, žádná společnost, která by byla větší než čínská komunistická strana.“

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More