SPPN

#50 | Volatilita na trzích; Kryptoměny se posouvají blíže všeobecné akceptaci: SPPN

Sdílej

Týden po týdnu pro vás chystáme souhrn, kde si během chvilky projdeme vše, co se za posledních 7 dní od vydání posledního dílu událo v kryptosvětě, na marketu, v kryptoměnové komunitě i mimo ni.

Část první: Volatilita na trzích stoupá

Volatilita je míra kolísání tržní ceny aktiva. Jinými slovy volatilita označuje to, jak moc cena skáče nahoru či dolů. U bitcoinu a kryptoměn jsme zvyklí na desítky procent, na akciových trzích je však i 5 procent za den již velmi zběsilé číslo. No a během tohoto týdne jsme právě na akciových indexech zaznamenali takových výkyvů hned několik a situace se měnila jako aprílové počasí.

Výsledky volebního superúterý a snížení sazeb přineslo oživení na trzích: Dow Jones dnes +4,53 %

Po propadech na konci minulého měsíce přišlo na začátku března oživení a korekce. Akciové trhy se mírně vzpamatovaly a smazaly výraznou část předchozích propadů, které jsou připisovány koronaviru. Jak se dalo očekávat, FED zareagoval na nebezpečí a snížil sazby. Trhy na to reagují a zároveň oživení souvisí také s výsledky úterních primárek, kde nečekaně triumfoval Joe Biden a předběhl tak Sanderse v pozici hlavního favorita na zisk nominace za Demokratickou stranu. Dow Jones ve středu opět trhal rekordy, tentokrát směrem vzhůru a stejně na tom byl S&P 500 a další americké akciové indexy.

COVID’19: Zatímco akcie pokračují v pádu, Bitcoin se vyhoupl nad 9 tisíc $

Koronavirus označovaný jako COVID’19 se nadále šíří z Číny do celého světa. Od března již mimo jiné také v České republice. Kromě toho, že je to velmi špatná zpráva pro každého z nás, protože nikdy předem nemůžeme vědět, jak vážné to nakonec bude, je to také špatná zpráva pro finanční trhy a ekonomiku. Oživení na trzích dlouho nevydrželo a během čtvrtka index Dow Jones zaznamenal další rekordní propad, a to o více než 6 procent. Zvýšená volatilita je způsobena nejistotou spojenou s koronavirem a nezbývá, než doufat, že se podaří co nejdříve najít vakcínu.

Část druhá: Týdeníky

HODL | Digitální identita a čip pod vaší kůží – světlá budoucnost, nebo zlý sen?

Veškerá naše data v zašifrované podobě, naše osobní údaje i stav finančního konta. To vše by jednou mohlo být uloženo na blockchainu a my bychom si přístup ke svým financím i dokumentům nosili stále při sobě. Právě čipy však zároveň mnoho lidí děsí. Každý by si asi neuměl představit, že by měl být očipován. Je to nebezpečné z hlediska lidské svobody a možnost zneužití vypadá děsivě. Digitální identita je technologie. Záleží jen na tom, zda se použije správně. Osobní vlastnictví identifikačních dokumentů v nějaké digitální zašifrované a bezpečné podobě bude v budoucnosti nutností. Blockchain by to mohl vyřešit. Řekněme, že pouze vy budete mít klíč k vašim dokumentům a v případě potřeby umožníte jednorázový zabezpečený přístup úřadům, policii, apod. Více se dočtete v nedělním týdeníku HODL.

Část třetí: Kryptoměny

Nejbohatší Rus má souhlas centrální banky ke spuštění vlastní kryptoměny

Vladimir Potanin, nejbohatší Rus, plánuje spuštění vlastní blockchainové platformy a tokenu. Miliardářova platforma se nazývá Atomyze a Rus pro ni již údajně získal souhlas své centrální banky. Cílem je zrychlení transakcí a odstranění papírování. Očekává se, že jeho tokeny budou podloženy kovy, jako je palladium, kobalt a měď. Následně se využití platformy může rozšířit. Potanin chce využít rozsah svého dosahu a moci, která se kromě kovů vztahuje na několik dalších průmyslových odvětví, jako je farmaceutický průmysl, nemovitosti, sport a cestovní ruch. Atomyze bude k dispozici také ve Spojených státech či Švýcarsku pro institucionální klienty.

Centrální bankéř hlásá FUD: Hodleři Bitcoinu se mají připravit na ztrátu všech peněz

Andrew Bailey, bankéř a budoucí guvernér Bank of England, předstoupil před britský parlament, aby šířil varovné výkřiky ohledně údajné budoucí bitcoinové “havárie.” Kromě toho, že se podle něj moc neuchytil, dále poznamenal, že nemá vnitřní hodnotu. Podobné výkřiky a varování doprovází Bitcoin prakticky již od svého vzniku v roce 2009. Kritici často odmítají BTC třeba pro jeho nehmotnou elekronickou podobu a říkají, že nemá vnitřní hodnotu. Nevědomky tím jen poukazují na fakt, že samotné fiat peníze nemají od zrušení krytí zlatem žádnou vnitřní hodnotu a je možné je (narozdíl od BTC) vydávat v takřka neomezeném množství.

Část čtvrtá: Platformy

Miliardářský investor chce nahradit Jacka Dorseyho jako generálního ředitele Twitteru

Pozice šéfa sociální sítě Twitter by mohla být v ohrožení. Jak informoval Bloomberg, aktivistický investor z Elliott Management Corp. Paul Pauler převzal značný podíl ve společnosti Twitter Inc. a údajně plánuje prosazovat ve společnosti změny, včetně nahrazení generálního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho. Dorsey podporuje Bitcoin, což vedlo třeba také k nedávno přidanému emodži znaku BTC, který se automaticky vytvoří při napsání hashtagu #bitcoin či #btc na Twitteru. Uživatelé si nyní kladou otázku, zda tato síť nemůže svůj “kryptopřátelský” postoj ztratit.

Steemit drama skončilo vítězstvím komunity – Justin Sun ale říká, že jen chránil Steem

Celá válka začala po nedávném oznámení, že Justin Sun koupil Steemit. Jak KryptoHodler informoval, již tehdy zakladatel TRX otevřeně prohlašoval, že chce udělat z mince Steem token posazený na blockchain Tron. Komunita přikročila k soft forku na obranu a Justin Sun reagoval mobilizováním 3 velkých kryptoburz, které mu pomohly vytvořit 20 nejsilnějších svědků a defacto tak ovládnout Steem. Všichni to považovali za nepřátelské převzetí za podpory burz a spojili se, aby Steem bránili. Následně pak některé burzy svou podporu dosazených svědků stáhly a komunita slavila úspěch. Šéf Tronu však přišel s verzí, že šlo o nezbytnou ochranu proti „škodlivým hackerům.” Ačkoli jde o konec jedné epizody, jak nás někteří uživatelé Steemitu upozornili, válka proti centralizaci Steemu pravděpodobně ještě nekončí.

Red Swan tokenizoval nemovitosti za 50 miliard Kč (2,2 mld. $)

Tokenizace nemovitostí je zajímavý způsob využití kryptoměn a blockchainu. Tyto tokeny lze snadno obchodovat a v závislosti na použitém blockchainu je lze držet i na běžné peněžence (např. ERC 20). Zároveň však fungují jako určitá forma kolektivní investice do nemovitostí. Red Swan uvádí, že se již do jejich platformy zaregistrovalo 30 000 akreditovaných investorů. Ti budou platformě za používání platit určíte procento jako poplatek. V současné době jsou zde údajně tokenizovány nemovitosti v hodnotě 2,2 miliard dolarů, což je bezmála 50 miliard korun. Další 4 miliardy $ by měly následovat. Tokeny jsou pojištěny až do výše 1 miliardy dolarů.

Část pátá: HODL

Slavíme narozeniny | Rok fungování webu Kryptohodler!

Děkujeme vám všem, že jste tu s námi. Speciální dík patří lidem, kteří nás podporují. Vážíme si každého fanouška, který sdílí naše příspěvky, komentuje nebo lajkuje na soc. sítích… Bez vaší podpory bychom tu dnes nebyli. Za první rok jsme pro vás napsali stovky článků. V současné době na Hodlerovi vychází několik týdeníků a nepravidelné zprávy, které vyjdou pouze tehdy, když je opravdu o čem psát. Věříme, že když se věci dělají poctivě, tak to nakonec vyjde najevo a přinese zasloužené ovoce.

HODL je prvotní předpoklad masové akceptace Bitcoinu a kryptoměn – potřebujeme decentralizaci bohatství

V současné době je pro reálné využití kryptoměn nejdůležitější, aby byly drženy masou obyčejných lidí. Nenechme se příliš ovlivnit novinkami z kryptosvěta a zapomenout na tuto důležitou věc. Ano, nikde se nepíše o tom, když si drobný hodler koupí za pár stovek či tisícovek korun BTC. Když to však udělá velká část populace, přesune se postupně do rukou obyčejných lidí, a to je přesně to, co pro své přežití Bitcoin potřebuje. To je předpokladem skutečné akceptace na úrovni lidí. Jinak to bude jen nástroj v rukou několika velryb, které ho nakonec zničí pro svůj osobní prospěch!

Část šestá: Regulace

Bitcoin a kryptoměny jsou nyní v Německu oficiálně klasifikovány jako finanční nástroj

Toto je obrovská zpráva pro celý kryptosvět. Německo oficiálně legálně klasifikovalo kryptoměny. Podle pokynů německého úřadu pro dohled nad finančními službami (BaFin) je Bitcoin finanční nástroj. Banky začínají nabízet Bitcoin a kryptoměny společně s běžnými účty. Kryptoměny jsou nyní v Německu legálními finančními nástroji. Jsou definovány jako:

„..Digitální reprezentace hodnoty, která nebyla vydána nebo zaručena žádnou centrální bankou nebo veřejným orgánem a která není nutně spojena s měnou určenou zákonem a která nemá právní postavení měny nebo peněz , ale je přijímána jako prostředek výměny fyzickými nebo právnickými osobami a lze ji přenášet, ukládat a obchodovat elektronicky.“

Ještě není konec? Indická centrální banka (RBI) chce bojovat proti rozhodnutí Nejvyššího soudu

Indická centrální banka (RBI) v dubnu 2018 vydala rozkaz odříznout kryptofirmy od finančního systému země. Nejvyšší soud tento týden omezení kryptoměn v zemi zrušil jako nepřiměřené. Banka se ještě nevzdává a podá návrh na přezkum. Tvrdí, že restartování kryptoburz a dalších kryptoměnových podniků by mohlo představovat riziko pro bankovní systém. Kryptoburzy a celý sektor se mezitím vzpamatovává a pokud se centrální bance nepodaří rozhodnutí soudu odvrátit, mohly by následovat také žaloby od firem, které po jejím zásahu zkrachovaly.

Závěr

Další týden je téměř za námi. Zvýšená volatilita varuje investory před nebezpečím na akciových trzích. Koronavirus možná není spouštěčem krize, ale trhy akcií i nemovitostí jsou v obrovské bublině a díky koronaviru vlády a centrální banky nafukují ještě více. V kryptosvětě se pořád něco děje a také dnešní díl SPPN je toho důkazem. Děkujeme vám za přízeň a budeme se na vás těšit u dalšího dílu opět za týden.

Odebírejte nové články kliknutím na zvoneček a budete mít stálý přehled. Nebo nás sledujte na Facebooku, Steemitu, Twitteru a přidejte se do naší diskuzní free HODL skupiny či do Steemit komunity.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Analytik Ali Martinez vydal nepopulární varování, Bitcoin podle něj již mohl dosáhnout vrcholu celého cyklu

Kryptoměnový stratég těšící se početné divácké základně varuje, že hlavní kryptoměna již mohla dokončit svůj…

3. 5. 2024

Kryptoburza Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala 1,2 miliardy dolarů! Za 3 měsíce tak překonala celý zisk z roku 2023

Zisky Coinbase v prvním kvartálu překonaly výsledky za celý rok 2023 díky pozitivním tržním podmínkám.…

3. 5. 2024

Tým stojící za českou směnárnou Anycoin spouští novou kryptoburzu, na co bude DASE lákat evropské klienty?

V České republice se schyluje ke spuštění zbrusu nové kryptoburzy s odvážnou ambicí, stát se…

3. 5. 2024

Spoluzakladatel Solany říká, že Cosmos a Avalanche jsou jasnými vítězi v budování suverénních blockchainů

Spoluzakladatel Solany (SOL) Raj Gokal pochválil dva konkurenční altcoiny, které označil za lídry ve specializované…

3. 5. 2024

Bitcoinový ETF společnosti BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prodělal svůj vůbec první den odlivu kapitálu

Vůbec poprvé od začátku obchodování v lednu se spotový burzovně obchodovaný fond na Bitcoin od…

2. 5. 2024

Soud vynesl rozsudek, bývalý generální ředitel Binance Changpeng Zhao odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Zakladatel největší kryptoburzy světa Changpeng Zhao, také známý jako CZ, který se v listopadu přiznal…

2. 5. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More