Novinky

Kryptoměnové peněženky: Jak uchovávat Bitcoin a altcoiny – Průvodce pro začátečníka

Sdílej

V tomto navážeme na včerejší článek o nákupu kryptoměn. Nyní potřebujete vědět, jak je to vlastně s uchováváním Bitcoinu a altcoinů a co je k tomu potřeba. Popíšeme si, co to jsou kryptoměnové peněženky a jak je používat.

V minulém díle jste četli: Jak si Koupit Bitcoin či Jiné Kryptoměny

Kryptoměnové peněženky

Jestliže si právě pokládáte otázku, kam si uložíte kryptoměnu a jak to celé funguje, věnujte si pár minut k přečtení tohoto článku, který vám s tím pomůže. Základní rozdíl mezi bankou a Bitcoinem z hlediska uchovávání je ten, že s Bitcoinem jste vy sami svou vlastní bankou. K tomu patří výhody, ale i nevýhody.

Výhodou je, že máte sami kontrolu nad svou kryptoměnou. Pokud vlastníte privátní klíč ke kryptoměně ve své peněžence, jste jediný, kdo ji může kamkoli odeslat. Žádná banka vám to nezakáže, ale ani vám nikdo neobnoví stav účtu po nešťastné chybě. I proto se včasná příprava vyplácí.

Nesmíte vynechat: Bezpečnostní pravidla v kryptosvětě

Kryptoměnová peněženka může být v počítači, mobilu, nebo napsaná na papíře. Existují dva základní druhy offline (neboli cold) a online (hot). Na běžné platby se může hodit online peněženka, ale pro dlouhodobý i střednědobý HODL je vhodnější bezpečnější varianta. Nás proto bude zajímat především offline peněženka.

Na co si dát pozor

Když uchováváte své kryptoměny na burze, riskujete mnohem více, než ve vlastní zabezpečené peněžence. Proto se zejména větší částky nedoporučuje držet na kryptoměnové burze déle, než je nezbytně nutné. Někteří tak přišli o peníze třeba při lednovém (2019) hacku Cryptopie, ze kterého se burza již nevzpamatovala.

Hackeři však kromě burz cílí také na samotné uživatele. Pozor třeba na virus, který umí změnit adresu při kopírování. Před odesláním transakce proto vždy důkladně zkontrolujte, že je adresa správně. Osobně doporučuji raději nejprve do peněženky poslat menší částku a když v pořádku příjde, můžete poslat zbytek.

Offline peněženka na HODL

Osobně jsem nejprve experimentoval s paperwallet. Jedná se o nejjednodušší kryptoměnovou peněženku. Existuje několik online generátorů, které dokážou vytvořit papírovou peněženku pro většinu největších kryptoměn.

Důležité je pochopit, že každá kryptoměna potřebuje specifickou peněženku, která je kompatibilní. Je to dáno blockchainem či jiným DLT na kterém daná kryptoměna stojí. Coin má vlastní síť, token používá síť platformy. Proto se ERC-20 tokeny posílají do Ethereum peněženky a analogicky to platí pro tokeny na jiných platformách, jako jsou např. NEO, ICON, EOS či Cardano.

Ve všech ostatních případech je potřeba si vygenerovat peněženku přímo pro daný coin. Jinými slovy, Bitcoin, Litecoin či Ethereum (atd.) budete z burzy posílat každý na jinou adresu. Generováním myslíme tvorbu veřejné adresy a privátního klíče. Tato kombinace je vše, co obsahuje papírová peněženka. Kryptoměny samotné totiž nikdy neopustí blockchain – vlastnit krypto znamená vlastnit privátní klíč (resp. SEED k peněžence, která je bezpečně drží za vás).

Peněženka je vlastně úložiště privátního klíče, díky kterému můžete s coiny a tokeny disponovat. Ten je třeba chránit. Veřejná adresa pak slouží k přijímání transakcí a kontrole zůstatku, kterou vám umožní buď samotná peněženka, nebo můžete využít explorer.

Obrázek: CoinMarketCap – odkaz na explorery pro Bitcoin (CMC)

Paperwallet – návod

V případě paperwallet se jedná o nejobyčejnější a zároveň velmi elegantní řešení úschovy kryptoměn. Je dokonale offline, takže jediný nebezpečný moment je samotná tvorba a tisk. Předem upozorňuji, že má i své nevýhody. K nim patří náchylnost na vodu či oheň a zmíněný tisk. Proto je nejlepší mít záložní kopie na různých místech, generovat a tisknout při vypnutém internetu ideálně na čistě nainstalovaném operačním systému a s tiskárnou, která si dokument neuloží někam do mezipaměti.

  1. Otevřete si stránku s open source paperwallet generátorem (např. ZDE).
  2. Stáhněte si stránku do počítače k offline použití (klik na “Download” v patičce stránky).
  3. Zavřete všechny procesy, použijte čistý OS, antivirus a pak vypněte internet.
  4. Otevřete soubor – otevře se offline stránka s paperwallet generátorem.
  5. Vyberte kryptoměnu, pro kterou chcete vytvořit peněženku, vygenerujte ji a vytisknětě.
  6. Doporučuji uložit do souboru veřejnou adresu, abyste předešli zdlouhavému přepisování, nikdy však za žádných okolností neukládejte do PC či mobilu ani nefoťte soukromý klíč!
  7. Překlikněte v prohlížeči na nějakou jinou stránku a pak kompletně smažte nedávnou historii, vymažte mezipaměť tiskárny a restartujte PC, než znovu zapnete internet.
  8. Ujistěte se, že si papírovou peněženku uložíte na bezpečné místo, kde ji nikdo nenajde, kromě jednoho člověka, kterému věříte, pro případ, že by se vám něco stalo.

Hardwarová peněženka

Jelikož tisk peněženek nikdy není zcela bez rizika a v případě zavirovaného PC způsobí ztrátu kryptoměn, bylo potřeba najít lepší, bezpečnější způsob. Proto vznikly hardwarové peněženky, jako Trezor či Ledger. V případě, že chcete hodlovat kryptoměny za větší obnos peněz, pravděpodobně se jejich použití nevyhnete.

Po přečtení tohoto článku můžete pokračovat na: Návod pro nováčky: 2. díl – hardwarová peněženka. Jak si mám založit Trezor nebo Leger

Někdy méně je více

Téměř každý nováček po objevení altcoinů začne mít pocit, že je musí mít snad všechny. Časem narazí na problém s potřebou obrovského množství peněženek a místo diverzifikace, což je samo o sobě u kryptoměn poněkud diskutabilní, si v tom akorát udělá pořádný nepořádek. Často to také vede k ponechání kryptoměn na burze. Proto, než koupíte nějakou kryptoměnu, vždy se ujistěte, že je pro ni k dispozici ověřená a bezpečná peněženka.

TIP: Kryptotransakce: Jak probíhá odeslání a převod Bitcoinu v kostce

Závěr

Doufám, že jsme zodpověděli všechny nejdůležitější otázky, na které se řada nováčků ptá, a taky ty, o kterých zatím ani neví. Peněženek existuje celá řada, některé kryptoměny, jako NEO, Cardano, Ethereum či IOTA mají speciální peněženky, k řadě z nich si můžete připojit zabezpečení Trezorem či Ledgerem, ale existuje také několk možností, jak mít více kryptoměn v jedné softwarové multikryptoměnové peněžence typu Exodus. Také o těchto možnostech budeme průběžně vydávat samostatné články s detailními návody.

Společně již od března 2019 sledujeme rozpuk kryptoměn naživo! KryptoHodler navštěvuje stále více nováčků i starších uživatelů a hodlerů kryptoměn – děkujeme vám všem!

-Kytka (Facebook, Hive blog, Steemit, Publish0x)

KryptoHodler.cz je nezávislý český web pro komunitu nadšenců a dlouhodobých investorů do kryptoměn. Zapni si zvoneček, sleduj nás na Facebooku a přidej se do naší free HODL skupiny. Získáš tak info o každém novém článku a řadu dalších užitečných odkazů a informací, které ti pomohou ve tvém úsilí.

Donate

Máte rádi hodlerský web a rádi byste nás podpořili? Navštivte sekci pro přispěvatele a pošlete nám spropitné v BTC.

VÍCE ZDE

Disclaimer

Kryptoměny jsou spojeny s rizikem finanční ztráty. Vstupem na stránky Kryptohodler.cz souhlasíte s podmínkami!

VÍCE ZDE
Leave a Comment

Nejnovější články

Tether už nebude jen o stablecoinu USDT! Společnost se soustředí na nové cíle včetně AI, těžby, ale i vzdělání

Tether (USDT) je největší světový stablecoin podle třní kapitalizace stejnojmenné společnosti s vazbami na kryptoburzu…

19. 4. 2024

Obchodníci na trhu stále podceňují dlouhodobé účinky halvingu na cenu Bitcoinu (BTC), tvrdí gigant Bitwise

Krypto trh podle největšího světového správce kryptoindexových fondů nedokáže plně rozpoznat budoucí dlouhodobý dopad bitcoinového…

18. 4. 2024

Predikce ceny bitcoinu: BTC těsně před halvingem klesá. Je býčí trh u konce?

Jak kryptoměnová komunita očekává další halving Bitcoinu, který je na programu kolem 19. nebo 20.…

18. 4. 2024

Nově zrozené bitcoinové velryby nyní drží 9 % nabídky BTC po velmi aktivní akumulaci: CEO CryptoQuant

Nové bitcoinové velryby podle šéfa analytické firmy CryptoQuant drží rekordní množství BTC až do té…

17. 4. 2024

Pokud bude trend pokračovat, vyschne zásoba Bitcoinu (BTC) na kryptoburzách za 9 měsíců, uvádí Bybit

Nabídka na burzách vyschne za devět měsíců po nadcházejícím halvingu Bitcoinu, kterým se přítok zbrusu…

17. 4. 2024

Jak dopadne sázka ředitele Real Vision? Raoul Pal má 80 % veškerého kryptoměnového portfolia v Solaně (SOL)

Až budeme za rok nebo dva hodnotit velké predikce z kryptosvěta, bývalý vedoucí pracvník Goldman…

17. 4. 2024
 

Provozovatelem webu je fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku. Informace o provozovateli. Návštěvou stránky Kryptohodler výslovně souhlasíte s podmínkami - více zde.

info@kryptohodler.cz

This website uses cookies.

Read More